21. června 2012

Recenze - Les rukou a zubů


Název: Les rukou a zubů
Autorka: Carrie Ryanová
Knižní série: Les rukou a zubů
Díl: 1
Počet stran: 312
Nakladatelství: Mladá fronta
Datum vydání: květen 2012
Překlad: Alexandra Fraisová
Anotace: Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese rukou a zubů - žijí nečistí, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v neustálém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.



Mary je dívka, která nezná nic jiného než vesnici, ve které žije - vesnici ohraničené plotem. Její matka jí od doby co byla malá holčička vyprávěla o  tom, jak to vypadalo před tím než lidstvo nakazil neznámí virus, který mění lidi v chodící zombie. Říká se jim nečistí a žijí za plotem v lese Rukou a zubů. Plot hlídají ochránci, ale i přesto se může stát, že nečistí svým kousnutím někoho infikují. Takhle Mary přišla o svého otce i matku.
Díky tomu, že Mary připustila aby se z její matky stala nečistá, její bratr se jí zřekl. A tak jí nezbývá nic jiného než se přidat k Sesterstvu. Sesterstvo je církev, která zadává pravidla a zároveň má dohlížet na bezpečnost celé vesnice. V Sesterstvu se Mary dozvídá plno tajemství a snaží se získat odpovědi na své otázky. Mezitím se musí ještě starat o zraněného Travise, do kterého se bezhlavě zamiluje. Do toho ale přichází Travisův bratr, Harry, který o Mary požádá. A tak jí nezbývá nic jiného než s Harrym projít Přísliby - týdenními oslavami - a zavázat se mu. Mary ale stále doufá, že o ni požádá Travis, ale ten už požádal o její nejlepší kamarádku Cass.
Pak ale nečistí proniknou do vesnice. Mary, Harry, Travis, Cass, Jed, Beth a Jackob prchají pryč z vesnice, daleko od nečistých. A do vesnice se už vrátit nemohou, protože je plná nečistých.

Postavy
Postavy jsou takové nějaké. Během celé knihy je nestihneme dostatečně poznat, na to aby nám byla líto jejich smrt nebo infikování virem. Mrzela mě tu jen jedna smrt a za tu také strhávám půl hvězdičky (opravdu mě to naštvalo, i když jsem to mohla předpokládat). Jediná postava, kterou poznáme víc je Mary a to proto, že kniha je napsána z jejího pohledu.
Mariiným snem je oceán o kterém jí maminka vyprávěla. Chtěla by ho vidět a vyzkoušet jestli voda je opravdu tak slaná jak jí maminka vyprávěla. Mary se může zdát sobecká a mě se v některý případech také zdála, ale je to jen člověk a přiznejme si to lidé jsou sobečtí neustále.

Sečteno a podtrženo
Tohle byla moje první zkušenost s opravdovými zombíky. Řekla bych, celkem dobrá zkušenost, ale čekala jsem od této knížky trochu víc. Co se mi na knížce opravdu líbilo bylo prostředí a atmosféra, přeci jenom v každé knížce nenajdete vesnici ohraničenou plotem, za který nemůžete, protože byste to za chvíli nebyly vy, ale chodící mrtvoly. 
Knížka byla napínavá a kdyby byla zfilmovaná tak se bojím v jednom kuse (asi bych měla před obličejem polštář), ale v knížce samozřejmě některé scény nevyzní tak jako ve filmu. Ale i tak jsem byla napnutá jak kšandy :D

1 komentář:

  1. Tuhle knížku mám moc ráda :)) A druhý díl snad ještě víc. Tahle série je opravdu povedená :))
    Jinak ani jsem si nevšimla toho, že na tuhle knížku máš zde recenzi - a moc hezky napsanou :)) Někdy musíme tuhle knížku na sraze pořádně probrat :))

    OdpovědětVymazat