4. března 2014

Recenze - Všechny barvy země

Název: Všechny barvy země
Autorka: Beth Revis
Knižní série: Vesmír
Díl: 3
Počet stran: 384
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: březen 2013
Překlad: Petr Eliáš
Anotace: Amy a Syn konečně opustili skličující zdi vesmírné lodi Universum. Jsou připravení začít znovu, vybudovat si nový domov – na Zemi Centauri, planetě, ke které musela Amy plout přes celý vesmír. Ale nová Země není rájem, v který doufala. Jsou tu obrovští pterodaktylové, květiny, jejichž vůně vás paralyzuje, a tajuplné ruiny, které skrývají mnohem více, než se na první pohled zdá. A největší tajemství? Že by na této planetě nebyli sami? A pokud chtějí zůstat, budou muset bojovat!

----------------------------------------------------------

Všechny barvy země začínají přesně tam, kde skončil předchozí díl. Amy, Sny a velká část obyvatel Universa se právě chystá odletět na planetu Centaury. Všichni do jednoho jsou vyděšení, ale dá se říct, že i odhodlaní najít nový domov právě na této planetě. Jenže nic nejde podle plánu - přistání jim cosi překazí a Syn je tak  nucen převzít řízení a nouzově přistát. Což se mu sice povede, ale toto přistání také přinese první ztráty na životech. Tímto ale všechny nesnáze a nebezpečí, která je čekají teprve začínají. Velký podíl na budoucím nebezpečí také nesou zvířata, o kterých si Amy myslela, že už dávno vyhynuli. Bohužel nemůžou věřit ani svému okolí a tím nemyslím jen přírodě, ale i lidem okolo nich.

Do čtení této knížky jsem se vrhla okamžitě po přečtení druhého dílu, který měl otevřený konec. Prostě jsem nemohla čekat a musela jsem se dozvědět jak to všechno skončí (ještě že jsem Všechny barvy země měla doma, jinak bych si ho musela jet do města koupit) a zklamaná jsem rozhodně nebyla. Po přečtení předchozího dílu jsem si byla téměř jistá, že tato série se zapíše na seznam mých oblíbenců. Taky že ano. Všechny barvy země totiž mé očekávání ladně přeskočily o několik metrů a staly se tak mým nejoblíbenějším dílem z celé série.

Co se mi na této knížce opravdu líbí je atmosféra, kterou tu autorka vytvořila. Země Centaury je opravdu nebezpečným místem pro život (já bych tam teda rozhodně žít nechtěla), ale zajímavost tomuto místu upřít nemůže snad nikdo. Autorka dokázala vše moc pěkně popsat, sice krátce, ale kdo ví možná, že kdyby byl popis delší už by se mi to nelíbilo.

A když i tak přemýšlím nemám vůbec nic, co bych téhle knížce chtěla vytknout. Byla jsem do ní tak zažraná, že pokud má nějaké ty nedokonalosti, tak o nich nemám ani tušení.
Taky to vypadá, že uvažuji naprosto odlišným způsobem než autorka, protože tahle ta série je pro mne nepředvidatelná. Když si myslím, že by se mohlo něco stát, tak jde vše hladce a naopak. Byla jsem z toho na prášky (v dobrém slova smyslu). Byla jsem do knížky úplně ponořená a stránky jsem doslova hlatala. Upřímě musím říct, že mě hodně překvapilo, že jsem ji přečitla za jediný den. Moc často se mi to nestává. Jednoduše jsem se nemohla odtrhnout. 

Chtěla bych ještě zmínit obálku, která je jednoduše úžasná. Obalka zahraničního vydání by k tomu našemu nepasovala a proto se nakladatelství CooBoo se rozhodlo, že si udělá vlastní a toto rozhodnutí se rozhodně vyplatilo. Všechny tři díly této série k sobě pasují a já se na ně moc ráda dívám.

Kdybych měla celou sérii Vesmír nějak jednoduše shrnout, tak bych asi řekla, že to bylo napínavé čtení plné akce, zvratů, tajemství a taky romantiky s úžasnou dějovou linkou a originálním nápadem. Já už teď s jistotou mohu říct, že tuto sérii si ještě někdy přečtu.

8 komentářů:

  1. Ty jo, na túto sériu už dlhšie pozerám, ale zatiaľ som nemala šťastie na prvý diel - proste sa mi ho nedarí požičať. Ale je to presne niečo, čo by som čítala vo dne v noci, kým by mi nedošli stránky :) Díky za pripomenutie, najbližšie spravím v knižnici ďalší pokus :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až budeš mít možnost, určitě si tuto sérii přečti. Vážně je to super čtení :D

      Vymazat
  2. Četla jsem první díl, ani nevím proč, protože Young Adult moc nečtu a nebaví mě, ale jsem docela zvědavá, jak to bude pokračovat, navíc tenhle díl vypadá vážně zajímavě. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle díl byl vážně pecka :D ale i ty předchozí díly se mi moc líbily :)

      Vymazat
  3. četla jsem už celou sérii a s recenzí souhlasím! :D něco takového jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě také ne a teď už je hodně těžké najít něco originálního. Za tuhle sérii jsem hrozně ráda :)

      Vymazat
  4. Tak jsem ráda, že jsem tohle objevila v pěti hvězdičkách :) Mám to na svém to-read listu, už jen prostě ten vesmír mě láká a navíc i ty obálky, že jo :D Já jsem přes obálky úchylná. Jo a ten design sis kreslila sama?:D Úplně mě donutil to tady prošmejdit.

    OdpovědětVymazat
  5. Monika: Vesmír je úžasná serie, která bohužel nesedne každému. Máš pravdu obálky jsou dokonalé a jsem moc ráda, že CooBoo se rozhodlo si udělat obálku pro poslední díl samo, protože jinak by se nám to k sobě nehodilo :)
    Ten design jsem nedělala já, ale jsem ráda, že se ti líbí :) Musím ještě zpravit pár věcí a pak to teprv bude dokonalý :D (nemůžu zmáčknout tlačítko odpovědět na komentáře, takže musím odpovídat takhle) ale to snad brzy vyřeším :)

    OdpovědětVymazat