4. září 2012

Recenze - Mrazivý polibek

Název: Mrazivý polibek
Autorka: Richelle Mead
Knižní série: Vampýrská Akademie
Díl: 2
Počet stran: 300
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: březen 2010
Překlad: Katrin Chýlová
Anotace: Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí.
V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější - jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitá v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

----------------------------------------------------------

Druhý díl se mi líbil o maličko víc než ten první. Je to nejspíš tím, že už jsem chápala vše nebo alespoň většinu informací ohledně Morojů, Dhampýrů a Strigojů. Takže jsem se tak neztrácela a mohla si nerušeně (pokud mi tedy někdo nevlezl do pokoje) užívat Mrazivý polibek.
Navazujeme tam, kde skončil první díl. Po nečekaném obratu Lissina strýčka Viktora se vše začíná vracet do normálu. Lissa chodí s Christianem a Rose vzdychá po Dimitriovi. Ten se ale nechce zaplect se svojí studentkou. Bohužel pro ně v klidu nic a nikdo nevydrží moc dlouho.
Hned na začátku se vrháme do akce a Dimitri s Rose musí být ostražití. Rose musí projít zkouškou, kterou procházejí všichni novicové. Rose v té době ale  byla pryč a tak jedou za jedním z nejlepších strážců, aby zkoušku mohla vykonat. A jak už to tak bývá, nic není tak jak by mělo být. 

Poprvé se setkáváme s Adrianem, který v prvním dílu chyběl. A tak když se o něm někde mluvilo (psalo), tak jsem si říkala "Kdo to sakra je?" Konečně vím o kom všichni mluví! Adriana jsem si zamilovala téměř okamžitě. Jeho první setkání s Rose bylo vtipné a Adrian, stejně jako Rose, na všechno odpověď. Moc se mi líbilo, že Rose oslovuje "malá dhampýrko". 
Ale i když se jsem si Adriana oblíbila, tak si nemyslím, že by se k Rose hodil víc než Dimitri. Dimitri totiž dokáže Rose alespoň trošičku usměrnit (když tedy nepočítám její výbuchy žárlivosti) a podle mě se k sobě dokonale hodí.

Musím přiznat (zjistila jsem, že tyto slova používám opravdu hodně), že v této sérii mám zatím radši mužské postavy nežli ty ženské. Na druhou stranu, ale nemůžu říct, že bych Rose nebo Lissu neměla ráda. Prostě mi jen nesedli. Rose mi v určitých situacích leze pěkně na nervy a jejích chování ne vždy chápu. Přesto je to silná osobnost, které se snaží udržet svůj temperament na uzdě, i když se ji to vždy nepovede. 

Když to shrnu, tak je to velmi čtivá kniha, která vás prostě nepustí, protože se chcete dozvědět jak to bude dál. Docela mě překvapilo kolik se toho v takové knížce může stát. Byly tam nové postavy, akce, převraty, napětí ale i romantika. Je tam vše, co by podle mě v dobré knížce mělo být. Navíc autorka má jedinečný styl psaní a příběh zvládla velice dobře vykreslit a popsat vše co bylo potřeba.
Mrazivý polibek jsem po většinu času četla po šalinách a autobusech. Musela jsem se u toho nějak divně tvářit, protože spolucestující se na mě tak zvláštně dívali. A když nad tím tak přemýšlím, bylo to zrovna, když jsem četla jednu choulostivou scénu ze začátku knihy (ti co četli možná ví) a u ní jsem se přiblble usmívala. Asi si mysleli, že se mnou není něco v pořádku :D

4 komentáře:

  1. Ja som nedávno dočítala VA sériu a hneď som sa kvôli Adrianovi vrhla na Bloodlines. Neľutovala som. Rose a Dimitrij k sebe sedeli, ale na Adriana nikto nemá. Ten chalan nemá žiadnu konkurenciu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám za sebou pouze dva díly a Adriana jsem si oblíbila. Uvidím jak se to s ním bude vyvíjet dál, ale zatím s tebou docela souhlasím, i když Dimitriho mám taky ráda.

      Vymazat
  2. Rozhodně ve VA pokračuj,žádnou z knih jsem nehodnotila pod 4 hvězdičky..:) Zbožňuju je

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokračovat budu na 100%, doma už mám i další díl :)

      Vymazat