19. listopadu 2014

Recenze - Tanečník

Název: Tanečník
Autor: Jeffery Deaver
Knižní série: Lincoln Rhyme
Díl: 2
Počet stran: 401
Překlad: Jiří Kobělka
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: 2002
Anotace: Geniální kriminalista Lincoln Rhyme a mladá policistka Amélie Sachsová, kteří se čtenářům poprvé představili v bestselleru Sběratel kostí, řeší další zapeklitý případ: během pětačtyřiceti hodin musejí vypátrat profesionálního vraha, přezdívaného Tanečník. Tanečník má v této lhůtě zlikvidovat tři nepohodlné svědky v případu vlivného obchodníka se zbraněmi a již od prvního okamžiku nenechává nikoho na pochybách, že si důvtipem a inteligencí nezadá s Rhymem. Mezi oběma muži se na dálku rozpoutá nelítostná psychologická válka, plná zvratů a úskoků, která se neobejde bez těžkých ztrát na životech. Nervy drásající příběh dává nahlédnout do zákulisí americké policejní praxe a zároveň je brilantní sondou do duševního světa chladnokrevného zabijáka.

----------------------------------------------------------

Tři lidé se stali svědky zločinu a teď po nich jde nájemný vrah. A je to ten samý vrah, co zabil Rhymovi parťáky - Tanečník. Nejen že je smrtelně nebezpečný, ale jeho důkazy se samy zničí! Lincoln Rhyme je ale odhodlaný ho dopadnout. Otázkou ale je jestli svědky dokáže ochránit celých pětačtyřicet hodin. Tolik času totiž zbývá do jejich svědectví.

Po Sběrateli kostí jsem nutně potřebovala přečíst další z případu Lincolna a Amélie. Očekávala jsem případ, který mě vtáhne jako Sběratel kostí a zpočátku to vypadalo, že ho nedostanu, jenže pak se stalo něco, co drasticky změnilo můj názor na tuto knihu.

V Tanečníkovi se vyvíjí vztah mezi Lincolnem a Amelií. Amelie momentálně pracuje pod Lincolnem, který jí učí vše, co by mohlo být v řešení vraždy užitečné. Jsou spolu v podstatě každý den, takže není divu, že je to k sobě tak trochu táhne. Líbí se mi, jak tuto část autor podal - pouze náznaky. A uvidíme jak se to později vyvrbí.

Z první poloviny knihy jsem byla docela zklamaná. I když se tu něco dělo, tak mi vůbec nevadilo, když jsem knihu musela odložit na později. Bylo tu příliš mnoho informací o lítaní a letadlech a málo akce. Z počátku jsem vážně přemýšlela nad tím, jestli je to opravdu ta správný kniha. Naštěstí se to začala zlepšovat s tím, jak jsem ve čtení knížky postupovala až jsem se dostala do části, kdy jsem knihu nemohla pustit z ruky. Na konci je jeden zvrat za druhým a konec samotný je úžasný! 

Nakonec bych ještě chtěla napsat, že Tanečník za Sběratelem kostí trochu pokulhává, ale přesto je to kniha plná zvratů, ve které nechybí ani akce. Určitě se podívám i po ostatních případech Lincolna Rhyma a Amelie. 

2 komentáře:

  1. Detektivky moc nečtu, ale tahle vypadá vážně zajímavě. :) Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také ne, ale pomalu se do nich dostávám :) Děkuju!

      Vymazat