27. května 2014

Recenze - Lola a kluk od vedle

Název: Lola a kluk od vedle
Autorka: Stephanie Perkins
Počet stran: 303
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: květen 2013
Anotace: Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu...věří v kostýmy. Čím výraznější outfit, čím třipytivější, čím zábavnější, čím divočejší - tím líp. Ale Lola je přes neskutečné modely také hodnou dceroou a kamarádkou s velkými plány do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevrátí obávaná dvojčata Bellova, Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu své slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle...a vypadá to na dlouho!

----------------------------------------------------------

Lola každý den využívá k tomu, aby si mohla obléct nový převlek. Jednou se oblékne jako jahoda a jindy zase jako její nejlepší kamarádka. Má dva bezva tatínky, úžasného přítele a skvělou kamarádku. Život se pro ni ubírá tím správným směrem. Alespoň do té doby než se vráti jejich sousedi, které Lola neviděla dva roky a klidně by bez nich vydržela ještě déle.

Lola je Anně v mnoha ohledech podobná (ale Anna mi přesto sedla o něco lépe). Má ráda filmy, ale ještě víc miluje převleky. Já bych vlastně nějaký ten její převlek chtěla vidět naživo. To musí být něco. Je to docela sympatická postava, ale za to že se pořád nemohla rozhodnout, jsem s ní chtěla párkrát zatřepat. Naštěstí se dokázala rozhoupat. Díky bohu!
Psala jsem, že bych chtěla aby byl Étienne skutečný? Tak to beru zpět! Chci Cricketa. Jasně jeho jméno není bůhví jak úžasný, ale koho to zajímá. Cricket je prostě ten typ postavy, který si zamilujete ať se děje, co se děje. Je chytrý, milý, vysoký, někdy trochu nechápavý a taky roztomilý (no jo, čtete správně).
A koho jsem si ještě zamilovala? No přece Loliny tatínky. Byli opravdu skvělí. Ne moc často najdu knížku, ve které nějakou roli hrají i rodiče. A když ano, nejsou to zrovna ti ukázkoví, ale myslím, že o těch dvou bych to říct mohla. Jedny z nejsympatičtějších postav!

Očekávání byla docela vysoká, protože Annu jsem si zamilovala s Étienna ještě víc. Navíc se Polibek pro Annu odehrával v Paříži a ta té knížce vytvořila krásnou atmosféru. Naštěstí mě Lola nezklamala. Je to skoro stejně vtipná a roztomilá knížečka jako je Anna. 

Zase jsem si jednou potvrdila, že autorčin styl psaní mi prostě sedí - žádný problém se začtením, stránky jakoby se otáčely samy a  co je hlavní, bylo všechno krásně vykresleno (prostředí, postavy, prostě všechno). 
Hrozně se mi líbily ty momenty, kde spolu Lola a Cricket mluvily každý ve svém okně. Nemohla jsem se jich nabažit. Ti dva se k sobě perfektně hodí a je škoda, že těchto momentů tam nebylo víc.
A pokud by vám náhodou bylo smutno po Anně a Étiennovi. Tak vás potěším, protože oba dva se v této knížce objeví a toho hned několikrát. 

Lolu jsem začala číst ihned po přečtení Anny a možná také díky tomu jsem si všimla, že jsou si tyto knížky docela podobné. Ale nebojte se, pokud je budete číst s nějakým odstupem, tak to určitě nepoznáte.

Takže pokud se vám líbila Anna, mohu vám Lolu jen doporučit. A pokud jste Annu ještě nečetli, tak to nevadí, jelikož Lola a kluk od vedle je v podstatě samostatná knížka. Je to prostě oddechová knížka s dávkou humoru i romantiky.
A nakonec chci jen poznamenat, že se neskutečně těším na příští rok. Má totiž vyjít Isla a tu já si nemůžu nechat ujít.

15 komentářů:

  1. Knihu jsem četla a moc se mi líbila :) Pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
  2. moc pěkná recenze! normálně - sama jsem pořád na vážkách, koho bych mám raději, jestli Étienna nebo Cricketa, ale... asi jo - asi jsem též pro Cricketa, přesně z těch důvodů, které jsi vypsala. ale možná, že až si zase jednou přečtu Annu, tak budu pro Étienna. kdo ví :D

    každopádně jsem na tom jako ty a též se hrozně moc těším na Islu a tím víc, že se asi zase sejdeme s našimi 2 známými páry! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Anna Leyyd: Děkuji! Mě se ti oblíbenci nějak stupňují a mám takové tušení, že chlapec č. 3, který bude v Isle, bude naprostá výhra :D
    To věřím :D do každé té knihy je zasazený ten správný hrdina, dokážeš si představit, kdyby byli naopak? Já teda ne :D

    OdpovědětVymazat
  4. Už se nemůžu dočkat, až si obě knihy přečtu a budu je moct porovnat :)
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. B z letterBworld: Děkuji! :) Určitě přečti co nejdřív :D

    OdpovědětVymazat
  6. Anette: no to si tedy představit nedovedu a snad ani nechci! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ach...Cricket :) Boží, boží, chci ho domů :D Je fakt sladký a to jsem myslela, že Étienne je nejlepší.Vůbec! Ale z holek mám taky raději Annu :) Dva gay tatínkové byli príma. Připomnělo mi to Glee a Racheliny taťky :D Pěkná recenze :) Taky se nemůžu dočkat Isly a jejího chlapce :D

    OdpovědětVymazat
  8. Melinda: Taky mám raději Annu. Je taková víc...no, je to prostě Anna :D Mě Glee ani nenapadlo, ale to je asi tím, že tam se o nich ani moc často nezmiňovali.
    Děkuji :) S Islou by měl být Josh a toho už jsme potkali v Anně a já ho mám strašně ráda, takže se taky neskutečně těším :D

    OdpovědětVymazat
  9. Mě tahle kniha neskutečně zklamala, protože ten příběh byl prostě téměř to samé, co v Anně jen se hlavní hrdinka aktuálně nacházela v jiné pozici než Anna a tak. Ovšem Annu jsem si zamilovala :3

    OdpovědětVymazat
  10. Bezva recenze ;).
    Já jsem asi jedinej člověk, kterej četl Lola a kluk od vedle dřív než Polibek pro Annu :D. Už dávno mám přečtený obě dvě, ale když jsem četla Lolu, vůbec jsem nevěděla, že nějaký Polibek pro Annu existuje a upřímně - já mám radši naopak Lolu. Jako knížku a nejspíš i jako postavu. Možná je to právě tím, že jsem ji četla dřív a nebo možná tím, že i já zbožňuji šití :D. Ačkoli i tak souhlasím s tím, že jsem taky měla chu´t s ní občas zatřást, ale já jsem občas taky taková a mí kamarádi se mnou mají svatou trpělivost :D
    A Cricket? O tom ani nemluvím - chci ho jednoduše domů :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Deny el Infian: Knížky jsou si podobné, to je pravda. Až mě to trochu zaráželo, ale přesto mě ta knížka bavila :) Celkově se mi tak víc líbila Anna (ikdyž tam není Cricket) :D

    OdpovědětVymazat
  12. Matty: Děkuju! :) Já také byla v pokušení číst Lolu dřív (měla jsem přečtenou první kapitolu, ale pak jsem ji odložila). Také se v pár postavách vidím a často to bývají ty, se kterými bych třásla :D
    Cricketa chci také domůůů!!

    OdpovědětVymazat
  13. Rozhodně si musím někdy tuhle knihu přečíst!! :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  14. Kleria Amanda: Určitě jdi do toho! A moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat