14. června 2012

Recenze - Divergence

Název: Divergence
Autorka: Veronica Roth
Knižní série: Divergence
Díl: 1
Počet stran: 341
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: květen 2012
Překlad: Radka Kolebáčová
Anotace: Chicago, budoucnost. Obyvatelé polorozpadlého města jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas si zvolit, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty převede osudového kluka - úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, jež se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem. Způsoben, který ji ale může zničit.



Autorka
Veronica Roth se narodila a bydlí v Chicagu. Je jí teprve 23 let, ale psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka
Děj své prvotiny Divergence, jež je zároveň počátečním dílem stejnojmenné trilogie, umístila do Chicaga, které tak dobře zná a miluje. Její první kniha zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů.

O čem, že to je?
Chicago je rozděleno do pěti frakcí - Odevzdanost, Sečtělost, Mírumilovnost, Upřímnost a Neohroženost. Hlavní hrdinka Beatrice žije se svojí rodinou v Odevzdanosti, kde všichni myslí na druhé místo na sebe. Beatrice je 16 a to znamená, že musí projít obřadem volby a zvolit si svou frakci jako všichni 16-ti letí.

Jedna volba
rozhodne o tvých přátelích

Volba je jen na Beatrice. Na tom jakou frakci si vybere stojí všechno - její rodina, přátelé i budoucnost. Jak se Beatrice rozhodne? To bude překvapení i pro ni samotnou. Ale ať se rozhodne jakkoli bude se muset přizpůsobit, protože každá frakce má svá pravidla, která se musí dodržovat.

Jedna volba
určí tvou víru

Beatrice do poslední chvíle nevěděla, kterou frakci si vybere. Ale vybrala si a své rozhodnutí už nemůže změnit. Následuje přijmací zkouška,  rozhodne zda ve frakci zůstane. Začíná boj o to, kdo zůstane a kdo se stane odpadlíkem.

Jedna volba
předurčí tvou oddanost - Navždy

Beatrice se dozvěděla, že je divergentní. Sama neví, co to znamená, ale ví, že pokud to někomu vyzradí, bude v nebezpečí. A tak se ocitá ve víru událostí, které spějí jen k jednomu překvapivému konci.
Postavy
Abych řekla pravdu, tak mi většina postav přirostla k srdci. Jak hlavní hrdinka Beatrice nebo-li Tris, tak i její kamarádi. Z těch jsem měla nejradši Willa a ty jeho řečičky.
Beatrice je dívka vychovávaná v Odevzdanosti. Během celé knihy sledujeme její změnu, a že to byla změna! Z dívky, která neřekne svůj názor na dívku, která se nebojí rozdávat rány. Jsem jen ráda, že se Beatric měnila postupně a ne najednou, protože to by pro mě nebylo uvěřitelné.
No a dál je tu Čtyřka. U něj snad nemusím nic říkat. Je to prostě chlap jak se patří.

Sečteno a podtrženo
Na tuto knížku jsem četla samou chválu a tak jsem neodolala a musela ji mít. Hodně jsem od ní očekávala a ona mé očekávání nezklamala. Dokázala mě mi vyvolat úsměv na tváři a na druhou stranu i rozplakat, což se moc knížkám nepovede.
Autorčin styl psaní mi vyloženě sedl. Je to knížka velmi čtivá, nemohla jsem se od ní odtrhnout (knihu jsem četla téměř v kuse a přečetla jsem ji za několik hodin). Kniha má spád, je napínavá a nutí čtenáře číst dál a dál - nikdy totiž nevíte, co se stane za malou chvíli.

4 komentáře:

  1. Úžasná kniha :) Fascinuje mě, že autorka je tak mladá, je prakticky jen o pár let starší než já:D To je úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka je to opravdu nadaná :) Já když jsem se dozvěděla, že je jí 23 a Divergence je její prvotina tak jsem byla opravdu překvapená, vůbec jsem to nečekala :D

      Vymazat
  2. Lucinda Priceyová17. března 2013 v 10:38

    Ve všem s tebou souhlasím :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano, ano! :) Taky mě Divergence nadchla... Ale rozhodla jsem si rozečíst několik sérií a různě to pročítat:D Asi se bojím té myšlenky, že mi něco skončí, pak takový ten smutek, myšlenky, že už nic neobjevím :D Takhle si ty knihy prokombinuju a myslím, že to bude jedině zajímavý :D

    OdpovědětVymazat