19. května 2014

Recenze - Já, Monstrum

Název: Já, Mostrum
Autor: Dan Wells
Knižní série: John Cleaver
Díl: 2
Počet stran: 248
Překlad: Radim Zetka
Nakladatelství: BB/art
Datum vydání: září 2013
Anotace: Zabil jsem démona.
Nevím, jestli to byl opravdový démon, jsem si však jistý, že šlo o netvora, který měl ostré tesáky, drápy a podobně, a že vzal život spoustě lidí. A tak jsem ho zabil. Myslím, že jsem udělal správnou věc. Alespoň nikdo další už neumřel. Ale ne na dlouho...
I démoni mají přátele. A ti se teď přicházejí Johnu Cleaverovi pomstít za smrt jednoho z nich.

----------------------------------------------------------

Po nedávných událostech, které se udály v malém městečku, kde žije i John Cleaver se pomalu vše vrací do starých kolejí. Až na dvě věci. Obyvatelé se stále obávají, že Claytonský zabiják se vrátí a John se zase bojí, že právě on se jedním zabijákem stane. Zdají se mu totiž sny, ve kterých stále dokola pronásleduje a zabíjí jednu svojí spolužačku. Proto také zpřísní svá pravidla, která mají předejít tomu, aby zabíjel.

"Pokud si přeji někomu něco špatného udělat, pak tyto myšlenky zaženu a místo toho o něm řeknu něco hezkého."

John Cleaver má antisociální poruchu osobnosti, ale zjednodušeně je to sociopat. Ale zároveň je to postava, o které nečtete v každé druhé knížce. Což oceňuji.  
John má své "druhé já", kterému říká Monstrum, které už okusilo zabíjení a teď chce víc. John se snaží své touhy držet na uzdě a v tom mu mají pomoci i jeho pravidla. Snaží se aby byl jako ostatní, chce zapadnout. Je to docela sympatická postava (ale potkat bych ho nechtěla, pravděpodobně by přemýšlel nad tím jak mě zabíjí a to by se mi moc nelíbilo). Líbí se mi na něm hlavně to, že se pokouší bojovat se svojí temnou stránkou.  


"Nebudu nazývat lidi 'to'."

Druhý díl série se mi zdá o něco temnější než ten předešlý. Obsahuje prostě více krve, týrání i mnohem zajímavějšího démona. A navíc  jsme se tu o démonech dozvěděli docela dost informací a většina z nich mě opravdu překvapila! Také jsem celou dobu netušila, kdo to vlastně zabijí. Dozvěla jsem se to až ve stejnou chvíli jako John. Potom jsem tomu zase nemohla uvěřit.  

Autorovi se tato knížka povedla. I když z ní nejsem našená tolik jako z Nejsem sériový vrah (ale moc nechybělo), tak musím uznat, že nápad je to úžasný. Dan Wells píše poutavě a stránky jsem otáčela neskutečně rychle.  

"Pokud někoho začnu pronásledovat, donutím se k tomu, že danou osobu celý týden ignoruji."

A pokud jste o této sérii ještě neslyšeli, tak se po prvním dílu s názvem Nejsem sériový vrah určitě podívejte. Tato série totiž stojí za to! A já se neskutečně těším až si budu moci přečíst třetí a závěrečný díl o Johnu Cleaverovi. 

2 komentáře:

  1. První díl už si chci přečíst docela dlouho, ale pořád jsem se k tomu nějak nedostala, musím to určitě napravit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kleria Amanda: Určitě si ho přečti! Mně se to strašně líbilo, tak tobě bude třeba taky :D

    OdpovědětVymazat