8. srpna 2012

Recenze - Vampýrská akademie

Název: Vampýrská akademie
Autorka: Richelle Mead
Knižní série: Vampýrská akademie
Díl: 1
Počet stran: 280
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: srpen 2009
Překlad: Hana Pernicová
Anotace: Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z VA, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové. Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takž dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissi bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopoností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdá velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezkalamat. Jidiné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství...

----------------------------------------------------------

Už je to dva roky, co Rose a Lissa utekli z Akademie Sv. Vladimíra a schovávají se před strážci. Není to ale jednoduché, protože Lissa je upírka a potřebuje krev. Tu ji poskytuje Rose. Teď je ale Strážci našli a odvedli zpátky do akademie.
Moc vřelé přivítání je tedy rozhodě nečeká. Rose obviňují z toho, že zosnovala celý útěk a že princeznu Valissu odvedla z "bezpečí" akademie. Ředitelka, Rose stanový přísná pravidla, která bude muset dodržovat pokud chce na akademii zůstat. Jako dozor jí je přidělen Dimitrij Belikov, jeden z strážců kteří je chytili. A musí ji naučit vše, co za dva roky prošvihla, a že toho není málo. Rose se s Dimitrijem sblíží a zamiluje se do něj, ale své city nechce dát najevo.
Rose také zjišťuje, že může Lisse "vlézt do hlavy", což se později ukáže jako velice užitečná věc.
Postavy
Celý příběh je psaný z pohledu Rose. Je to drzá a hádavá dhampýrka (na půl člověk, na půl upír), která jde z jednoho problému do druhého. Chce být strážcem Lissi, její nejlepší kamarádky.Jenže díky jejímu chování a problémům se to zdá nereálné, ale přesto se snaží. Je velice hezká a na akademii by je chtěl každý kluk. Já jsem si Rose docela oblíbila, i když bych jí sem tam jednu vlepila. Tuhle potřebu jsem, ale měla snad jen jednou nebo dvakrát, což není moc.
Pak je tu Lissi, Morojská princezna, která je přesným opakem Rose. Je klidná, přemýšlivá a pro nejlepší kamarádku udělá cokoli. Pro Rose je schopná dělat i to co ze srdce nenávidí. Paktovat se s královskými. 
Ve VA jsou i dvě mužské postavy, které mám hrozně ráda. Je to Dimitrij a Christian. Oba jsou to chlapi jak se patří a Dimitrij má k tomu všemu ještě sexy ruský přízvuk. 

Sečteno a podtrženo 
Když jsem o Vampýrské akademii slyšela poprvé, nějak jsem neměla nutkání si ji přečíst, moc mě nezaujala. Potom jsem ale šla na náš knižní sraz v Brně a tam se o této sérii hodně mluvilo (většinou v superlativech) a tak jsem se rozhodla, že za zkoušu to stojí. Bohužel pro mě ji v knihovně měli rozpůjčovanou a tak jsem poprosila babičku ať mi ji koupí za vysvědčení. A víte co? Jsem ráda, že jsem ji o ni poprosila. 
Před touto knihou jsem četla jen dvě série, ve kterých se vyskytují upíři, takže s nimi moc velkou zkušenost nemám. Musím, ale říct, že tito upíři se hodně liší od těch, o kterým jsem četla ve Stmívání. Netřpytí se na slunci (díky bohu) a dají se normálně zabít. Což rozhodně beru jako plus, protože takto jsou mi mnohem sympatičtější.
Ze začátku jsem se trochu ztrácela rasách a v tom, která postava je příslušníkem, které rasy. Během příběhu je to ale všechno moc pěkně vysvětlené a já už jsem věděla co a jak.
Většinu postav jsem si si zamilovala, hlavně tedy ty mužské. Christian si ode mne vysloužil plusové body za to, jak je dobrý v podpalování :D Také mě překvapilo z koho se vyklubal hlavní záporák, na takové věci prostě nemám čich, ale tohle jsem nečekala.
Když jsem knížku dočetla, tak jsem druhý den zašla do knihkupectví a koupila si druhý díl. Moc se na něj těším a doufám, že bude stejně dobrý nebo lepší než byl tento.

14 komentářů:

  1. Tiež som pôvodne nechcela túto sériu čítať, ale nejak sa stalo, že už mám prečítaných 5 častí a zajtra si idem kúpiť posledný diel. Celkom sa mi to zapáčilo a som zvedavá ako to celé nakoniec dopadne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď budu postupně skupovat všechny díly, zatím mám doma dva, tak třetí snad brzy přibude :) Jsem zvědavá jakým směrem se to bude ubírat :)

      Vymazat
  2. ja si to v budúcnosti určite plánujem prečítať, znie to veľmi zaujímavo 8) hlavne dúfam, že sa to naozaj bude líšiť od Twilight-u 8D tiež sa mi asi viac lúbi, keď sa dajú upíri zabiť 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus :)
      Mě se to zdá o něco "reálnější" když jde upír zabít a ve VA jsou takové ty staré a osvědčené způsoby jak na ně :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze! :D ... Já jsem zatím četla jen dva díly :D. Neříkám, že mě VA nezaujala, to vůbec, ale prostě pro mě VA nepatří mezi ty nej =(. Možná že to je i tím, že jsem celou sérii právě ještě nedočetla a možná že nakonec budu zase muset uznat, jak jsem se mýlila =)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že se líbí :) já jsem na další díly docela zvědavá, protože nemám ráda, když mám nějakou sérii rozečtenou a nevím jak to dopadne :D

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! Jsem ráda, že se ti série líbila a stal se z tebe další přívrženec VA. Já už mám celou sérii přečtenou a je mojí oblíbenou. Nejradši mám třetí a čtvrtý díl, které jsou pro mě nejlepší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)) přívrženec VA ze mě zatím je, jsem zvědavá jestli to tak zůstane až si přečtu další díly :) a na ty se už moc těším :D

      Vymazat
  5. Teď čtu čtvrtou knihu a je to víc a víc napínavé každou další stránkou! :D *smysluplná věta se nevydařila*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na další díly hrozně moc těším :D tak se k nim snad brzo dostanu :)

      Vymazat
  6. Mě osobně tahle série vyrazila dech :D Je to suprová série se vším všudy :D No a už mi chybí přečíst jenom poslední díl :D Jinak skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem přečetla pouze tento díl a druhý mám rozečtený, tak ještě nemůžu soudit celou sérii, ale myslím, že má velice dobře našlápnuto :D

      Vymazat
  7. Já jsem si VA 1 koupila a měla jsem ji doma asi rok a půl než jsem se konečně rozhoupala si ji přečíst, ale jak jsem si ji přečetla, tak jsem věděla, že musím mít i ostatní díly a tak jsem je až po pátý díl dostala na Vánoce někdy před dvěma lety a o půl roku později jsem k narozeninám jsem dostala od mé drahé polovičky poslední šestý díl a s touto sérií jsem naprosto spokojená :))

    OdpovědětVymazat
  8. Musím se přidat.
    Co kniha vyšla, neměla jsem nejmenší tušení o tom, že byla vydána. Pak jsem ji nalezla u sestry v knihovničce.
    Příběhy o upírech miluji, ale je těžké najít to "pořádné čtení". Ze začátku nijak moc nezajímavá, ale přesto vás to nutí číst dál.
    Navíc, není to klasický příběh o upírech, kde se saje krev, zda chápete. Je více rozvrstvený a pojat naprosto novým směrem.
    Knihu jsem tedy dočetla a byla mile překvapena. Praskala jsem nedočkavostí, kdy vyjde další knížka.
    Nyní mám přečtenou celou sérii a upřímně, ukápla mi slza při představě, že už příběh skončil.
    Kniha mě vtáhla neskutečně do děje. Rose mi přímo přirostla k srdíčku, jelikož se v její povaze neskutečně vidím. Lissa správná nejlepší kamarádka, bez které by se to neobešlo a nakonec Dimitrij, zakázané ovoce.
    Ty chvilky, které spolu trávili Rose a Dimitrij, ty jsem přímo hltala.
    Každou knihu jsem četla nejméně 7× a musím říct, neomrzela mě a nejspíš neomrzí.
    Odpočinu si u ní a hezky se mi po ní spí.
    Musím vyzdvihnout autorky styl psaní, které jsem si velice oblíbila a nedám na něj dopustit.
    Je mi 18 let a musím říct, že si potrpím na dobré čtení. Ze začátku jsem si říkala, že to bude další nesmysl jako je Stmívání.
    Není a dávám knize tolik *, kolik jen jde.

    OdpovědětVymazat