10. října 2012

RC Recenze - Vidím to, co vrah

Název: Vidím to, co vrah
Autorka: Jill Hathaway
Knižní série: Děsivé splynutí
Díl: 1
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: srpen 2012
Překlad: Michaela Škultéty
Anotace: Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima. Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru. Stojí před rozhodnutím, zda pátraní na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst. Dokáže vrahovi jeho vinu?

----------------------------------------------------------

Chtěli jste někdy na svět podívat očima někoho jiného? Já tedy ano a to je jeden z důvodů proč jsem se na knihu tak těšila. Už když jsem ji viděla v angličtině, tak jsem ji prostě chtěla mít a jsem ráda, že jsem k jejímu přečtení dostala příležitost.

Vee trpí narkolepsií, nebo si to alespoň všichni myslí. Je to ale trošku složitější. Během dne upadá do "hlubokého spánku", při kterém se zároveň dostane do hlavy někomu jinému a vidí jeho očima. Když se ale dostane do hlavy vrahovi neví, co má dělat. Nikdo by jí nevěřil a tak se na to, kdo je vrah snaží přijít sama. Všechno se ale zamotává.

Vee je trochu jiná než ostatní a teď nemyslím jen to, že když je v bezvědomí, tak se dívá jinýma očima, ale myslím její osobnost. Není jako ostatní dívky v jejím okolí - ví co chce, vyhýbá se pozornosti a hlavně je na rozdíl od ostatních vyspělá. Vee mi byla sympatická, protože se nevzdává ale snaží se bojovat dál a ještě tvrději.
Mattie je sestra Vee, když jsem si poprvé přečetla tohle jméno, myslela jsem si že je to kluk a jaký pro mě bylo překvapení, když to byla holka. Vee a Mattie spolu moc nevycházejí, ale postupně k sobě zase nacházejí cestu.
A ještě je tu Rollins, Veein nejlepší kamarád, který skrývá jedno malé tajemství. Je moc milý a jednu chvíli ho i bylo líto, kvůli to mu jak se k němu Vee chovala.

Knížka se mi celkově líbila. Když Vee přemýšlela nad tím, kdo je vrah, já přemýšlela také. Měla jsem hned několik podezřelých a ty jsem postupně škrtala a dostala jsem se velice blízko, což mě těší, protože je většinou nic moc neodhadnu. Přesto byl konec nečekaný, stalo se něco a připletl se tam někdo, kdo mi ani nepřišel na mysl.
Co mě na knize překvapilo je její velikost. Je knížečka malého formátu a písmo je docela veliké. To je jeden z mnoha důvodů proč se tato kniha čte jako po másle a aniž byste si to uvědomili jste už uprostřed knihy a ve čtení nemůžete přestat.

Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Fragment.

6 komentářů:

  1. Tato knížka je čte opravdu mega rychle a ta písmenka jsou mega velká :-D
    Nebyla špatná, ale mně osobně se třeba o trošku víc líbila Závist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závist jsem ještě nečetla, ale hrozně mě to láká :)

      Vymazat
  2. Četl sem tuhle, i druhý díl, a prostě bomba. Jsem kluk, takže pro mě je trochu divný číst ich v ženském rodě, ale bylo to fakt super :D
    A nikdy sem ještě nečetl knihu s tak dobrým formátováním. Četlo se to vážně samo..

    OdpovědětVymazat