26. července 2013

RC Recenze - Nepřítel mého nepřítele

Název: Nepřítel mého nepřítele
Autorka: Kateřina Petrusová
Knižní série: Bavettovi
Díl: 2
Počet stran: 368
Nakladatelství: Frament
Datum vydání: únor 2013
Anotace: Dluhy se musí platit. To ví i bývalá policistka Joan, která má závazek vůči samotnému králi drogového podsvětí. Ten se nyní hlásí o splacení dluhu a jako pojistku unese Joaninu malou dceru Amy. Zvládne Joan zabít Roberta Bavettu, jednoho z vůdců italské mafie, a dostat svou dceru zpět? Co když existuje ještě jiný způsob, jak Amy zachránit?

----------------------------------------------------------

Před třemi lety byla Jona policistka a v jedné ze svých misí v utajení, šla po drogovém dealerovi Tororovi. Ten ji bohužel odhalí. Nechává ji žít, jen pod podmínkou, že po ní v budoucnu bude něco chtít a ona to udělá ať to bude cokoli.
Teď Joan pracuje jako bodyguardka a má malou dcerku, Amy. Jenže když Amy někdo unese, je Joan jasné, že je to Toro a že přišel čas splnit to co slíbila. Joan tedy nezbývá než udělat všechno, co po ní bude Toro chtít. Ten chce, aby mu z cesty odklidila budoucí hlavu mafie, díky které přichází o kšefty. I když je to proti jejímu přesvědčení je Joan rozhodnuta, Roberta Bavettu zabít za každou cenu.

Celá kniha je vyprávěna z pohledu obou hlavních postav a to Joan a Roberta. Z počátku jsem měla problémy si na střídání úhlů pohlednů zvyknout, protože tato změna vždy proběla bez jakéhokoli upozornění - tím myslím například, že na začátku kapitoly nebylo jméno postavy, z jejíz pohledu je vyprávěna.  Já tato upozornění potřebuju, jinak je moje koncetrace ohrožena. Přesto se na to dá během chvilky zvyknout a vám už to ani nepříjde.

Joan je matka samoživitelka, která je zvyklá si všechno dělat sama. A jako matka je pro svou dceru schopna udělat cokoliv, dokonce i zabít člověka. Joan jsem moc v lásce neměla a nad některými jejími myšlenkami jsem prostě musela protáčet oči vsloup.
Naproti tomu Roberta jsem milovala. I jeho dvě tváře - Jeckyll a Hyde se projevily i v tomto díle a Robert tak střídal nálady častěji než ženská.

Jsem neskutečně ráda, že se v tomto dílu objevili Mike s Paige. Stále jsou to totiž moje nejoblíbenější postavy této série. Bez nich by to ani nebylo ono. A trochu mě i mrzí, že se v jejich příběhu nepokračuje, ale co kdyby se jim ještě něco stalo - asi bych to nerozdýchala.

Tentokrát nás autorka ponořila trochu hlouběji do mafiánského prostředí, ne jen na okraj jak tomu bylo v Nebezpečné lásce. Bylo zajimavé sledovat Roberta a Jonnyho v jejich "přirozeném prostředí". Nějak jsem si ani nedovedla představit, že by Johnny neměl někoho ráda a tady dokonce nemusí jednu z hlavních postav.
V jednu chvíli to vypadalo, že Nepřítel mého nepřítele skončí velice podobně jako předchozí díl, což by se mi ani trochu nelíbilo. Naštěstí z toho autokra krásně vybruslila. A takových situací, u kterých si budete myslet, že víte jak dopadnou a ono to bude úplně jinak je v knížce více. Takže se určitě máte na, co těšit.

Proč jsem tedy knížce dala jen tři hvězdičky, když ji zatím ve směz chválím? Odpověď je jednoduchá. Nepřítel mého nepřítele se podle mě totiž Nebezpečné lásce nedokáže vyrovnat. Ani postavami (já totiž Mika a Paige zbožňuju) ani naproto originální zápletkou (nevím, jak vy ale já rozhodně nečetla knížku, ve které si hlavní hrdina na nic nepamatoval a myslel si, že je malé dítě).
Autorka pro mě nasadila laťku příliš vysoko a podle mě ji jen tak něco nepředčí. Uvidíme, ale jestli ji právě další díl série Bavettovi nezvedne. Jsem na něj velice zvědavá.
Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Fragment.

5 komentářů:

  1. Na tuhle knížku se vážně těším, ale jaksi se k ní pořád nemůžu dostat. :D Paige a Mika jsem si taky v Nebezpečné lásce hodně oblíbila, tak doufám, že si v tomhle díle zvyknu, že už nejsou hlavními postavami... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě budou Paige a Mike vždycky jedničky a první díl už asi nic nepřekoná, ale autorka píše moc pěkně a má dobré nápady. Takže se na to určitě koukni a třeba tě Nepřítel mého nepřítele překvapí :)

      Vymazat
  2. Taky ti ale přišlo, že už to s tím Mikem a Paige nebylo v téhle knize ono? Tak nějak... jsem ten vztah nebaštila tak, jako v Lásce :( A navíc (jsem divná?) jsem ani neměla ráda Jo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Monika: Já jsem Joan taky nemusela a navíc mi tak trochu vadilo, že jí říkají Jo. No a pokud jde o Mika s Paige, tak se mi nezdálo, že by to bylo nějaké jiné :)

    OdpovědětVymazat
  4. možná to bylo i tím, že už na ně bylo nahlíženo 3. osobou :/

    OdpovědětVymazat