18. dubna 2015

Recenze - Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela

Název: Dokonalá chuť aneb Jak sníst svého manžela
Autor: Nathalie Young
Počet stran: 272
Překlad: Jan Netolička
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: listopad 2014
Anotace: Seznamte se s Lizzií Prainovou: ženou v domácnosti, která nedávno překročila padesátku. Bydlí v domku u lesa se svým psem Ritou. Moc ráda vaří a lidem ze sousedství se vyhýbá. Pro obživu peče jiným dorty.
Jejího manžela Jacoba už pár dní nikdo nespatřil. To proto, že ho Lizzie minulé pondělí v náhlém hnutí mysli praštila rýčem do hlavy. Co by měla podniknout teď? Pokud chce začít nový život, který si podle vlastního mínění po ubíjejících třiceti letech v Jacobově stínu plně zasluhuje, musí se zbavit jeho mrtvoly. Způsob, jakým se to Lizzie rozhodne učinit, vychází z jejího vrozeného smyslu pro praktičnost. Nic pro slabší povahy. Lizzie však svůj plán hodlá dovést do zdárného konce. Protože jedině tak bude moci začít konečně žít.
Temný, vtipný a místy značně bizarní příběh v sobě nese i hlubokou lidskou linku. V Lizzii Prainové stvořila autorka jednu z nejvýraznějších literárních hrdinek poslední doby.

----------------------------------------------------------

Na Dokonalou chuť jsem byla velmi zvědavá. Zajímalo mě totiž jak autorka zpracovalo to téma. A zároveň jsem doufala, že to bude pojato alespoň trochu vtipným způsobem. Kanibalismus není něco o čem bych četla každý den (vlastně jsem s tímto tématem ještě nečetla nic). Po přečtení Dokonalé chuti musím, ale konstatovat, že jsem na tuto knihu měla přehnaně velké nároky a to, co jsem v ní hledala jsem nenašla. 

Po třiceti letech manželství toho měla Lizzií dost. Stačilo aby se jedinkrát rozmáchla rýčem a ten aby se jejímu manželovi trefil do temena hlavy a bylo po všem. Nebyla to plánovaná vražda a Lizzi neví, co si počít s tělem. Pohřbít ho v lese? Nepřipadá v úvahu, co kdyby ho našel náhodný chodec. Proto se rozhodne, že důkazů svého činu se může zbavit jen jediným způsobem. Tak že svého manžela sní.


Hlavní postava této knihy je třiapadesátiletá Lizzií, která ve svém manželství není šťastná a rozhodla se s tím něco udělat. Poněkud radikálním způsobem. Nejsem si jistá, co bych o Lizzií mohla napsat. Nepřijde mi totiž ničím zajímavá (až na to že snědla svého manžela), zdála se mi spíš nudná a nesympatická. Dokonce jsem měla pocit jakoby na svůj čin, tedy vraždu, pohlížela bez jakékoli viny a studu.

Styl jakým Nathalie Young píše je poměrně popisný, takže se připravte na velice grafické popisy toho jak Lizzie připravuje a konzumuje svého manžela. Musím přiznat, že já mám obvykle docela silný žaludek, když přijde na nechutné scény v knihách, ale při čtení Dokonalé chuti se mi opravdu nedělalo dobře.

Podle mě tahle kniha vůbec není taková jak se píše pod obálkou - "Vtipná a malinko zvrácená četba". Malinko zvrácená? Pokud je tohle malinko, tak co podle nich vypadá hodně! Ale to už není ani tak problém této knihy jako u různého vkusu lidí. Jak se říká sto lidí, sto chutí.


Ale abych nebyla stále jen negativní, tak musím uznat, že grafické zpracování Dokonalé chuti je úžasné - krásna obálka, červený řez stran a poznámky, které si Lizzií v průběhu knihy píše opravdu vypadají jako by je psala ona (jiný typ písma). Bohužel grafická stránka knihy je to jediné, co na ní mohu pochválit. 

Pro mě tedy byla tato kniha zklamáním, ale ráda bych poznamenala, že tahle kniha opravdu není pro každého. Je spíš pro silnější povahy, kterým nevadí velice grafické popisy porcování, přípravy a následné konzumace manžela. 
Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Arara a knihu si můžete zakoupit tady.

7 komentářů:

  1. Tak tuto knihu si asi nepřečtu. Myslela jsem že to bude vtipná kniha, ale jak tak čtu tak není. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem, já mám taky dost silný žaludek a vydržím ledasco, jim i u pitvy ale u Dokonalé chuti jsem si musela dělat přestávky :D Pro mě to byla strašná nuda, a nějaký náznak vtipu a nadsázky to nevidělo ani z jedoucího vlaku, škoda no :/

    OdpovědětVymazat
  3. Původně jsem si chtěla přečíst, ale tohle je už další recenze za kterou ne a myslím, že jsem se definitivně přesvědčila, že to číst nechci :D nejsem si vůbec jistá, jestli bych něco takového vůbec dala.

    OdpovědětVymazat
  4. Dlouho jsem se na tuto knihu těšil, ale teď už jí číst nechci, tvoje recenze není první, která mě utvrdila v tom, že opravdu nebude dobrá.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem se hodně těšil, kniha jako taková je dokonalá, ale obsah... Nedočetl jsem ji. Ve všem s Tebou souhlasím ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsem teda opravdu zvědavá, co na tuhle knihu řeknu já! :D
    PS: moc pěkné fotky!:)

    OdpovědětVymazat
  7. Na knihu jsem se také strasne tesila , snesu hodne ale u tohodle jsem nekolik dní poté nechtela jist maso a celkove jsem stale cekala kdy pride ten vtip a neprisel :( jedine co je opravdu uzasne je zpracování , nádhera ale obsah ten nestojí vubec za nic

    OdpovědětVymazat