8. ledna 2015

Receze - Píseň krve

Název: Píseň krve
Autor: Anthony Ryan
Knižní série: Stín krkavce
Díl: 1
Počet stran: 624
Překlad: Jakub Kalina
Nakladatelství: Host
Datum vydání: listopad 2014
Anotace: Vélin Al Sorna, zasvěcený Šestému řádu, byl od dětství cvičen k boji a zabíjení ve službách Víry. Řád se stal jeho jedinou rodinou. Vélinův otec sloužil jako rytíř králi Janusovi, panovníkovi Sjednoceného království, rozhodl se však Vélina zbavit jeho práv a v pouhých deseti letech ho zanechal na prahu Šestého řádu. Chlapec ho za to nenávidí. Během pobytu v řádu se Vélin dozvídá zatím netušené podrobnosti o své matce, která zemřela, když byl ještě dítě. Postupně také odhaluje důvody, jež jeho otce vedly k tomu, že ho řádu svěřil. Jedna pravda je však důležitější než všechny ostatní: Vélina Al Sornu čeká budoucnost, kterou má teprve pochopit. Budoucnost, jež změní nejen království, ale také celý svět.

----------------------------------------------------------

Vélin Al Sorna je jako desetiletý chlapec přiveden před brány Šestému řádu, který je zasvěcený Víře. Přivedl jej tam jeho otec, Pán bitev. Jenže vstupem do řádu jsou Vélinovi rodinné vazby přetrhány a jeho rodinou se stává řád. Vélin i jeho bratři z řádu jsou podrobeni těžkému a krutému výcviku, který jim v budoucnosti pomůže ve službě Víře. Život v řádu sebou ale přináší určité zkoušky, které mohou ohrozit i jeho život a pokud je nesloží, musí z řádu okamžitě odejít.  
Sledujeme jak chlapci rostou, sílí a jak se z Vélina stává muž obestřený legendami. 


Vélin Al Sorna rozhodně není  hrdinou bez chyby i on má své pochybnosti (o své Víře, ale i sám o sobě). A to se mi na něm právě líbí! Je totiž hrdina do kterého se nějakým způsobem můžeme vcítit. Také je to jeden z mála hrdinů, které mám ráda od začátku až dokonce knihy a to se mi moc často nestává.   
Co se mi na Písni krve neskutečně líbilo je to, že že s Vélinem prožíváme delší časové období. Poznáme ho v jeho desíti letech a pokračujeme až do dospělosti. 

Píseň krve je autorovou prvotinou. Původně ji nechtěli vydat, ale Anthony Ryan to vzal do vlastních rukou a knihu vydal na vlastní náklady. Píseň krve si začala získávat určitou popularitu a vydavatelé si toho všimli a knihu vydali. Potom co jsem knihu přečetla, musím říct, že mě překvapilo, když jsem o tom slyšela. Tahle kniha je totiž velice, velice dobrá a to nemyslím jen příběh, ale i postavy a svět, který Anthony Ryan vybudoval. 


Autorův styl psaní je velice poutaný a to způsob jakým zobrazil svět je prostě úžasný. Od knihy jsem se nemohla od trhnout, prostě mě pohltila, i když ze začátku mi malinko trvalo se začít. Což je ale pochopitelné jelikož nás autor nějakým způsobem s tímto světem seznámit musel. A vážně to stálo za to! 

Jestli máte rádi fantasy, tak vám tuto knihu mohu s radostí doporučit a pokud fantasy naopak téměř nečte, ale chtěli byste s ním začít, tak Píseň krve je pro začátek velice dobrá volba. Kniha je plná akce, napětí a hlavně jí nechybí skvělé postavy. Já už se nemohu dočkat chvíle, kdy u nás vyjde pokračovaní Písně krve, které ponese název Pán věže.  

Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum a knihu si můžete zakoupit tady.

13 komentářů:

  1. Další pozitivní recenze na tuto knihu! Já ji mám doma, ale nemůžu se dokopat k přečtení takové bichle :D A navíc ji nemůžu nosit do školy, protože by mi nejspíš upadly záda. Krásně napsaná recenze, doufám, že se k Písni opravdu brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím ji asi všichni milují :D Rozhodně se do toho čtení dej, utíká to vážně rychle, takže ti ani nepříjde, že je to tak dlouhé. Já bych si hned po dočtení klidně dala i ten druhý díl :D Těžká je, to je fakt! Děkuju :)

      Vymazat
  2. Asi si tu knihu budu vážně muset pořídit, když je tak opěvovaná :) Skvělá recenze, která mě nalákala na čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Určitě se na ni zkus podívat, čte se to vážně samo! :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Já taky a už se nemůžu dočkat až u nás vyjde i druhý díl! :D

      Vymazat
    2. A kdy bude pokračování? Hledala jsem na netu, ale nikde nic :-( Jsem netrpělivá, nedočkavá. :-)

      Vymazat
  4. Jak to, že jsem si ji ještě nepřečetl? Po Tvé recenzi se na ni těším ještě víc! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě na ni navnadila! A s chutí do toho :D

      Vymazat
  5. Vážně už ji potřebuji. Ale vypadá to tak, že se pro ni vydám v pondělí a budu doufat, že ji u nás budou mít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu držet palce, aby tam Píseň krve byla :)

      Vymazat
  6. Obálka mě zaujala ale příběh ne:(

    OdpovědětVymazat