4. června 2014

Recenze - Sběratel kostí

Název: Sběratel kostí
Autor: Jeffery Deaver
Knižní série: Lincoln Rhyme
Díl: 1
Počet stran: 389
Překlad: Jiří Kobělka a Michal Švejda
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: 2001
Anotace: V západní části New Yorku začal řádit šílený vrah, který své zohavené oběti pohřbívá typicky morbidním způsobem. Záměrně za sebou nechává drobné stopy, které dokáže rozluštit jedině zkušený kriminalista. Ten však leží trvale na lůžku, paralyzován od krku až po prsty na nohách. Z tohoto důvodu se spojí s mladou ambiciózní policistkou Amélií, která se vlastně stává rukama a nohama svého ochrnutého kolegy.
Ochráncům zákona se pomalu daří utahovat smyčku okolo krku neznámého pachatele. Sběratel kostí, jak mu začnou říkat, má však své vlastní plány a postupně se mu daří zbavit se smrtícího sevření a přehodit ho na své pronásledovatele. Počet zohavených obětí mezitím stále vzrůstá…

----------------------------------------------------------

Lincoln Rhyme je bývalý kriminalista, který je po úrazu upoután na lůžko a od krku dolů je paralyzován. Právě se chystá spáchat sebevraždu a zatím mu vše vychází. Tedy až do chvíle než se u něj v bytě objeví detektivové s případem, který podle nich může vyřešit pouze on. Vrah zná vyšetřovací postupy a tak po sobě nezanechává žádné stopy. A jediné stopy, které vyšetřovatelé mají jsou ty, které tam pachatel č. 823 (jak ho nazvali) zanechal záměrně.

Jak již bylo zmíněno Lincoln Rhyme je paralyzovaný a může hýbat pouze hlavou, lehce rameny a levým prsteníčkem. Na místě činu je proto Amelie Sachsová jeho očima, ušima i čichem. Pomáhá mu hledat vodítka, která by pravděpodobně nikdo jiný nehledal. V knize se o těchto dvou postavách hodně dozvídáme a také sledujeme jak se vyvíjí jejich vztah.

Já jsem po této knížce sáhla ze dvou důvodů. Tím prvním je to že jsem viděla film a ten, i když je o něco starší, se mi strašně líbil. A za druhé, jsem na Jefferyho Deavera slyšela velké množství chvály a taky, že jeho detektivky mají grády. O čemž jsem se sama přesvědčila!

Sběratel kostí by se dal popsat jednou větou - Geniálně zvrácený vrah a ještě geniálnější vyšetřovatel. Autor měl všechno promyšlené (a také propletené) do sebemenšího detailu. Všechno do sebe zapadalo a hodně věcí do sebe zapadne až na úplném konci. Také jsem se snažila uhodnout, kdo je vrah. Samozřejmě se jsem pohořela a zjistila jsem to až ve chvíli, kdy se to dozvěděl samotný Lincoln Rhyme.

Popis místa činu a obětí byl popsán takovým způsobem, že mi mnohdy běhal mráz po zádech a ve zbylých případech jsem měla problém ten popis vůbec číst. Nemůžu jinak než obdivovat ty, kteří se tím živí a prohledávaní místa činu mají v podstatě na denním pořádku. Mohu vás totiž ujisti, že já bych ten pohled nezvládla.

Na knížce se mi toho líbí mnoho, ale je ještě jedna věc kterou jsem chtěla zmínit a tou je úhel pohledu. Na případ se totiž nedíváme pouze z pohledu vyšetřovatele, ale i vraha a obětí a to dodává Sběrateli kostí tu správnou atmosféru.

A jestli jste prvně viděli film jako já, tak vás mohu ujistit, že to vůbec ničemu nevadí. Film se od knížky hodně odlišuje a ani vrah není stejný. Navíc je knížka mnohem lepší než ten film a to říká někdo, kdo film miluje. Já můžu Sběratele kostí jen doporučit.

4 komentáře:

  1. Ještě nemám dočteno, ale naprosto souhlasím! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihá je skvělá :)) Ze stejného důvodu jako ty jsem knihu začala číst .. a to protože sem viděla film , který je prostě skvělý :)) Pěkná recenze :))
    Plánuješ číst další knihy od Jefferyho Deavera ??

    OdpovědětVymazat
  3. Bastera: Tak to jsem ráda, že se shodneme! :D

    OdpovědětVymazat
  4. MarketaM: Děkuju! :) Další knížky určitě plánuji, z knihovny jsem si hned po přečtení Sběratele půjčila další díl - Tanečníka. A už se na něj strašně těším.

    OdpovědětVymazat