29. srpna 2014

Recenze - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Autor: Ransom Riggs
Knižní série: Sirotčinec slečny Peregrinové
Díl: 1
Počet stran: 358
Překlad: Bronislava Grygová
Nakladatelství: Jota
Datum vydání: srpen 2012
Anotace: Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií.
To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.
Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.

----------------------------------------------------------

Jacobovi jsou od malička vyprávěny příběhy o netvorech, kteří v ústech skrývaly chapadla, o podivných dětech, které dokáží nemožné a o sirotčinci, ve kterém se tyto děti před netvory skrývaly. Jacob každému příběhu věří a sní o tom, že se z něj jednou stane objevitel. Jenže jak Jacob roste, tak slovům a příběhům svého dědečka začíná pochybovat až v ně přestane věřit úplně. Ale jen do chvíle, kdy se stane něco strašlivého a Jacob si začíná myslet, že se zbláznil... 

Původně jsem si myslela, že tato kniha bude vlastně příběhem dědečka, který vypráví svému vnukovi (tedy bude z jeho pohledu). Ale zmýlila jsem se. Hlavním hrdinou Sirotčince slečny Peregrinové je Jacob. Sympatický, šestnáctiletý mladík, který si chce dělat věci po svém a nemuset se přitom spoléhat na peníze své rodiny.
A i když mám Jacoba ráda, tak mojí nejoblíbenější postavou je Millard, neviditelný chlapec. Kdo by si ho nezamiloval? Právě on ztotožňuje ty chvíle, když jsem byla mladší a říkala jsem si - Jaké by to asi bylo být neviditelná? A navíc je Millard prostě zlatíčko. 

Na Sirotčinec slečny Peregrinové jsem se chystala už dlouho. Když vyšla tak jsem o ní slyšela ze všech stran a o dva roky později se to vůbec nezměnilo. Takže jsem po ní už musela také sáhnout. No a rozhodně se to vyplatilo. 

Zprvu jsem se obávala, že mi tyto fotky budou ubírat na představivosti. Víte jak to myslím, že ano? Když čtete, tak si postavy, předměty, ale také prostředí představujete určitým způsobem a když vám někdo dá fotku něčeho, co je vykresleno v knize, tak zjistíte, že realita často vypadá jinak. Představa a realita se málokdy sloučí. A přesně toho jsem se bála. Ale jak se ukázalo, tak jsem vůbec nemusela. Fotky které jsou součástí této knihy pomáhají navodit jedinečnou atmosféru, kterou u jiných knih nenajdete. A bez fotek bych si tuhle knížku už nedokázala představit.

Když jsem si ke čtení sedla, tak jsem netušila, že se do Sirotčince tak ponořím. Nebudu lhát, když vám povím, že jsem tuhle knížku přečetla na jeden zátah. Ransom Riggs píše neuvěřitelně poutavým způsobem a já se od knížky prostě nemohla odtrhnout.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je úžasná kniha. Autorův styl psaní, vykreslení postav, fotky a atmosféra této knihy - všechny tyto skutečnosti dělají tuhle knížku prostě skvělou. A já se neskutečně těším až se mi do rukou dostane i druhý díl. Za sebe mohu Sirotčinec slečny Peregrinové jenom doporučit!

13 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. To musíš! :D a snad se ti to bude líbit alespoň tak jako mě :)

      Vymazat
  2. Mám na knihu úplně stejný názor (i hvězdičkový)! :) Teď jsem si koupila 2.díl Podivné město a už se nemůžu dočkat. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se strašně těším až mi Podivné město příjde domů, hned se na něj vrhnu :D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. To rozhodně, zajímá mě co na Sirotčinec řekneš :)

      Vymazat
  4. Hezká recenze. Já mám doma druhý díl, ale ten první mi chybí (jo, je to divné, ale občas se to stane:) Musím si ho co nejrychleji opatřit, abych se do toho mohla pustit, Sirotčinec mě opravdu hodně láká a po tvé recenzi ještě víc:) A to grafické zpracování je opravdu úžasné, Jota v tomhle docela válí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jo, to znám taky se mi to už stalo (a hodně rychle jsem dokupovala) :D Sirotčinec je vážně skvělá knížka a po grafickém zpracování nemám vůbec co vytknout! :)

      Vymazat
  5. Tenhle týden jsem knížku přečetla a musím říct, že je prostě skvělá. Millard se mi taky moc líbil a ty fotografie jsou skvělé, takže si brzy určitě pořídím další díl. :)

    OdpovědětVymazat
  6. konečně jsem se zase dostala k pročítání příspěvků na blozích! páni, úplně mi to chybělo :-) moc pěkná recenze! mimochodem - hrozně moc se mi líbí nový vzhled tvého blogu ;-) na Sirotčinec se těším už dost dlouho, a po tvé recenzi ještě víc, protože jsem myslela, že bude trochu o něčem jiném, ale jsem ráda, že jsem se spletla. jinak ty fotky jsou hodně zajímavé / děsivé, ale fakt jsem na knihu zvědavá a doufám, že se mi bude líbit tak, jak tobě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to chybí a asi bych s tím měla něco udělat :D Děkuju! Jsem ráda,že se ti recenze líbí a stejně tak i vhled blogu :)
      Do Sirotčince se určitě někdy pusť a já si pak ráda přečtu tvojí recenzi :)

      Vymazat
  7. Díky za recenzi. O této knize jsem kdysi přemýšlela, ale pak jsem na ni dočista zapomněla. Takže díky za tip, musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat