22. srpna 2012

Recenze - Váhání

Název: Váhání
Autorka: Maggie Stiefvaterová
Knižní série: Vlci z Mercy Falls
Díl: 2
Počet stran: 324
Nakladatelství: Argo
Datum vydání: únor 2011
Překlad: Dominika Křesťanová
Anotace: Teď, když se Grace a Sam našli, musí bojovat, aby mohli zůstat spolu. Pro Sama to znamená zúčtovat s minulostí, pro Grace vyhlížet budoucnost, která je čím dál nejistější. Do jejich příběhu však nečekaně zasáhne nový vlk jménem Cole, který bojuje s vnitřními démony a už navždy chce zůstat ve vlčí kůži. Sam si naopak nemůže zvyknout na svou lidskou podobu. Tolik se bojí, aby nepřišel o své nové štěstí s Grace. Jenomže netuší, že v Grace, uvnitř jejího těla, roste hrozba, která je může o jejich štěstí připravit...
Bude láska dost silná na to, aby se poprala s osudem? Můžeme se vyhnout tomu, kým jsme?

----------------------------------------------------------

Knížka v podstatě pokračuje tam, kde předchozí díl skončil, jen o pár měsíců později. Ze Sama je stále člověk, ale stále sebou trhne při sebemenším závanu studeného vzduchu. A Beck je pryč, Sam se tedy stává něčím jako vůdcem smečky, stará se o dům a nové vlky. S Grace se snaží trávit každou volnou chvíli a nakonec se jim to vymstí. Graceiny rodiče je spolu nachytají a to je, když to řeknu jako Cole, začátek konce.

Nové postavy
V příběhu přibyli další dva pohledy a to pohled Isabel a Colea. Oba dva do knihy přinesli zcela jiný pohled na věc. Isabel představuje ty co nechápou, jak někdo může chtít být vlkem a také ty, kteří by Mercy Falls chtěli co nejrychleji opustit. Cole je na druhou stranu vlkem dobrovolně a představuje ty, kteří se staví na odpor a stále utíkají od problémů, i když to znamená stát se vlkem. Hrozně se mi líbilo první setkání těch dvou, mělo vtip a náboj. Oba dva jsem si celkem oblíbila a jejich "kočkování" nemělo chybu.

Sečteno a podtrženo
Místo dvou pohledů máme čtyři, přesto jsem se v tom neztrácela a překvapivě se mi to líbilo. Líbili se mi všechny úhly pohledu už ne jen ten Samův. Začala jsem mít ráda všechny postavy a jsem zvědavá jak si povedou v dalším dílu, protože i tato knížka skončila docela otevřeně.
Autorka má originální styl psaní, který ale nesedne každému. Já se s ním občas také peru, ale když se začtete tak ho oceníte, protože autorka píše opravdu zajímavě. Její postavy jsou propracované a velice dobře vykreslené. Není to ale tak, že bychom do předu věděli, co daná postava udělá.
Knížka mě chytla už o začátku. Líbilo se mi to víc než první díl. Tedy do chvíle než přišel konec, který mě zklamal. Představovala jsem si konec trochu jinak a to se mi vymstilo.
Co ale nechápu je chování Graciiných (doufám, že jsem to napsala správně) rodičů, vůbec si jí nevšímají ani se oni nějak zvlášť nezajímají, ale jakmile ji načapou se Samem, tak ztropí neskutečnou scénu. Ano chápu, že každý rodič se bojí o své dítě, ale tohle už bylo trochu moc. Stali se přehnaně podezřívaví, zvlášť její otec a její matka do toho pletla ještě sebe, jako by Grace byla přesně jako ona. Měla jsem takovou chuť jim jednu vrazit, jako ještě nikdy.
Po celou dobu jsem si myslela, že Váhání dám čtyři hvězdičky. Bohužel díky tomu konci, jsem nemohla a dala jsem pouze tři.

6 komentářů:

  1. Nedávno jsem ji dočetla taky. :) Narozdíl od tebe se mi ale líbil konec. Přišel mi úžasný a i takový, že bude Splynutí zajímavé. :) Ale zase já si žádný konec nepředstavovala, takže je to možná tím. ;) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému se líbí něco jiného :) mě konce jenom nesedl, ale na Splynutí se těším, co jsem slyšela, tak je právě třetí díl nejlepší :)

      Vymazat
  2. První díl jsem si dnes po sáhodlouhém Váhání rezervovala v knihovne :) Sice si nejsem jistá, jestli mi to sedne, ale poslední dobou jsem o této sérii slyšela ze všech stran :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, také jsem o ní slyšela ze všech stran :) a jsem ráda, že jsem se rozhodla si ji přečíst. Jsem zvědavá, co na ni potom řekneš :))

      Vymazat
  3. Ohodnotila jsem to stejně.
    Tahle série mě nějak nebere, ale konec mě vždycky tak nějak překvapí. Takže zatnu zuby a pustím se i do třetího dílu, protože chci vědět, jak to skončí, i když se to dá odhadnout. Její rodiče jsou blbci, jinak to říct nejde. :D Najednou se chovají jako rodičové..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to právě měla u tohoto dílu trochu naopak. Konec mě tentokrát nenadchnul tolik jako u prvního dílu. Já jsem zvědavá, jak se její rodiče budou chvat ve Splynutí. Teď ho začínám číst, tak uvidíme :)

      Vymazat