27. července 2013

Historický fenomén

Letní projekt, který vymyslela Syki.
Zdá se, že historické seriály táhnou. Těžko říct, jestli je to díky jeji (ne)autentičnosti, nebo tomu, kolik naháčů nám na obrazovkách pobíhá. Jak jste na tom vy? Propadli jste kouzlu Her o trůny, Vikingů, ale také Borgiů, Da Vinciho démonů, Bílé královny, Tudorovců, Spartaka…? Máte o takových seriálech vůbec ponětí? A kolik z nich vychází z knih, příběhů a legend…

----------------------------------------------------------
 
Ve škole jsem měla dějepis docela ráda, ale jen některá období. Když jsme se učili o Antickém Řecku a Římě, Egyptě nebo Viktoriánské Anglii tak jsem měla uši naštopkách, jen aby mi něco neuteklo. Jenže když jsme se měli učit o něčem jiném automatiky jsem vypínala. Ale stále mě zajímají mýty, legendy a bohové Antického Řecka.

Když se ale bude me bavit o historických knihách, tak toho o nich moc nevím, jelikož je nečtu. Nějaké jsem četla v rámci povinné četby k maturitě, ale to také nebylo nějaké závratné množství. Je sice pár knížek, které bych si přečíst chtěla například Královna králů nebo Hry o trůny. Věřím, že spousta knížek s historickou tématikou budou stát za to a s radostí si nějakou knihu přečtu, ale jen příležitostně, protože to není můj šálek kávy. 

Ani historické seriály zrovna moc nesleduji. Ale přeci jen dva mám právě rozkoukané a to Hry o trůny a Da Vinciho démony. 
U Her o trůny mám téměř dokoukanou první sérii (ano, já vím, jsem trochu pozadu) a stále mě to baví. Což je pro mě docela překvapující, jelikož už mi zabili jednu oblíbenou postavu a tak trochu čekám, kdy pozabíjí mé zbylé oblíbené postavy. Jen doufám, že si je ještě chvíli užiju než příjde jejich konec.
A v Da Vinciho démonech jsem momentálně pouze na třetí epizodě. No nevypadá to špatně, ale pro začátek je ještě brzy soudit. Uvidíme, co se z toho vyvrbí.

Z tohoto článku jste mohli odvodit, že historický fenomén pro mě zase takovým fenoménem není. Dokud Syki nevypsala všechny ty seriály do toho úvodu, tak jsem o polovině nevěděla a jednomu z nich se dokonce vyhýbala. 

Čtete knihy nebo sledujete seriály s historickou tématikou? Jaká kniha nebo seriál u vás vede?

1 komentář:

  1. A vidíš? Alespoň jsem ti nějak rozšířila obzory, co? Alespoň co se historických seriálů týče :) Jinak já zbožňuju antické Řecko a Řím, ale v téhle době konkrétně bych vážně nechtěla žít. Mám ráda naši moderní dobu.

    OdpovědětVymazat