26. září 2012

Nekonečné série

Konečně jsem se dostala k napsání tohoto článku. Plánuji ho už docela dlouho, ale nikdy jsem nevěděla jak napsat co o tomto tématu myslí. Teď už vím co chci říct. 

V poslední době vychází tolik knížek, které bych si chtěla přečíst a těch co už dávno vyšlo také není zrovna málo. Já si ale knížky radši kupuji. Jsem totiž ráda, když si je můžu uložit do své knihovničky a vytáhnout si zrovna tu, na kterou dostala "chuť". Co mě ale odkoupení takové knížky dokáže odradit? Odpověď je jednoduchá. Kniha je v sérii, která nemá konce. Nevadí mi, když má knížka více dílu, ale jestli už jich má třeba šest a autor/ka stále píše další, tak si ji radši půjčím v knihovně nebo na ni zapomenu.

Určitě nějakou "nekonečnou" sérii znáte. Opravdu jich není málo. Některé tyto série jsou lepší a jiné horší. jako příklad uvedu série, které určitě každý zná Upíří deníky a také Stefanovi deníky, co vím tak si na tyto série docela stěžují, já je ale nemohu soudit ještě jsem je nečetla. Docela mě od nich odrazuje to, že většinu knih v této sérii ani nenapsala autorka, jejíž jméno je uvedeno na obálce! Něco takového já prostě nechápu, jak můžou napsat na obálku jméno někoho, kdo tu knížku ani nenapsal! Důvod je jednoduchý. Za vším hledejte peníze. Pak tu máme Školu noci. Ze začátku mělo být knih devět, následně se jejich počet zvedl na dvanáct a teď už jsem na čísle patnáct. Série Upíři z Morganville taky není zrovna krátká. V zahraničí už vydali čtrnáctý díl.

Pak jsou také (téměř) všemi oblíbené série - Kate Daniels, Noční lovci, Bratrstvo černé dýky nebo také Roztomilé malé lhářky.
Jednu takovou sérii mám moc ráda, mluvím o Anitě Blake. První knihy byli odlišné od toho co jsem normálně četla, jak se ale vydávali další, tak příběh začíná být o něčem úplně jiném a moc se mi nelíbí jakým směrem se to ubírá (i když vlastně mi to ani nevadí) :D Sérii mám ráda pořád, je tu ale jedno obrovské ALE. Knížek v sérii už je 21 a autorka Laurell K. Hamiltonová plánuje psát další. 

Jak se ale říká většina těchto sérií může být brána jako kvantita na úkor kvality. Jestli autoři ale mají autoří o čem psát, tak ať píšou, vždy se najde někdo, kdo to ocení a bude to rád číst a někdo, kdo si zase bude mít na co stěžovat.

4 komentáře:

  1. Ja nemám rada až tak dlhé série, hlavne keď si prečítam 1. diel a viem, že proste chcem čítať aj ďalšie 8D ale proste nemám toľko financií, aby som si mohla kúpiť 9 dielnu ságu! už tetralógia ma mierne rozčuľuje. Kebyže vyhrám lotériu, nič nepoviem 8D ale mohli by autori začať písať napríklad len 2 dielne ságy (max 3), lebo podľa mňa sa tá kvalita vždy zhoršuje (česť výnimkám ako Harry Potter).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, už kvůli těm financím je to trochu složitější, když nejsou tak máme smůlu :( Poslední dobou není zrovna lehké narazit na knížku, která nemá pokračování.

      Vymazat
  2. Abych se přiznala, tak v poslední době mě nekonečné série strašně otravují. Člověk do těch knížek musí vrazit tolik peněz!! Samozřejmě.. záleží na kvalitě. Ovšem u 99% platí, že by se to v pohodě dějově mohlo vlézt i třeba jen do tří knih. Pak je to násilně prodlužované.. jenomže třeba já a škola noci - mám doma 9 dílů a CHCI vědět, jak to dopadne a mít sérii kompletní.. ovšem to číslo 15 mě opravdu děsí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Mě se i zdá, že se autoři začali řídit heslem - Čím víc, tím líp. Já to tak mám s Anitou, tu sérii miluju (a cpu ji úplně všude), ale to že bude mít víc jak 21 dílů je docela síla!

      Vymazat