15. července 2013

Recenze - Krásní

Název: Krásní
Autorka: Scott Westerfeld
Knižní série: Oškliví
Díl: 2
Počet stran: 288
Nakladatelství: Triton
Datum vydání: prosinec 2010
Překlad: Zdeněk Uherčík
Anotace: Tally je konečně krásná. Vypadá bezchybně a má všechno, po čem vždy toužila. Ale pod vší tou zábavou - nekonečnými večírky, modními výstřelky, technologickým přepychem a naprostou svobodou, hlodá pocit, že něco velmi důležitého není v pořádku. 
Když jeden z ošklivých navštíví maškarní večírek krsáných, jsou téměř všechny vybledlé vzpomínky zpátky. Tally a její nový přítel Zane musí čelit namáhavé, nebezpečné a fyzicky náročné výzvě. Když najdou dopis z minulosti napsaný ještě před operací, ke kterému jsou přiloženy dvě pilulky představující lék na poškození mozku, mají jen zlomek času se rozhodnout. Tally si musí vybrat - bojovat sama se sebou a tím, co ví, nebo o svůj živt, protože úřady nedovolí, aby kdokoliv se znalostí této informace přežil...

----------------------------------------------------------

Tally má dokonale symetrický obličej, upravenou výšku, žije v Pretty Townu a její jedinou povinností je dobře se bavit. Má tedy vše o co dříve, tak usilovala - je z ní krásná. A jako krásná se také chová. Chodí na ty nejlepší večírky, zajímá se o to jak se oblékat a také o to jaká plastika by ji mohla ještě vylepšit.
Na svůj život před operací si vzpomíná jen matně. Ale už se o ní vypráví příběhy trochu přitažené za vlasy. Zná ji také téměř každý mladý krásný a to díky její výpravě do Kouře. A i když Tally za zapomněla, tak oškliví nezapomněli na ni a snaží se ji nenápadně kontaktovat. Díky jednomu setkání s ošklivým ze své minulosti si pomalu začne vzpomínat a také se seznámí se Zanem, krásným, který se snaží vzpomenout a nezapomenout. 

Můj vztah k Tally musel v podstatě začít opět od začátku. Proč? Protože jako krásná je Tally úplně blbá a vůbec nepřipomíná Tally, kterou známe z prvního dílu. Naštěstí se snaží být stále nabuzená (a některé jejich metody byste chtěli vidět, ale určitě byste nechtěli být jejich součástí - třeba rozpad kluziště nebo jejich výlet na stožár) a pomalu se vrací do starých kolejí. Co mě trochu zaráží je skutečnost, že Tally se může zdát jako dokonalá mezi dokonalými - vymýšlí nejlepší nápady, které vždy výjdou a to co nevýjde se vlastně stane jen omylem, je nejoblíbenější mezi Krimi a krásnými obecně + další věci, ale to už bych spoilerovala.

Autor nám v tomto díle představý další mužskou postavu, která se "zaplete" s Tally, Zaneho. On není jako ostatní krásní. Snaží se zůstat stále při smyslech a své krásné myšlenky odsunout stranou tím, že bude stále nabuzený. Docela se mu to daří. Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že vztah mezi Zanem a Tally začal až příliš rychle a celkově je trochu uspěchaný, přeci jen je tu také David. Je pravda, že na něj Tally po operaci trochu zapomněla, jenže když si vzpomněla moc výčitek teda neměla. Prostě mi to přišlo uspěchané.
Já se vlastně ani nemůžu rozhodnout koho mám radši, jestli Zaneho nebo Davida. Oba dva mají u mě nějaké plusové i mínusové body a jsou si dost vyrovnaní, takže uvidíme jak si povedou v dalším díle.
No a pak je tu stará dobrá (nebo spíš špatná) Shay, kterou opravdu nesnaším a už se na tom asi nic nezmění. Jenže kdyby postava Shay v knize nebyla, tak se tam vlastně nic neděje. Jen díky Shay se Tally musela vydat do Kouře a to způsobilo další vlnu událostí.

Po přečtení prvního dílu jsem nečekala dlouho a pustila se do druhého. Jenže jsem se do čtení občas musela nutit a místy mě to vůbec nebavilo. Řekla bych tedy, že druhý díl je o trošku slabší než první. Ale stále má v sobě hned několik momentů, které vás překvapí. A abyste byli překvapení, tak vám radím nečíst poslední větu! 

V druhé knize autor dále rozplétá záhadu spojednou s operací a společností
krásných a ošklivích. Dozvídáme se hned několik věcí, které jsme netušili. A tím, že se z Tally stala krásná, to víme hned z první ruky. Navíc se do všeho (opět) zapletou Speciálové, kteří mě tak trochu fascinují. Hlavně tedy jejich vzhled. Kdybych já měla zuby jako oni, tak se je rozhodně nebojím použít, kdyby mě někdo naštval, kousala bych jako o život.

Svět, který Scott Westerfeld vytvořil je úžasný a stále mě překvapuje. Například rezervace v lese. Nikdy bych netušila, že krásní dokáží být až takto zvrácení. Přitom rezervace se mi neskutečně líbila. Byla nečekaná a dost dobře vymyšlená. Tento svět patří díky jeho autentičnosti k mým oblíbeným. 
Tuto sérii doporučuji přečíst právě díky prostředí, které autor vymyslel. Je totiž opravdu uvěřitelné a něco takové by se i mohlo stát. Ale zaklepme na dřevo ať je kniha jen knihou a my nemusíme zažít konec Rezatců.

4 komentáře:

  1. 1. diel ma dosť sklamal, nesadol mi štýl autora, určite sa ale chystám na 2ku 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel se nám nemůže líbit všechno :/ I když kdo by potom zkupoval všechny ty knížky :D

      Vymazat
  2. Další série, na kterou se chystám už pěkně dlouho, že si ji přečtu, ale nakonec na ní vždycky zapomenu. :D Ale tahle skvělá recenze mě rozhodně znovu navnadila a tentokrát už se pokusím si to fakt přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takových serií mám tolik až mi z toho jde hlava kolem :D Děkuju!! :)

      Vymazat