15. dubna 2014

Recenze - Andělé a démoni

Název: Andělé a démoni
Autorka: Dan Brown
Knižní série: Robert Langdon
Díl: 1
Počet stran: 464
Nakladatelství: Argo
Datum vydání: duben 2009
Překlad: Michala Marková
Anotace: Ve špičkovém švýcarském výzkumném ústavu CERN je nalezen brutálně zavražděný věděc. Do Švýcarska přiléta harvardský profesor Robert Langdon, aby pomohl rozluštit záhadný symbol, který kdosi umučenému vědci vypálil na hruď - a docház k šokujícímu zjištění: cejch je dílem iluminátů, tajného bratrstva, které podle veškerých důkazů již dávno zaniklo. Nyní však ilumináti vstali z mrtvých, aby se krutě pomstili svému odvěkému nenáviděnému nepříteli: katolické církvi.

 ----------------------------------------------------------

V největším vědeckém pracovišti na světě, CERNu se právě uskutečnil jeden z významných objevů. Jenže vědec, který objev učinil byl nalezen mrtev. A protože na jeho hrudi je vypálen neznámý znak, je do Švýcarska zavolán Robert Longdon, odborník na náboženské a historické symboly. Podle něj je to znak bratrstva Iluminátů, které si kdysi dalo za úkol zničit církev.  
A také zjistí, že byla ukradena Antihmota a to v takovém množství, že by dokázala z map, vymazat celé město. Robert Langlodon se tak vydává do Vatikánu, najít Antihmotu a zabránit tak jeho zničení. 

Knížku máme v knihovničce už strašně dlouho, vlastně mám takový pocit, že od jejího vydání. Byl to dárek pro taťku. Poslední dobou jsem měla čím dál větší chuť si přečíst něco, kde nebudou žádní upíři ani "jiná havěť", povrchní nebo mladí hrdinové, nechtěla jsem prostě žádnou fantasy ani nic takového. Tak jsem sáhla po knize Dana Browna a zároveň prvním dílu s Robertem Langdonem. 
 
Andělé a démoni jsou autorovou prvotinou. Dan Brown má úžasný styl psaní  a dokáže navodit úžasnou atmosféru a knížka se tak čte téměř sama. Po začtení jsem měla neskutečný problém knížku odložit a jít spát. Navíc se mi líbí, že autor čerpá z historie. Místa, které v knize byly zmíněny, bych určitě chtěla někdy navštívit. 

Předtím než jsem četla knihu, jsem viděla film. Docela jsem se bála, že budu mít naspoilerovaný všechno, co se stane. Ale upřímně, jakmile jsem začala číst, tak mi to bylo jedno. Jakoby se mi tahle myšlenka vykouřila z hlavy a já přímo hltala stránky jednu za druhou. I když musím uznat, že film se knihy docela drží, přesto jsou  v něm výklady, které Robert dává (ostatním postavám samozřejmě), abychom pochopily vše, co se děje, jsou okleštěny na nezbytné minimum. A ačkoliv v knihách obvykle nemám ráda sálo dlouhé popisování a vysvětlování, tak tady mi to vůbec nevadilo. Naopak jsem za ně byla velice ráda. Tyhle informace mi přišly nesmírně zajímavé a já si tu knihu bez nich ani nedovedu představit. 

Knížce nemůžu vytknout jedinou věc! Čtení Andělů a démonů mě neskutečně bavilo a já knížku můžu doporučit určitě všem. Najdete v ní akci, trochu té historie, okamžiky kdy se vám bude zatají dech, ale i hlavní hrdiny, které si zamilujete.  

6 komentářů:

  1. už dlho sa na túto knihu chystám :) ale nejakým zázrakom stále skončím pri inej :D

    OdpovědětVymazat
  2. Chystám se na tuhle knížku už hodně dlouho. Nechci se podívat na film první, jako v případě Šifry mistra Leonarda, takže bych si měla co nejdřív sehnat knížku... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ľuboš: Takhle to mám taky u velké spousty knížek :D Měla bych ale přestat, jinak ty knížky co mám doma nikdy nepřečtu :D

    Kariol: Já jsem viděla oba filmy jako první. A v tomto případě si myslím, že je to moudré rozhodnutí :) jelikož film se knížky docela drží.

    OdpovědětVymazat
  4. sestra ma tuhle knizku v knihovne taky uz strasne dlouho, ona uz ji cetla, ja se na ni zatim porad chystam :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knížku si taky určitě chci přečíst, jen nevím, kdy to stihnu :D máme jí doma už šíleně dlouho a i mamce se hodně líbila :) teď jsem našla tvůj blog díky velikonočnímu hopu a máš nádherný design! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dočetla jsem ji minulý měsíc. Je to úžasná kniha. Dan Brown patří k mým oblíbeným autorům a po přečtení této knihy můžu říct, že jsem od něho četla už všechno :)

    OdpovědětVymazat