3. prosince 2012

Čtenářský deník: Petr a Lucie

Děj: Milostný příběh dvou mladých Francouzů se odehrává během 1. Světové války. Petr a Lucie se setkávají během bombardování Paříže v metru. Poté se setkají, ještě dvakrát ale až na potřetí se Petr rozhodne Lucii oslovit. Začnou se spolu bavit a nečekaně se sblíží. Prožívají spolu krásné dny plné radosti a porozumění. Vzniká mezi nimi krásné pouto čisté lásky. Petr má být, ale brzy povolán na vojnu a dny se pomalu sčítají. O Velkém pátku se vydávají na Varhanní koncert do pařížského chrámu Saint-Gervais. Při prvních tónech se zřítila klenba a oba je pohřbila pod svými sutinami. Zůstali navždy spolu a ani válka je nerozdělila. Válka nad nimi ztratila svou moc.

Charakteristika postav: v této knize není mnoho postav, hlavní postavy jsou Petra a Lucie
Petr Aubier: žije u svých rodičů v Paříži blízko Clunyjského parčíku. Je vnímavý, laskavý a hodný. Je to mladý osmnáctiletý student, který nesouhlasí se svou dobou a nedokáže do společnosti úplně zapadnout. Má mnoho otázek, na které mu jeho konzervativní rodiče nedovedou odpovědět. Věří v lepší zítřek, ale bojí se ho očekávat. Svého staršího bratra Filipa zbožňuje a obdivuje jeho statečnost a odhodlanost, svému bratrovi rád naslouchá. Svou láskou k Lucii prožívá lásku nádhernou, ale zároveň tragickou.
Lucie: dcera dělnice v továrně na výbušniny. Z finančních důvodů nedostudovaná výtvarnice, živí se malováním kopií slavných obrazů a portrétu z fotografii. Je něžná, citlivá a prostá dívka se smyslem pro humor. Petra má ráda a jeho lásku mu s nadšením opětuje. Konec jejího krátkého života prožila šťastně a s láskou avšak poznamenanou válkou.

1. Plán tematický
Hlavní téma: Poukazuje na kontrast mezi hrůzami války, zabíjením obyčejných lidí a nevinnou láskou dvou mladých lidí, kteří věří v lepší budoucnost
Vedlejší téma: novela také zachycuje Petrův osobnostní vývoj, během těchto dvou měsíců velice rychle dospěl, jeho vztah k bratrovi Filipovi, filozofické úvahy
Námět: První světová válka, bombardování kostela Saint Gervais na Velký pátek v r. 1918. Zemřelo tu 165 lidí, převážně ženy, děti a starci.
Prostředí: odehrává od středy 30. ledna do Velkého pátku 29. března 1918 v Paříži
Autorův postoj: kritický (odsoudil první světovou válku, poukazuje na utrpení a strach, který způsobuje, především obyčejným lidem)
              - autor se zabýval otázkou, jak válka ovlivňuje životy obyčejných lidí
              - milostná, lyrická a psychologická novela
              - mnoho dialogů a úvah


2. Plán jazykový
- Er-forma
- Lyrická novela
- Tragický konec
Řeč postav: objevuje se zde řeč přímá s mnoha úvahami
Slovní zásoba: archaismy, napsáno spisovným jazykem, vitalismy, prvky antimilitarismu
Jazykové prostředky: psáno prózou
- podrobně popsány pocity a myšlení lidí žijících v této době
- jedna dějová linie
Jazykové zvláštnosti: přechodníky (a vrátiv se k domu…)
         - knize je mnoho úvah
         - založeno na několika kontrastech viz. text
         - objevují se zde také symboly

3. Plán kompoziční
Časová kompozice: uspořádáno chronologicky (setkání Petra a Lucie → jejich seznámení → zamilovali se do sebe → zemřeli), uzavřený děj
Protikladné jevy: hrůzy války x vysněný svět dvojice milenců
- problémy války x rozvíjející se cit lásky
- Petr z vyšších kruhů x Lucie z dělnické třídy (malířka)
4. Můj názor
V době, kdy jsem četla povinnou četbu, tak jsem ze začátku hledala hlavně kratší knihy a tato knížka byla jednou z nich. A některé se mi i líbily, ale kniha Petr a Lucie se zrovna nestala mojí oblíbenou. A přestože má pouhých 94 stránek, tak jsem se nedonutila k tomu, abych ji dočetla.
V knize je plno úvah, a tím plno myslím opravdu, opravdu hodně. Dřív mi úvahy v knihách nějak moc nevadily, ale všeho moc škodí a od té doby úvahy moc nemusím. 

8 komentářů:

  1. Upřímnou soustrast pro mě, já se donutila ji dočíst, i když mě to hrozně nebavilo :D

    Jinak, co z povinné četby se čte dobře? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takových knih, co tě nebudou bavit bude asi spousta, ale najdou se i takové, které tě do sebe v táhnou a ani nebudeš vědět jak :)
      Mě se hrozně líbila knížka Romeo, Julie a tma, Sluha dvou pánů nebo třeba Farma zvířat. :)

      Vymazat
  2. to som čítala, aj sa mi to páčilo 8)

    OdpovědětVymazat
  3. I když jsem děj znala ze školy, stejně jsem si to přečetla. Brečela jsem ještě dřív, než se tam začalo něco dít, protože jsem věděla, jak to dopadne. Krásná kniha :))

    OdpovědětVymazat
  4. Já jí mám teď v povinné četbě a upřímně je to odpad a číst to fakt nebudu

    OdpovědětVymazat
  5. Já ji dočetla nedávno k maturitě a musím říct, že mě se naopak velmi líbila. Ale uznávám, že nějaké úvahy jsou trochu nudnější, ale četli jste třeba popis chrámu z knížky Chrám matky boží v Paříži? :D ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chrám matky boží jsem nečetla, což je možná dobře jestli tam byly šílené popisy :D Ale k maturitě se mi neskutečně líbila kniha Farma zvířat, Božská komedie a Kladivo na čarodějnice.

      Vymazat