28. září 2012

RC Recenze - Aréna smrti

Název: Aréna smrti
Autorka: Suzanne Collins
Knižní série: Hunger games
Díl: 1
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: duben 2010
Překlad: Zdík Dušek
Anotace: Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
Kapitol vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržují kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska...Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

----------------------------------------------------------

Na sérii Hunger games pěl ódy snad každý, ale já jsem dlouhou dobu zarytě odolávala tomu si ji přečíst. Myslela jsem si totiž, že když se líbí každému (s malými vyjímkami), tak mě zaručeně zklame. Naštěstí se to ale nestalo a ve skutečnosti se mi opravdu líbila.

Severní Amerika neexistuje. Teď je tu Panem se svými dvanácti kraji. Ve dvanáctém kraji žije Katniss se svojí matkou a mladší sestrou. Katniss chodí každý den na lov se svým kamarádem Hurikánem, s kterým se i dělí kořist. V den kdy kniha začíná je dnem Sklizně, při které vybírají jednu dívku a jednoho chlapce, kteří se budou snažit přežít v Hladových hrách. Při losování ale vyberou jako splátce Prim, mladší sestru Katniss. Ale Katniss tomu nemůže jen tak přihlížet a přihlásí se místo Prim. 
Spolu s druhým splátcem jede do hlavního města, Kapitolu, kde Hladové hry začínají. Jaké jsou její šance na přežití? Minimální. A Katniss si pomalu uvědomuje, že svoji rodinu už možná nikdy neuvidí. 

Teď něco málo k postavám. Nemohla jsem jinak než si oblíbit hlavní hrdinku Katniss, která se snaží chránit a starat se o svoji rodinu, jak nejlíp umí. A řekla bych, že je v tom opravdu dobrá. Je to postava o kterou bych určitě mohla nazvat "kick-ass", protože zadek dokáže nakopat komukoliv :D a s ničím se nepáře. 
Čtenáři jsou rozděleni na dva tými - tým Peeta a tým Hurikán - a mě docela zajímalo v jakém z těchto týmů budu já až si Hunger games přečtu. Tak teď konečně vím, že jsem tým Peeta. Možná je to tím, že Hurikán byl jen na začátku, ale spíš to bude tím, že Peeta je roztomilý, upřímný a prostě je to Peeta.
Bylo tu i pár dalších splátců, které jsem si oblíbila. Hlavně ty z jedenáctého kraje, Routu a Mlata. Routu není možné si nezamilovat a stejně tak Mlata, který se tam moc nevyskytuje, ale ti dva mě prostě okouzlili.

Hunger games je jednou z těch knížek, u kterých nevíte jak budou pokračovat. Něco si přečtete, ale hned na další stránce už to může být jinak. Je plná překvapivých situací, o které jsem já bohužel přišla. Proč? Odpověď je jednoduchá - viděla jsem film dřív než jsem si přečetla knížku a celý děj mi naspoilerovala. Vím minimálně o třech věcech, které by mě šokovali, ale tím že jsem viděla film, jsem o nich věděla a o to překvapení jsem přišla. Knížka pro mě tedy byla spíš jakým si připomenutím filmu a doplnění informací, o kterých jsem nevěděla. Rozhodně ale nemůžu říct, že by se mi knížka nelíbila, protože by to nebyla pravda.
Je to velice čtivá kniha a i když víte, co se asi stane, tak se od ní prostě nemůžete odtrhnout. Nebýt toho, že jsem byla "ochuzena" o ta překvapení, knížka by nejspíš dostala plný počet, ale takhle dávám čtyři hvězdičky s tím, že další díl bude určitě bomba!

Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Fragment.

2 komentáře: