7. září 2012

Blog Tour - POHÁDKY

Pod slovem pohádka si můžeme představit téměř cokoli - nadpřirozené bytosti, příběhy o hrdinství i příběhy o chudé dívce, která našla svého prince. Mohou to být příběhy se šťastným i špatným koncem to záleží na vypravěči. Každý z nás preferuje něco jiného. Já mám pohádky velice ráda. Mojí nejoblíbenější pohádkou je Popelka nebo Rapunzel (Locika) nemůžu se mezi nimi rozhodnout. V obou příbězích je něco co dokáže zaujmout a chytit za srdce. A ještě něco pohádky jsou a budou stále s námi - když jsme byli malý, tak nám je vyprávěli před spaním. Teď čteme příběhy, ve kterých jsou draci, víly i čarodějové. A až budeme dospělí budeme číst je našim dětem. 

Zajímá vás jak jsou na tom autoři? Mě to zajímalo hodně a tak jsem se zeptala. Ptala jsem se jestli mají pohádky rádi, která je jejich nejoblíbenější a proč a taky jsem se ptala, co se jim na pohádkách líbí


Kendare Blake
autorka knihy Anna Dressed in Blood

Miluji pohádky. Mojí nejoblíbenější je asi Šípková Růženka a asi to bude tím, že je hrozně úchylná. V pohádkách mám ráda klasické hrdinské činy, a to že i když jsou pohádky velmi staré, hlavní postavou je většinou dívka.




Megan Crewe
autorka knihy Tak Padne Náš Svět

Pohádky mám ráda, protože mi přijde zajímavé, že jedna a ta samá pohádka se může měnit v souvislosti s kulturou a časem, a také jak jsou si některé z těchto příběhů podobné navzdory kultuře. Například na celém světe je mnoho verzí Popelky a podle určité verze můžeme také zjistit jaké hodnoty byli pro člověka důležité.
Jsem zapojená do fondu Norských pohádek o Odinovi, Thorovi a Lokim. Loki je velice zajímavá postava, někdy sympatická a nápomocná a jindy ďábelská, ale vždy vychytralá a nepředvídatelná. A ačkoliv je v Norských příbězích hodně zkázy a beznaděje, vždy si našli alespoň trochu prostoru pro vtipné momenty, například když se válečník Thor musel obléct jako nevěsta, aby obelstil ledové obry!

Kristen Simmons
autorka knihy Article 5

Miluji pohádky! Moje oblíbená je Kráska a Zvíře. Líbí se mi, že pravá láska dokáže zvítězit nad všemi překážkami. A nese sebou myšlenku, která je v našem světě, ve kterém záleží jen na tom jak vypadáme a na tom co vlastníme, opravdu důležitá a zásadní. 


Francisco X. Stork
autor knihy Marcelo ve skutečném světě

Myslím, že pohádky jsou velmi důležité pro děti. Rozvíjí jejich představivost a víru v to, že i oni sami mohou být hrdiny a vyhrát nad zlem. Moje oblíbená pohádka je Kráska a Zvíře. Je to příběh o lásce, která může změnit něco co svět považuje za ošklivé a ohavné v něco nádherného.



Michelle Madow
autorka knihy Remembrance

Já naprosto MILUJU pohádky. Hlavním důvodem proč se mi tak líbí je naděje, že každý může najít svou jedinou a pravou lásku a žít šťastně až do smrti. Nejradši mám ten pocit na konci příběhu, který končí happyendem a já jsem vždycky moc ráda, že postavy, které jsem si oblíbila zažijí šťastný konec. (Samozřejmě ne každá kniha a každý film končí šťastně, ale já preferuji ty, které ano!). Moje oblíbené pohádky jsou Malá mořská víla, Aladin a Thumbelina. Také mám ráda Popelky a "příběhy o Popelce" obecně. A film Věčný příběh je jeden z mých oblíbených.
Na pohádkách se mi také líbí večírky, kostýmy a ze všeho nejvíc ta LOVE STORY. Čtenáři Remembrance mi často říkají, že o mém příběhu přemýšlí jako o moderní pohádce a já si myslím, že jí toto označení perfektně sedí.

Jody Meadows
autorka knihy Incarnate

Pohádky mám moc ráda, jsou prostě kouzelné. Mojí oblíbenou pohádkou je pravděpodobně Kráska a Zvíře, protože je o tom co naše oči nedokážou zachytit. Říká nám abychom se dívali lidem do srdce a ne jen na jejich zevnějšek. Navíc Kráska je čtenářka! Robin McKinley (jedna z mých oblíbených autorek!) napsala několik verzí této pohádky -- KRÁSKA a ROSEINA DCERA. Mám je obě moc ráda.
A teď proč mám pohádky ráda. Myslím, že celé to vystihuje citát od C. K. Chesteron: "Pohádky neučí děti o tom, že draci existují. To oni už vědí. Pohádky dětem říkají, že draci mohou být zabiti."

Meagan Spooner
autorka knihy Skylark

Já pohádky naprosto zbožňuji! Roky jsem psala převyprávěné pohádky na úkor všeho ostatního - SKYLARK je vlastně první kniha, kterou jsem nepsala jako pohádku a psala jsem ji docela dlouho! Myslím, že pohádky mluví k našemu základnímu strachu a snům, bez ohledu na náš původ a výchovu. Příběhy, které se předávají z generace na generaci oslovují něco hluboko zakořeněného v lidské přirozenosti a myslím, že to je důvod proč pohádky vždy byli a vždy budou. Je to opravdu fascinující. 
Moje oblíbená pohádka je Kráska a zvíře, protože je to příběh, podle kterého jsem chtěla napsat knihu ze všeho nejvíc. Doufám, že tu knihu dopíšu během několika let!

Wendy Higgins
autorka knihy Sweet Evil

Ano, mám ráda pohádky! Jsou hrozně zábavné. Moje oblíbená je Kráska a zvíře. Mám ráda tu kouzelnou romanci ve většině pohádek, ačkoliv jejich originální verze byly extrémně temné a ne tak romantické, proto mám také radši ty převyprávěné verze, lol :)



Mike Mullin
autor knihy Ashfall

Moje matka byla knihovnice a tak jsem četl všechny druhy literatury - i pohádky - už od doby, co jsem byl malý. Moje nejoblíbenější pohádka je pravděpodobně Jeníček a Mařenka. Děti které v tomto příběhu hrají hlavní roli, jsou nuceni řešit své problémy a postavit se jim čelem.  Téma opuštění a oddělení a také psychické odděleni od jejich jediného rodiče tak trochu koresponduje se mnou. Je to totiž podobný proces jako u jednoho z mých hrdinů, Alexe, který si tím také musel projít. A také mám rád strašidelný a kanibalistický podtext tohoto příběhu.
Pohádky jsou jako říční kameny. Někdo vytvořil příběh, ten byl ale neobroušený a s ostrými hranami. Autor hodil svůj příběh do proudu mezi lidi a díky lidem se tento příběh převyprávěl znovu a znovu, a tímto proudem byl vybroušený. Z příběhu se stal zářící drahokam, který je součástí kulturního základu, ze kterého já a všichni ostatní autoři čerpáme inspiraci pro naše vlastní příběhy.

Jill Hathaway
autorka knihy Vidím to, co vrah

Moje oblíbená pohádka je Malá mořská víla, ta starší (ne Disneyovská) verze, kdy se mořská panna stane mořskou pěnou. Mám ráda depresivní příběhy.





Jennifer Smith
autorka knihy Statistická Pravděpodobnost lásky na prní pohled

Pohádky jsem milovala jako dítě a už je to dlouho co jsem je četla. Moje nejoblíbenější je pravděpodobně Ošklivé káčátko, které dá každému krásné ponaučení. Na pohádkách mám asi nejradši to jak jsou morálně silné. V každé pohádce je nějaké zjevné ponaučení, které vás má něco naučit a díky tomu vám zůstanou v hlavě ještě dlouho potom, co je přečtete.

Lauren Oliver
autorka knihy Delirium, Chvíle před koncem

Já MILUJI pohádky. Moje oblíbená je nejspíš pohádka O dvanácti tančících princeznách, mám ji ráda protože má hloubku a bohatost a zvláštnost v takovém omezeném kvalitním prostoru. Pohádky jsou jako jezírko, můžeš na něj neustále zírat a ono stále odráží pravdu.




Emmy Laybourne
autorka knihy Monument 14

Pohádky mají hodně podtextů a ponaučení - podle mě
proniknou až hluboko do našeho podvědomí. Pohádky jako Rapunzel (Locika) a Sněhurka se zají jako svázané s našimi sny. Moje oblíbená pohádka je Princezna husopaska a nejradši čtu převyprávěnou verzi tohoto příběhu od Shannon Hale.




A ještě jedna maličkost autorka Emmy Laybourne mi napsala, že její kniha Monument 14 příští rok vyjde v Češtine!! Není to skvělá zpráva!?

Co si o pohádkách myslíte vy? Jaká je vaše nejoblíbenější?

Na mém blogu si můžete i zasoutěžit o záložky od Michelle Madow.

3 komentáře:

  1. Je zajímavé vidět kolik autorů má rádo Krásku a Zvíře! :D Já osobně mám tuhle pohádky taky dost ráda a rozhodně s nimi souhlasím. :) I když poslední dobou mám nejradši pohádku Na vlásku s Locikou. Ta je skvělá! :D Nicméně z těch úplně klasických mám hodně ráda právě Popelku - ale zase moc nemusím ty naše Tři oříšky pro Popelku - to mě nebaví. A ještě mám ráda příběh o Mulan. :))

    A o vydání knížky Monument 14 u nás jsem už četla. Sice netuším kdo to vydá, ale vím, že se to u nás chystá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě psala že to vydá Egmont :D nebo myslím že to byla ona :D každopádně se strašně těším♥

      Skvělá otázka! :)

      Vymazat
    2. Pohádku Na vlásku zbožňuju!! A s tou českou Popelkou souhlasím, taky se mi moc nelíbí.
      Já jsem o vydání Monumentu 14 vůbec nevěděla, takže mě to ohromě potěšilo :) protože vypadá fakt zajímavě :D

      Míša*: Děkuju :) já pohádky miluju a prostě jsem se musela zeptat :D

      Vymazat