24. července 2014

Recenze - Esej o tragédii

Název: Esej o tragédii
Autor: Elizabeth LaBan
Počet stran: 320
Překlad: Štěpán Hnyk
Nakladatelství: Host
Datum vydání: červenec 2014
Anotace: Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole.

---------------------------------------------------------

Jsou knížky, které přečtete a ihned se můžete vrhnout na čtení další, jenže potom existují takové knihy, které přečtete a musíte na ně stále myslet. A Esej o tragédii je právě jedna z nich.

Po událostech z loňského roku se Duncan vrací do svého čtvrtého a zároveň posledního ročníku na Irvingovu školu. Jako každého čtvrťáka ho čeká psaní Eseje o tragédii a nový pokoj a v něm "poklad" od jeho bývalého majitele. Jenže je tu pokoj, který nikdo nechce. Pokoj, ve kterém dříve bydlel Tim. Pokoj, ve kterém na nového majitele čeká dopis a několik cédéček. Na těchto CD je příběh jednoho albínského chlapce a zároveň předchozího majitele pokoje, Tima, ve kterém vysvětluje, co přesně se ten loňský rok stalo.

Kniha se točí kolem tří postav - Dunacana, Tima a Vanessy. Oba mužské hrdiny mám moc ráda, jsou to sympatičtí kluci, kteří ale nepobrali moc sebevědomí. Ani se není čemu divit. Tim je albín a celý svůj život na sobě cítí pohledy lidí, ví, že na něj zírají a proto se snaží být, co nejméně vidět.
Na druhou stranu tu máme Vanessu, dívku do které se zamiloval Tim. Stále nevím, co si o Vanesse mám myslet. Přišla mi nerozhodná a v několika chvílích mi dokonce přišlo, že si s Timem jen hraje

V Eseji o tragédii se protínají dvě časové roviny - minulost a přítomnost. Přítomnost je z pohledu Duncana, který postupně zjišťuje, co se stalo ten loňský rok. A na minulost si můžeme přečíst díky Timovu vyprávění. Na začátku každé kapitoly najdete jméno momentálního vypravěče, takže se nemusíte bát, že byste se v knížce ztráceli.
Autorka na to šla opravdu chytře a použila nezvyklý způsob vyprávění. Nepoužila totiž jen dvě časové roviny a dvě postavy, ale také se tu střídá er-forma (Duncan) a CD nahrávky, tedy ich-forma (Tim). Z počátku jsem možná měla nějaké obavy, ale jen jsem začala číst, tak se vypařily. Elizabeth LaBan příběhy těchto dvou postav propojila dokonale.


Už od začátku vlastně víme, že se loňský rok stalo něco tragického a po celou dobu, kdy knihu čteme víme, že k této události směřujeme. Dostáváme určité nápovědy, takže ke konečnému výsledku bychom mohli dojít i sami, ale já jsem na to určitě nepřišla. Esej o tragédii má zajímavou  zápletku, jejíž rozplétání je jednoduše působivé.
Také bych chtěla pochválit grafické zpracování této knihy. Obálka je úžasná a já se na ni musím stále koukat a také na ni sahat. Uvnitř knihy najdete i mapu kampusu s erbem i heslem Irvingovi školy.

Čtení této knížky jsem si vážně užila. Četla jsem ji převážně večer před spaním a vždycky jsem si řekla, že přečtu tak jednu možná dvě kapitoly, ale nakonec jsem se od Eseje nemohla odtrhnou a prostě jsem musela číst dál. Je to neskutečně čtivá knížka, kterou rozhodně můžu doporučit!
Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum a knihu si můžete zakoupit tady.

bastera.blogspot.cz/

15 komentářů:

  1. Esej o tragédii mě zaujala hned, jak jsem se o ní dozvěděla a po této recenzi mě kniha ještě více nalákala a prostě si jí už musím přečíst! :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě zaujala kniha také okamžitě. :) Moc se těším, až si ji přečtu. Jinak krásná recenze. Knihy, na které musím pořád myslet, jsou nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  3. MooX: To jsem ráda, že jsem tě nalákala :) Určitě si Esej přečti! :)

    Kane: Děkuji :) Také si myslím, mám je nejradši, ale už je to dlouho, co jsem na nějakou takovou narazila, takže jsem za Esej moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na knížku se hodně těším, protože vypadá fantasticky a já se do ní konečně během týdne pustím. Tvoje recenze je moc hezky napsaná, zaujalo mě, že kniha je psána jak ich formou tak i er Může to být opravdu zajímavé. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Teprve se chystam cost, tvoje recenze me hezky navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ilona Dolezalova: To tedy rozhodně vypadá! :D Děkuju :) Jo, je to zajímavé, ale autorka tyto dvě formy vyprávění zvládla krásně propojit, takže se v tom neztrácíš :)

    Michaela Vavrinova: To jsem ráda :) Je to skvělá knížka, určitě se do ní pusť :)

    OdpovědětVymazat
  7. Wow zní to dobře a musím říct, že si knihu asi přečtu, děkuji za tip. :)
    Spřátelíme blogy?

    OdpovědětVymazat
  8. To je snad padesátá první recenze, kterou na tuto knížku vidím, ale první, kterou jsem si přečetla - už jsem nemohla odolat.^^ vypadá to opravdu zajímavě. Zajímavě tajemně a po knížce se kouknu. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já těch recenzí na tuhle knížku zatím moc neviděla :D Jsem vážně ráda, že jsi neodolala! Tahle knížka je boží! :D

      Vymazat
  9. Už jen kvůli té nádherné obálce. Musím si jí zkrátka taky pořídit, už se vážně těším :) Mimochodem, zajímavá recenze, píšeš vážně poutavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je opravdu užasná, ale i to vnitřní zprácovní této knížky je krásné :) Děkuju, jsem moc rada, že se to dobře čte :)

      Vymazat
  10. Páni, úplně jsi mě tou recenzí dostala! Jak už tu bylo zmíněno, obálka je moc pěkná, ale ten děj...moc ráda bych si knihu přečetla :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že si tu knihu budu muset přečíst... už mě láká ze všech stran..

    Tvůj blog byl přidán do nové tabulky obsahující knižní blogy a weby. Pokud máš nějaké otázky či reklamaci, tak se ozvy. Jakékoli změny prosím hlas.

    OdpovědětVymazat
  12. Kvůli tvé recenzi si ji asi koupím a udělám si radost na své narozeniny :)

    OdpovědětVymazat
  13. Mně zaujalo, že hlavní hrdina je albín :) asi to zkusím :D

    OdpovědětVymazat