28. srpna 2012

Recenze - Tak padne náš svět

Název: Tak padne náš svět
Autorka: Megan Creweová
Knižní série: Tak padne náš svět
Díl: 1
Počet stran: 312
Nakladatelství: Egmont
Datum vydání: březen 2012
Překlad: Barbora Čermáková
Anotace: Začíná to jako svědění, kterého se nemůžete zbavit. Pak přijde horečka a šimrání v krku. Pár dní nato budete vykládat svá tajemství na potkání neznámým lidem, jako by to byli vaši staří přátelé. Za další tře dny vás postihne paranoidní halucinace. A pak budete mrtví.
Šestnáctiletá Kaelyn žije na ostrově nedaleko pobřeží. Když její nejlepší kamarád odjíždí studovat na pevninu vůbec ji nenapadne, že ho možná už nikdy neuvidí. Ale pak její malou ostrovní komunitu postihne podivná virová epidemie. Počet mrtvých narůstá a vláda dá ostrov do karantény: nikdo nesmí z ostrova odjet, ani se na něj vrátit. Ti, kteří jsou dosud zdraví, musejí bojovat o tenčící se zásoby potravin, aby neztratili naději na přežití. Zatímco svět, který Kaelyn znala, se kolem ní hroutí, ona nachází nečekané spojence, přátelství i novou lásku. A když jí virus začne okrádat o přátele a rodinu, ze všech sil se snaží udržet si víru, že musí existovat způsob, jak zachránit lidi, kteří jí jsou nejdražší.

----------------------------------------------------------

Autorka
Megan Crewe se narodila v kanadském Torontu a vyrůstala zde s rodiči a mladším bratrem. Vždycky milovala příběhy a tak nebylo překvapením, že netrvalo dlouho, než začala tvořit své vlastní příběhy. Fantasy, sci-fi a nadpřirozeno ji fascinovalo celý život, což je pravděpodobně důvod, proč tyto žánry jsou u jejích knih nejčastější. Dokončila svůj titul z psychologie na York University, ale celou dobu věděla, že romány jsou to, na co se opravdu chce soustředit.
Nyní stále žije v Torontu, s manželem. Ve volném čase cvičí kung-fu a ráda cestuje.

O čem, že to je?
Kaelynin otec na ostrově získal práci mikrobiologa a tak se celá jejich rodina musí odstěhovat z Toronta. Kaelyn na ostrově pozná nové přátele i svoji první lásku, Lea. Ten se z ostrova, ale odstěhuje a tak se Kaelyn rozhodne mu psát dopisy, které nikdy neodešle.
Všechen svůj volný čas tráví v přírodě nebo je zavřená doma. Pokud ale zavítá mezi lidi, tak se stará o svoji devítiletou sestřenici Meredith nebo je se svojí rodinou. Její matka pracuje na benzínce a táta jako vědec. 
Jejich život, ale naruší virus, který doktoři nejsou schopni identifikovat. Virus začal napadat lidi na ostrově a jsou první mrtvý. Vláda proto vyhlásí karanténu  s tím, že potřebné potraviny a léky jim budou dovážet. I tak se ale všechny zásoby zmenšují a umírá stále víc lidí.

Postavy
Já jsem si vesměs oblíbila všechny postavy až na pár jedinců (to byly ale zlý hoši, takže je to v pořádku) :D
Kaelyn je ta, co celý příběh vypráví/píše. Je to šestnáctiletá dívka, která se potom co se Leo odstěhoval, snaží změnit. Chce být více přátelská a snaží se překonávat svůj strach a stydlivost. Taky miluje zvířata a mohla by strávit hodiny jejich pozorováním a psaním si poznámek.
Gav je, ač se to ze začátku nezdá, moc milý kluk a taky zakladatel "klubu rváčů". Já jsem si Gava oblíbila opravdu hodně. Je to velice silná a vůdčí osobnost, pomůže když je potřeba a stará se o svého nejlepšího přítele jako o svého bratra.
V celé knize se objevuje docela dost postav, ale žádnou z nich jsem sem si neoblíbila tolik jako Kaelyn a Gave, ale i tak o nich napíšu alespoň pár slov, protože i když se nestali mými oblíbenci, jsou stále úžasní. Dále je tu Tessa, vášnivá zahradnice, která chodí s Leem. Warren, nejlepší přítel Gava a zároveň postava, která vás dokáže rozveselit. A v neposlední řadě je tu Leo, který se v knížce objevoval ve vzpomínkách nikoli osobně.

Sečteno a podtrženo
Na Tak padne náš svět jsem se těšila už od chvíle co mi ta knížka přišla domů a to už je přes dva měsíce. Když se na knížku těšíte už tak dlouho, tak se často stává, že vás zklame. Já musím, říct že mě rozhodně nezklamala, ale ještě má očekávání překonala. Je to knížka plná zvratů a překvapení, rozhodně není předvídatelná.
Knížka má krátké kapitoly, takže se čte rychle a také příběh plyne poměrně rychle. Ani se nenadáte a knížku máte přečtenou (což může být i nevýhoda).
Autorka píše poutavě a zajímavě. Její styl psaní mi sedl. Knížka je napsána docela zvláštní formou, která asi nenadchne úplně všechny. Je to psáno takovou deníkovo-dopisovou formou. Moc se mi to líbilo. Hlavní hrdince jsem viděla do hlavy a to vám přesně řekne jaká je. 
Příběh je uvěřitelný, když čtete něco jako je Tak padne náš svět, může vás jednoduše napadnout, že toto se opravdu může stát. Vše je moc dobře promyšlené a autorka si před napsáním této knihy dělala takový malý "výzkum" ohledně virů, takže všechna čest. 
Jediné co bych knížce vytkla je to, že sem tam věta končila uprostřed. Když se to tam objevilo poprvé byla jsem trochu zmatená, pak mi ale došlo, že to jsou vlastně dopisy a že Kaelyn píše své myšlenkové pochody a ty se prostě někdy přeběhnou k jinému tématu. 
Ještě musím podotknout, že kdykoliv jsem četla o tom jak se někdo škrábal, musela jsem se poškrábat také. Je neuvěřitelné jak knížka může působit na lidi.
A tak této knížce můžu dát naprosto s čistým svědomím pět hvězdiček, protože jsem se od ní opravdu nemohla odtrhnout. A přímo neuvěřitelně se těším na druhá díl, který by měl v angličtině vyjít až někdy v únoru 2013. Tak padne náš svět se zařadil na seznam mých oblíbených knih.

11 komentářů:

  1. Mě tahle knížka opravdu mile překvapila a líbila se mi! Já mám ráda filmy na tohle téma, ale na podobnou knihu jsem ještě nikdy nenarazila. Takže to bylo taky plus. :) A vážně se už těším na ten další díl. :)
    A je fakt, že tahle knížka na mě působila podobně jako na tebe - měla jsem tendenci se škrábat a když jsem ji dočetla, tak jsem dokonce druhý den dostala rýmu a bolelo mě v krku. :D Nakonec jsem musela zůstat v posteli, jelikož jsem chytla nějakou chřipku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě překvapila :) v podstatě jsem od ní vůbec nic neočekávala a jaké bylo překvapení, když mě tak nadchla :D
      To škrábání bylo šílený :D a ty jsi ještě onemocněla, já bych se toho docela lekla :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Jestli se k ní dostaneš, určitě si ji přečti. Opravdu je moc dobrá, nemohla jsem se odtrhnout :D

      Vymazat
  3. Tuhle knížku mám už nějakou dobu doma a jak se na to koukám, asi se di ní brzy pustím. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurá do toho :D snad se ti bude líbit stejně jako mě :)

      Vymazat
  4. Tak na tuhle knihu jsem sama moc zvědavá .) to téma je skvělé a obálka zajímavá, takže nevidím důvod, proč si ji nepřečíst. Zvlášť po tvé nadšené recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je naprosto úžasná a druhý díl ji má ještě lepší :D a obsah je taky skvělý :) Nemůžu jinak než ji doporučit :)

      Vymazat
  5. Já tuto knížku ještě nečetla, ale rozhodně se ji chystám přečíst! :D jenže nevím kdy, je toho teď hodně :D A taky kde pořád brát peníze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji! To chápu, knížky jsou drahý koníček :D

      Vymazat
  6. Vyzerá to veľmi zaujímavo. Asi sa na ňu vrhnem.Len si ešte nájsť čas. Bože, keď tých kníh je tak veľa. Človek ich nestíhať kupovať ani požičiavať. Dúfam, že sa k nej dostanem a k tomu všetkému ma bude ešte aj baviť.

    OdpovědětVymazat