23. prosince 2014

Recenze - Svádění luny

Název: Svádění luny
Autor: Laurell K. Hamilton
Knižní série: Merry Gentry
Díl: 3
Počet stran: 352
Překlad: Dominika Moulíková
Nakladatelství: Epocha
Datum vydání: květen 2014
Anotace: Meredith Gentryová je soukromé očko a zároveň následnice trůnu v Říši kouzel. Ale teď jí ti, kteří jsou jí nejblíže, našeptávají, že se v ní skrývá mnohem víc. Strážci ji chrání, a přesto se jí bojí. A kdo by se jim divil? Merry probudila sílu, která v nich dřímala tisíce let. Problém je, že netuší proč.
Její tetu, královnu Vzduchu a Temnoty, už nerozptylují obvyklé sadistické hrátky. Královnina pozornost je upřena na Meredith. Otěhotnět a porazit svého bratrance, prince Cela, v boji o královskou korunu trvá déle, než Merry čekala. Ačkoli tráví každou noc s královninými Havrany, svými nesmrtelnými strážci, nevedou tyto dekadentní hrátky k očekávanému výsledku. Kouzelná moc však proudí jejím tělem naprosto nekontrolovatelně. A když Merry spojí své zpola smrtelné tělo s jejich čistokrevnými, cítí, jak narůstá a sílí.

----------------------------------------------------------

Merry je princeznou Temného království, ale královnou se stane jen v případě, že bude mít dítě dřív než její bratranec Cel. Být následnící trůnu, ale rozhodně není procházka růžovým sadem. Merry jde o život a proto se také snaží prodloužit své spojenectví s gobliny. Jenže s králem goblinů, Kuragem, není snadné vyjednát. A nejenže jsou menší problémy s vyjednáváním, ale navíc se musí vypořádat s žárlivým milencem. 

Merryin harém se s každým další dílem pomalu rozrůstá. A opravdu je to harém, jinak se tomu snad ani říkat nedá. Aby se Merry dostala na trůn, tak musí otěhotnět a to je také důvod proč si do své postele vodí tolik chlapů. Z Merryiných mužů mám nejraději asi Rhyse. V předchozích dílech jsem si myslela, že Frost bude pro Merry "ten pravý", ale jak to tak vypadá, tak by z něj opravdu nebyl dobrý král


Jak jsem psala na začátku, tak s každým dílem přibývají muži, ale nejen ti. Postupně přibývá i moc, kterou Merry disponuje. Už to není pouze princezna krve a těla. Navíc si myslím, že v dalších dílech se její moc ještě navýší, takže jsem vážně zvědavá s čím dalším ještě autorka přijde. 

Styl psaní Laurell K. Hamilton mám ráda už od doby, co jsem poprvé přečetla její knihu. Čtení rychle ubíhá, ale zdá se mi, že nějak přibývá zbytečných popisů (některé z nich ale mohou být užitečné v případě, že jednotlivé díly čtete s větší prodlevou). Nemusím přece do písmene vědět co dané postavy mají na sobě! Kdyby se tyto popisy vynechaly, tak to určitě ničemu neuškodí. 

Svádění luny je o něco málo lepší než oba předchozí díly, ale přesto mi u této série něco chybí nebo možná přebývá. Každopádně ani ve třetím dílu nechybí trocha té akce, sexu ani politika fae.  
Za knihu na recenzi děkuji nakladatelství Epocha.

Žádné komentáře:

Okomentovat