18. srpna 2012

Recenze - Strážkyně brány


Název: Strážkyně brány
Autorka: Michelle Zinková
Knižní série: Proroctví sester
Díl: 2
Počet stran: 366
Nakladatelství: Knižní klub
Datum vydání: leden 2012
Překlad: Hana Březáková
Anotace: Lia Milthorpeová pokračuje v nebezpečném a zoufalém pátrání po způsobu, jakým by zvrátila děsivé proroctví. Její sestra Alice mezitím sbírá síly a učí se temnému umění, aby mohla Liu porazit. Nezastaví se před ničím ve snaze získat její místo v proroctví, které mělo připadnout jí. Lia a Alice vědí, že ve smrtelném boji stojí proti sobě. Netuší, že zrada proti nim postaví i ty, které milují nejvíc.




----------------------------------------------------------

Knížka začíná osm měsíců po útěku Lii z New Yorku. Lia se Soniou žíjí v Londýně na Milthorp manor, letním rodinném sídle. Učí se zde jak jezdit na koni, střílet z luku a další dovednosti, které jim mohou pomoci dosáhnout jejich cíle. Lia se také stává součásti společnosti a chodí na večírky. Na jednom z nich se seznámí s okouzlujícím mužem, Dimitriem.
Lia se Soniou jsou při jednom ze svých tréninků vyrušeni příjezdem nečekaných hostů a vysláni na naléhavou cestu na Altus, kde se má Lia dozvědět zbytek proroctví. A tak Lia spolu se svým doprovodem vyráží na cestu. Lia bojuje o čas, protože jediná osoba, která jí může sdělit, kde se nacházejí zbývající stránky, je těžce nemocná a umírá. 
Jejich cesta není lehká a to dokazují i bytosti, které je pronásledují a o kterých si Lia myslela, že neexistují, vlkodlaci. Potkají je ještě další nepříjemností, které je mohou ohrozit i na životě.
Mezitím vším je ještě Philip Randall, který neúnavně hledá zbylé dva klíče. Našel už mnoho vodítek, ale zatím žádný klíč.

Altus
Ostrov, na kterém žijí Grigoriové a Sestry. Není zakreslený na běžných mapách. Jeho poloha je přísně tajná a zná jí jen velice málo lidí (Sestry, Grigoriové a jejich služebnictvo). Je obklopený mlhou, ale na samotném ostrově mlha není. Obloha je tam sytě modrá, voda je čistá, ale nejkrásnější jsou stromy. Ostrov je plný jabloní.

Sečteno a podtrženo
Na druhém dílu je vidět oproti prvnímu značné zlepšení. Zdá se, že autorka se začíná rozepisovat a získává jistotu. Příběh není tak nudný a předvídatelný. Je v něm docela dost akce. Jako plus vidím i to, že si Lia konečně uvědomuje svoji roli v proroctví a bere jej vážně. 
Celý příběh vypráví Lia a tudíž můžeme sledovat její osobní rozvoj, myšlenky a mění se její pohled na proroctví a na svět. Naproti tomu Alice zůstává v pozadí a stává se takovým stínem, na který Lia myslí. Párkrát se Alice v příběhu sice objeví, ale nikdy to není na dlouho. Přeci jen Lia je v Londýně a Alice v New Yorku. 
Na konci prvního dílu Lia opustila James a utekla do Londýna. V Londýně ale na scénu přichází Dimitrij, který je velmi okouzlující a Lia na Jamese pomalu začíná zapomínat, i když má výčitky. Mě se vztah mezi Liou a Dimitrijem líbil o trochu víc než vztah mezi Jamesem a Liou. Sem tam se ale chovali jakoby ani nežili v jejich době. 
Teď přeskočím k tomu co mi vadilo. Začátek knížky měl pomalý rozjezd a zdá se mi, že ho autorka trochu natahovala. Dále, Liinými nepřáteli už nejsou "jen" duše, Alice a Samael, ale přidávají se k nim další bytosti. To se mi zdá trochu překombinované a už jejich tam zbytečně moc. A ještě jsem měla pocit, že autorka občas zapomínala v jaké době se příběh odehrává. Lia je ale stále ta naivní dívka jako na začátku a stále potřebuje zachraňovat. Byla jsem ráda, že si na konci uvědomila, že by se měla zkusit zachránit také sama.

7 komentářů:

  1. Tato série se mi moc líbí, už se nemůžu dočkat, až si přečtu další díl!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ve čtečce jedničku, netušila jsem, že je i dvojka. Ale tři hvězdičkou jsou celkem málo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych neřekla, že tři hvězdičky jsou málo. Knížka mě prostě nezaujala na tolik abych ji mohla dát víc. Přitom tento díl byl lepší než ten první.

      Vymazat
  4. No tuhle knížku jsem si koupila, ale přečetla jsem asi jenom půlku :D Pořád jsem se jí snažila prokousat, ale to prostě nejde(teda aspoň mě :D) No takže jsem z této knižní řady byla docela zklamaná ..:DD Ale tak co se dá dělat :DD Jinak máš skvělý recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi chvíli (docela dlouho) trvalo než jsem se knížkou prokousala :) a moc děkuju :) pochvala vždycky potěší :D

      Vymazat
  5. Knížka je skvělá jako její první díla tak i poslední neuvěřitelně mě zaujala :)))) je prostě skvělá

    OdpovědětVymazat