1. dubna 2013

Recenze - Loď mezi hvězdami

Název: Loď mezi hvězdami
Autorka: Beth Revis
Knižní série: Vesmír
Díl: 1
Počet stran: 360
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: srpen 2012
Překlad: Petr Eliáš
Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel. Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít... 



----------------------------------------------------------

Na Loď mezi hvězdami jsem se chystala už strašně dlouho. Lákalo mě prostředí, ve kterém se kniha odehrává - vesmír. Ještě jsem nečetla žádnou knihu, která by se tam odehrávala, takže tohle byla tak trochu premiéra. A musím přizna, že velmi zdařilá.

Amy stála před volbou - vzdát se svého života na zemi a spolu se svými rodiči
se nechat zmrazit nebo se mohla vzdát svých rodičů a zbytek života strávit se svými příbuznými a přáteli na Zemi. Amy se rozhodla pro své rodiče a nechala se s nimi zmrazit. Tak se dostala na Universum, vesmírnou loď, která má za úkol dopravit všechny zmrazené na novou planetu, Centauri.
Amy prochází zvláštním stavem. I když je zmražená, je stále při vědomí, vnímá vše co se kolem ní děje a zdají se jí sny o Zemi, přátelích, rodičích i o její budoucnosti na Centauri. Celá plavba napříč vesmírem měla trvat celých třistalet, jenže se stalo něco co nikdo neočekával - Amy byla probuzena o 49 let a 267 dní dříve (jak jí bylo později sděleno) než bylo plánováno.. Jejím probuzením, ale teprve všechno začíná...

V knize se objevůjí dvě hlavní postavy - Amy a Syn, z jejichž pohledu je kniha také napsána. Amy je jiná než všichni ostatní na Universu, jak svým vzhledem, tak i povahou. Má světlou pleť, zrzavé vlasy, zelené oči a chová se tak jako by byla stále doma na Zemi. Amy mi bylo velice líto. Probudila se o téměř padesát let dříve než její rodiče a ocitla se tak sama na místě, kde to vůbec nezná a nikdo ji tam nechce a samozřejmě tu nelibost s její přítomností dávají najevo. Přesto se Amy snažila být silná a svým problémům se postavit čelem. V nemocnici se také spřátelila s několika pacienty a ti jí později pomáhali. 
Naproti tomu Syn je jasnou součástí Universa. Má tmavší pleť i vlasy a jeho oči jsou tmavě hnědé. Učili ho, že jakákolik odlišnost může vést ke vzpouře a ta zase k válce. Přesto ho Amy naprosto fascinuje. I Syna jsem si oblíbila. Je to typ hrdiny, ve kterém se odehrává velký vnitřní boj - má se chovat podle toho jak a kde byl vychován nebo by měl podlehnout své touze? 


Je to velice okouzlující příběh, od kterého se lze jen těžko odtrhnout. Věřte mi já to zkoušela. Knižka je přímo plná akce, romantiky, zvratu i zvláštních slovních obratů. Slova jako úža, xakru a chucpe se tam přesto objevují jen v úsporném množství. Když jsem je viděla už to ani takové překvapení nebylo, protože jsem o nich slyšela od ostatních bloggerů, co tuto knihu četli. Přesto bylo záhadou, co to chucpe vlastně znamená. Teď už to vím. Je to slovo, které pochází z hebrejštiny a znamená drzost. 

Malinko mi vadilo to střídání pohledů. Když se totiž u jednoho z nich začalo dít něco zajímavého a na konci kapitoly to utnou a naskočí pohled toho druhého, tak jsem měla tendence trochu přeskakovat, abych rychle mohla pokračovat tam, kde ta zajímavá kapitola skončila. A ono udržet se není nic jednoduchého! Nakonec jsem to více méně zvládla a poctivě vše přečetla (s minimálním přeskakováním).

Konec je uzavřený, takže to může vypadat jako by Loď mezi hvězdami byla
knihou samostatnou, ale opak je pravdou. Jedná se o počátek třídílné série, nebo-li trilogie, s názvem Vesmír. A i když jsem často četla, jaká je škoda, že Loď mezi hvězdami opravdu není jen samostatně stojící kniha, já musím nesouhlasit. Jsem ráda, že kniha má pokračování. Na konci knihy nám autorka sice zodpovívý velké množství otázek, které si v průběhu příběhu pokládáme, ale jednu (pro mě) důležitou vynechá a já bych se ráda dozvěděla odpověď na tuto mou otázku (nenapíšu ji, naspoilerovala bych Vám totiž jak to skončí). A také jsem zvědavá jak to s Amy, Synem a celým Universem dopadne.

Samozřejmě se na další díly těším, už je mám také doma a čekají jen na to až se k nim dokopu. Bohužel budou muset ještě chvilinku počkat.


11 komentářů:

  1. Super recenzia! :) Ja som sa zatiaľ nedokopala k tejto knihe, ale asi počkám, dokedy budem mať doma celú sériu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já jsem se k ní také dokopala až jsem doma měla všechny tři díly. A zatím rozhodně nelituji, že je mám, určitě si ji někdy zase přečtu :) Až ji přečteš, tak dej vědět, jak se ti líbila :)

      Vymazat
  2. Já nevím, mně se kniha moc nelíbila, jsem jedna z mála, ale co no člověk nemůže mít rád všechno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme rád něco jiného a přesně jak říkáš člověk nemůže mít všechno :D

      Vymazat
  3. užasná kniha :) určite si kúpim aj pokračovania :)Amy i Syna som si veľmi obľúbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy je! Amy se Synem jsou skvěle vytvořené postavy a taky se k sobě úžasně hodí :)

      Vymazat
  4. Čítala som, ja som dala menšie hodnotenie, nesadlo mi to, ale námet je skvelý, má to iskru 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět je originální a v dnešní době dost obtížné vymyslet něco opravdu originálního. Za to jsou určitě plusové body :D

      Vymazat
  5. Tohle je asi dost dobrá knížka:) nečetla jsem,ale musím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu je, tedy alespoň mě se líbala :) za přečtení rozhodně nic nedáš :D

      Vymazat
  6. Loď se mi velmi líbila! Taková kniha v jedinečném prostředí a skrývá spoustu tajemství. :D Úžasná recenze! :)

    OdpovědětVymazat