11. května 2014

Recenze - Tygrova plavba

Název: Tygrova plavba
Autorka: Colleen Houck
Knižní série: Tygří sága
Díl: 3
Počet stran: 344
Překlad: Karolina Medková a Jindra Horynová
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: červenec 2013
Anotace: Po přímem střetu s Lokešem, dávným nepřítelem bílého i černého tygra, zažívá Kelsy další šok. Její milovaný Ren se sice vrátil ze zajetí, ale vůbec si na ni nepamatuje. Navíc mu její blízkost způsobuje fyzickou bolest - každý dotek je pro něj hotové utrpení. Přesto Kelsy s oběma bratry pokračuje v boji za prolomením kletby. Aby dosáhli kýženého cíle,  musejí se setkat a vypořádat s pěti lstivými draky, z nichž někteým jako by smysl pro fair play nic neříkal. Kromě toho Ren tak nějak nemá jasno ve svých citech a Kišan v nich zase má jasno až moc. Kelsy to zkrátka jako obvykle nebude mít vůbec jednoduché.

----------------------------------------------------------

V předešlém díle jsme byli svědky toho, jak byl Ren zachráněn. Jenže to nedopadlo tak jak si Kelsy představovala. Nejen že si na ni Ren nepamatuje, ale také nevydrží v její blízkosti. A tato skutečnost Kelsy nepřestavitelně trápí. Přesto se musejí vydat splnit třetí úkol a proto Kelsy musí své pocit potlačit a věnovat se úkolu, jehož splnění je dalším krokem k prolomení tygřího prokletí. 

Na Tygrovu plavbu jsem se docela těšila. A když jsem ji objevila v knihovně, byla jsem přímo nadšená. Jen co jsem dorazila domů, tak jsem neváhala ani chvíli a vrhla jsem se do čtení této velké krásky. A jaké bylo mé překvapení, když už na začátku jsem nemohla vystát hlavní hrdiny.

Jestli jsem si u čtení předchozích dílů myslela, že je Kelsy otravná, tak teď byla přímo na zabití. Neustále měnila názor a když už se teda pro něco rozhodla, tak přes to nejel vlak. A Ren na tom nebyl jinak. Oba dva by si měli konečně rozmyslet, co vlastně chtějí a ne na sebe neustále štěkat kvůli každé blbosti!
Nejhorší na tom je že i Kišan se změnil. Už to není ten tvrďák (nebo bad boy chcete-li), které ho jsem si tak oblíbila. Změknul! A za Kelsy leze jako pejsek. Tohle mě strašně mrzí. Líbilo se mi jaký byl před tím. Vážně, ale vážně doufám, že se to zlepší a bude zase jako dřív. 

Dost už o postavách, přesuňme se k samotnému příběhu. Dokáži to vyjádřit jednou větou - "Bože to bylo zdlouhavý.". Vůbec by nevadilo kdyby byla Tygrova plavba o několik desítek stran (ne-li více než 100) kratší, já bych to velice ocenila. Alespoň bych se vyhnula všem těm zbytečným hádkám, vzteku, žárlivosti i ostatnímu zbytečnému dramatu. Neříkám, že tahle knížka neměla i své světlé momenty, ale bohužel ty zápory u mě převládají.  

Kdybych teda měla napsat něco, co se mi na Tygrově plavbě opravdu líbilo, tak bez pochyby řeknu, že draci. Autorka je popsala jako čínské draky a ne jako "normální" draky, co mají křídla a chrlí oheň, které můžeme najít ve většině knihách o dracích. A právě to se mi na téhle knížce zdá jedinečné. Každý z těch draků je jiný. Máme tu jednoho co žije ve hvězdách a dalšího, co vydechuje mlhu. Já jsem ovšem měla nejradši draka zlatého, u kterého jsem se strašně pobavila! Jen je škoda, že se tam neobjevili dřív. Kelsy a ostatním trvalo hodně dlouho než se k nim dostali. 

Snažím se abych dočetla každou sérii, kterou začnu číst a proto budu pokračovat ve čtení i Tygří ságy. Navíc i když se mi tento díl nelíbil, tak nemůžu zapřít ty předchozí díly, které se mi líbily. Doufám, že moje  zalíbení v této sérii se vrátí a já ji budu moci zase s chutí číst. 

5 komentářů:

  1. Tygří sága je moje úplně nejoblíbenější série! :) Líbily se mi všechny díly. Je pravda, že mě hrozně mrzelo, jak se Kelsey chovala k Renovi, ale to nezměnilo nic na tom, že jsem z celého příběhu byla unesená. :)

    OdpovědětVymazat
  2. pěkná recenze ;-) zlatého draka jsem měla taky nejraději, protože byl super a bylo to vtipné až na půdu. jinak - jo no, též pevně doufám, že se to v Tygrově osudu zpraví, protože tohle už prostě nebylo ono. a stejně jako ty jsem Kišana ve 2. milovala, ale tady... ach jo :-(

    OdpovědětVymazat
  3. O knižke som premýšlala, že si ju prečítam :) No uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Verča: Mě právě mrzelo ne jen to jak se chovala k Renovi, ale i ke Kišanovi. Tohle prostě není hlavní hrdinka pro mě :D

    OdpovědětVymazat
  5. Anne Leyyd: Děkuju! :) Přesně tak, zlatý drak je prostě jednička :D No uvidíme jestli se nám naše přání splní.

    OdpovědětVymazat