25. října 2012

Recenze - Na půl cesty do hrobu

Název: Na půl cesty do hrobu
Autorka: Jeaniene Frost
Knižní série: Noční lovci
Díl: 1
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fantom Print
Datum vydání: duben 2012
Překlad: Zuzana L'alíková
Anotace: Poloviční upírka Catherine Crawfieldová loví upíry s jediným cílem – pomstít se. Doufá totiž, že jednou ze stvůr bez tlukoucího srdce, které nemilosrdně zabíjí, bude její otec. Muž, který zničil život milované matce.
Na jedné ze svých nočních „loveckých“ výprav však narazí na upíra, který ji hravě přemůže. Cat netuší, že se pokusila zabít Bonese, profesionálního lovce odměn. Ten jí místo smrti překvapivě nabídne pomoc při pátrání po otci. Má ale zásadní podmínku. Cat s ním musí trénovat a rozvíjet tak své mimořádné schopnosti polovičního upíra – genetický dar nenáviděného otce…
Ale dříve, než Cat dokáže naplno využít svých nově získaných schopností drsné lovkyně démonů, se jí i Bonesovi vydá ve stopách skupina zabijáků. Nyní si Cat musí zvolit, na jakou stranu se přidá. I když o její volbě není pochyb, protože Bones ji přitahuje více než jakýkoli jiný muž s bijícím srdcem…


----------------------------------------------------------

Tuhle knížku jsem si původně koupila proto, že mi připomínala jednu mojí oblíbenou sérii. Když jsem ji začala číst, zjistila jsem, že si zas tak podobné nejsou a nakonec jsem za to moc ráda. Kdo by chtěl číst něco co už doma jednou má a stačí aby to vyndal z knihovničky? Očividně já, ale jsem ráda, že jsem se mýlila.

Cat žije se svou matkou a prarodiči v domku na okraji vesnice. Její otec je upír a nikdy ho nepoznala, ale i tak ho ze srdce nenávidí, za to co provedl její matce. Vlastně všechny upíry považuje za "škůdce", které by měli vyhladit ze zemského povrchu a o to se také sama snaží. Loví upíry. Chodí do barů a láká je na sebe jako snadnou kořist, ale jakmile spolu z baru odejdou, jejich srdce probodne. Tohle byla náplň jejích večerů do doby než potkala upíra, který se vymykal a zároveň ji přitahoval, Bonese. Cat a Bones spolu nakonec uzavřou oboustranně výhodnou dohodu, díky které bude Bones Cat trénovat, aby zesílila a mohla se jak říká on postavit i "větším rybám". A Cat na oplátku půjde po upírech, po který jde Bonese. 
Bones jí prozradí, že hodně toho co se o upírech povídá vlastně není pravda (což Cat samozřejmě věděla, když je sama lovila). A začne velmi velmi tvrdý trénink a ještě tvrdší lov.


Musím říct, že mi byly všechny postavy sympatické (samozřejmě až na záporáky). Hlavní hrdinka Cat je odvážná, rázná a jak už to u takových hrdinek chodí, tak má i velmi prořízlou pusu. Její nenávist k upírům je opravdu hodně velká, ve svých dvaadvaceti jich už zabila šestnáct a čísla stále skáčou nahoru. Během celé knihy prochází Cat určitým vývojem. To že ji trénuje upír na ni má jistý vliv a pomalu zjišťuje, že ne všichni upíři jsou špatní.
Bones se stal mojí nejoblíbenější postavou. Už jeho první rozhovor s Cat mě dostal do kolen. Lepší první dojem na mě snad udělat nemohl a to jsem ani nevěděla, že je to on :D Pak už jsem se vždycky těšila na to, že se tam snad brzy objeví.
Catina matka nenávidí upíry ještě víc než její dcera a není se čemu divit, když ji jeden z nich znásilnil. Svoji dceru podporuje v tom co dělá a ještě ji vybízí k lepším výkonům. Kdyby se ale dozvěděla, že se Cat spolčila s upírem, asi by dostala infarkt.

Knihu Na půl cesty do hrobu by si neměli nechat ujít ti, co mají rádi urban fantasy ani milovníci upírů. Při čtení této knížky se rozhodně nebudete nudit. Příběh vás pohltí a nepustí (jenom já jsem měla tu smůlu, že mě při čtení pořád někdo rušil). Knížka je totiž velmi čtivá, plná akce a vtipných i peprných scén. Přiznám se, že jsem se při čtení hodně červenala i zasmála.
Autorka píše velmi čtivě a její styl psaní mi vyhovuje. Moc se mi líbilo, že autorka nám odhalila i minulost hlavních postav a díky tomu máme možnost je lépe poznat.

Po přečtení jsem byla tak natěšená na druhý díl, že jsem hodila za hlavu svoje pravidlo, že po přečtení jednoho dílu se hned nepustím do dalšího, a po druhém dílu s názvem Jednou nohou hrobě jsem skočila. 


3 komentáře:

  1. Tahle knížka mě začíná čím dál více lákat =)
    Ráda bych tě pozvala na soutěž o knihu na mém blogu :
    http://kane-book.blogspot.cz/2012/10/soutez.html

    OdpovědětVymazat
  2. Toto chcem! ale strašne veľmi! Kniha vyzerá úžasne! Toľko vychvalovacích recenzií som už čítala, že si to proste nemôžem nechať ujsť za nič na svete!

    OdpovědětVymazat