11. března 2013

Recenze - Stínem políbená

Název: Stínem políbená
Autorka: Richelle Mead
Knižní série: Vampýrská akademie
Díl:3
Počet stran: 300
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: červen 2010
Překlad: Katrin Chýlová
Anotace: Vlády se  ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cozi zlověstného.
Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když příjde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit! Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?

----------------------------------------------------------

Po dočetení druhého dílu jsem se na další neskutečně těšila, protože jsem byla zvědavá, jak se autorka popere s tím jak knihu ukončila a musím říct, že nezklamala. Třetí díl Vampýrské akademie je zatím bezpochyby nejlepší z této série.

Rose se vzpomatovává ze svého boje se Strogoji a ze smrti jednoho ze svých nejlepších přítátel Masona. Do toho navíc začíná teréní praxe, které spočívají v tom, že každému Dhampýrovi je přiřazen jeden Moroj a dhampýři se je snaží celé dny chránit před útoky svých učitelů, a tak Rose nemá moc času na své "černé" myšlenky. Během jednoho útoku svých učitelů, ale Rose uvidí něco, o čem si myslela, že ani není možné. Jak moc ji to ovlivní? No, docela dost!

Jestli jste četli mé předcházející recenze na knihy z tého série, tak jistě víte, že mi Rose nebyla sympatická a spíš mi lezla na nervy a někdy jsem dokonce měla hrozně velkou chuť ji něčím praštit po hlavě, aby se konečně vzpamatovala. O to víc mě překvapilo, když mi po přečtení knihy došlo, že jsem tyto tendence neměla, ale dokonce mi poprvé přišla úplně v pohodě!  Snad nám tento stav vydrží až do konce série, přeci jenom každé mu se čte líp, když nemá nutkání obracet oči vsloup.
Je tu také pár "chlapců" (konktrétně tři), do kterých jsem se zamilovala hned od prvního přečteného písmenka - Dimitrij, Christian a Adrian. Myslím, že ani jednoho z nich nemusím představovat a snad všichni ví koho myslím a proč. A v tomhle díle to byli obvzlášť sexy. Čím to je, že pro kluky kteří vzešli z pera autorky Richelle Mead mám prostě slabost? Netuším, ale prostě to tak je!

Do Stínem políbené jsem byla tak zažraná, že jsem při četní ani nevnímala ten hukot okolo mě. Příběh vás doslova pohltí a vyplivne až na konci. Neměla jsem ani ponětí, jak se všechno mohlo semlít tak strašně rychle, ale stalo se. Konec mě jednoduše posadil na zadek. Byl totiž docela šokující (co docela hodně!) a jsem velice zvědavá jak se autorka s takovým obratem v ději poprala. A pevně věřím, že mě autorka ještě překvapí, protože zatím každý díl z této série byl lepší než ten předchozí! A jestli to tak opravdu bude, tak se mám nepochybně na co těšit!

4 komentáře:

  1. Vampýrskou akademii jsem ještě nečetla- docela se bojím, že mě zklame, ale hodně lidí si ji chválí, tak to s ní alespoň zkusím. :D Hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, první díl nebyl takový jaký jsem očekávala, ale i tak se mi líbil. A s každým dalším dílem se to zlepšuje :) Určitě to zkus, zkusit se má přeci všechno :D
      Moc děkuju! :)

      Vymazat
  2. Tento díl se mi moc líbil ! Dobrá recenze ;-)

    OdpovědětVymazat