30. července 2013

Recenze - Milion sluncí

Název: Milion sluncí
Autorka: Beth Revis
Knižní série: Vesmír
Díl: 2
Počet stran: 368
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: listopad 2012
Překlad: Petr Eliáš
Anotace: Celé Universum je jedna velká lež. Když se to jeho obyvatelé dozvěděli, rozpoutal se chaos...
Jsou to už tři měsíce, co Amy odpojili. Kam se podívá, všude stěny, už tři měsíce. Syn se ujal velení lodi a rozhodl se skoncovat s Phydusem a přestat svým lidem lhát. Jenže ani on nezná celou pravdu, a když spolu s Amy začínají zjišťovat, co všechno jim zatím zůstalo utajeno, je jasné, že mají před sebou dlouhou cestu, na níž si každý krok musí tvrdě vybojovat. Jak to bude dál s Lodí mezi hvězdami?

----------------------------------------------------------

Za ty tři měsíce, před kterými byla Amy probuzena se toho událo až příliš mnoho - někdo záměrně zabíjel lidi v kryokomorách, lidé se dozvěděli o Phydusu a také o tom, že v nejbližší době určitě nepřistanou a hlavně zemřel Otec. Po smrti Otce se Syn musí ujmout vedení a jeho prvním rozhodnutím je přestat distribuovat Phydus, což mu následně velmi zkomplikovalo jeho vedení.
Amy mezitím našla první indícii k něčemu, co ji Orion chtěl ukázat. Vydává se tedy hledat další, ale bez Syna to nezvládne. A tak ho požádá o pomoc. Tajemství, které spolu odhalí změní naprosto všechna jejich nynější rozhodnutí. A vůbec jim nepomáhá, že na lodi vypukla vzpoura.

Amy se od minulého dílu příliš nezměnila a stále se na lodi cítí jako v kleci. Popravdě se jí nemůžu divit, protože celý svůj život prožila v otevřeném prostranství a teď vše obklopují kovové desky, které tvoří trup lodi. Já bych si za ty tři měsíce, které na lodi zatím strávila, vypěstovala klaustrofobii. Amy se také cítí osamělá. Syn už na ni totiž nemá tolik času.
Já mám Amy ráda už od samotného začátku. V tomto díle mi přišla ztracená, protože strašně moc chtěla své rodiče rozmrazit, ale věděla, že to jim to nemůže udělat. Myslím, že z části proto, začala bez rozmyslu pátrat po zbylých indíciích. Ta část, ve které Amy po indíciích pátrala se mi moc líbila. Já jsem se totiž snažila také zapojit a hádala jsem s ní. Někdy se mi to povedlo a jindy jsem takové štěstí neměla. 

Přestože Syn je nyní Otec nechává si říkat svým předchozím titulem, Syn. Necítí se totiž jako Otec a také jím být nechce. Jenže teď když jsou na lodi nepokoje, musí nějak zakročit. Syn je postava, která mě sice nezvedne ze židle, ale je to správnej kluk, který se snaží zavděčit všem. Což se nelíbí ani jedné ze stran.

Opět se tu střídá pohled Amy a Syna.  Jak já střídání úhlů pohledů nemusím, tak v celkově v této sérii mi to ani tak nevadí. Jsem totiž ráda, že můžu porovnat způsoby myšlení dvou v podstatě odlišných kultur. A hlavně obě postavy řeší něco jiného - Amy hledá indície a Syn se snaží předejít povstání.

První díl byl pro mě něco nového a originálního a tak jsem byla zvědavá, jak si autorka poradila s Milionem sluncí. Doufala jsem, že neponese jen jakousi nálepku prostřední knihy. Mé prosby byly vyslyšeny a tento díl byl stejně dobrý (přesto jinak) jako Loď mezi hvězdami.

Milion sluncí se od předchozího dílu dost lišilo. I když v knize jsou stále stejné postavy, tak příběh je ve své podstatě jiný. Autorka si se svým příběhem vyhrála a vymyslela až neuvěřitelně překvapivý průběh a závěr knihy. Její styl psaní mi sedí a styl jakým píše mě baví. Ví totiž, jak stupňovat napětí v knížce. Bohužel po mě já mám poslední dobou štěstí na otevřené konce a u této knížky to nebylo jinak. A tento konec vás bude doslova nutit si co nejdříve přečíst další díl. Já u této série podlehla a ihned brala do ruky další díl. A můžu říct, že to se téměř nestává. Takže to určitě o něčem vypovídá. Tuhle knížku můžu jen doporučit.

4 komentáře:

  1. 1. diel ma až tak nenadchol, ale určite a pustím do 2ky, tá téma je super 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to téma přímo nadchlo, ještě jsem nic podobného nečetla, takže jsem si to užívala :) Já si myslím, že pokud se ti Loď nelíbila tak tento díl by mohl a pokud ani ten ne, tak poslední díl určitě :D

      Vymazat
  2. Podle mého je u téhle série každý další díl lepší než předchozí. V posledním díle to všechno vrcholí a ten díl je prostě nej a nej.
    Jen bych podotkla, že pokud vím je to "Phydus" a "Phylius" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně! Všechny barvy země jsou bezkonkurenčně nejlepší díl série! :)
      Díky za upozornění, už jsem to opravila :)

      Vymazat