20. května 2015

Recenze audioknihy - Žena v kleci

Název: Žena v kleci
Autor: Jussi Adler Olsen
Knižní série: Oddělení Q
Díl: 1
Délka: 9 hod. 22 min.
Interpret: Igor Bareš
Nakladatelství: OneHot Book
Datum vydání: 2011
Anotace: Komisař Carl Mørck je po traumatické události, utrpěné během služby, přeložen do nově založeného oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky Merete Lynggaardové, jež před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, které považoval za dávno vyhaslé. V pátrání mu účinně pomáhá svérázný arabský přistěhovalec Asad, jehož přítomnost v díle je zdrojem multikulturního napětí i mnoha humorných situací. Čím hlouběji Carl Mørck do případu proniká, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena je stále ještě naživu, že ji někdo vězní a týrá na neznámém místě?

----------------------------------------------------------

Žena v kleci je jedna z prvních severských detektivek, které jsem si chtěla přečíst a už několikrát jsem stála v knihkupectví s touto knihou v ruce, ale vždy jsem nakonec odešla s nějakou jinou. Ženu v kleci mám konečně za sebou a lituji jen toho, že jsem se do ní nepustila dřív. 

Carl Mørck se po traumatické události vrací zpět do služby. Jeho nadřízení z něj nejsou ale příliš nadšení a tak se ho rozhodnou "povýšit". Zřídí kvůli němu nové oddělení - oddělení Q, které bude mít na starost staré, nevyřešené případy. Ke Carlovi je na pomoc přiřazen Asad, který toho o policejní práci moc neví a je tam spíše jak pomocná ruka pro všechno.
Ze spousty složek s nevyřešenými případy Carl vybere jednu, zmizení političky Merete a stává se tak jeho prvním případem v tomto novém oddělení. 

Carl je vynikající vyšetřovatel, který ale nevychází se svým okolím a je na něj spousta stížností. A přestože je u police již 25 let (z toho 10 u vražd), tak se ho jeho nadřízení prostě snaží od klidit z cesty. Já musím říct, že jsem si Carla poměrně oblíbila. Rozhodně se totiž nebojí říct, co si myslí a některé jeho poznámky stojí za to! 

Kniha se odehrává ve dvou dějových liniích v minulosti (pohled Merete) a v přítomnosti (pohled Carla). Zpočátku jsem se trochu obávala toho, aby mi tyto linky nesplývaly v jednu, ale nakonec jsem se bála zbytečně. Na začátku každé kapitoly je jasně řečeno, ve kterém roce se příběh zrovna odehrává. Navíc to, že je kniha takto rozdělena ji přidává skvělou atmosféru - vidíme to jak postupuje vyšetřování, ale také to jak se Merete smiřovala se svým osudem. 
Co se týká detektivní zápletky, tak Žena v kleci byla pro mě vážně dobrým výběrem. Je to totiž jízda! Autor nám po celou dobu dává jistá vodítka, takže když pozorně čtete/posloucháte, tak pachatele vypátráte spolu s Carlem. Já sama jsem už zhruba od poloviny měla silné podezření, které se nakonec ukázalo jako správné. Přesto jsem byla do poslechu ponořená a také zvědavá, jak se to celé vyvrbí. 

Žena v kleci je vlastně mé první setkání s audioknihou a jak jste asi pochopili z předchozích řádků, tak je to pozitivní zkušenost. Tuto audioknihu namluvil Igor Bareš a musím říct, že naprosto úžasně. Jeho hlas se k této knihy skvěle hodí. 
Audiokniha je rozdělena do celkem 40 kapitol a průměrná délka jedné kapitoly může být kolem 15 minut. Navíc se nám na začátku každé kapitoly objeví melodie, která zvýrazňuje atmosféru knihy.
Mám k ní pouze jednu malou výtku. A tou jsou poměrně dlouhé prodlevy mezi některými kapitolami. To je ale jen taková maličkost, které jsem si všimla. 

Na závěr mohu jen napsat, že tuto audioknihu nemůžu jinak než doporučit! Má skvělou atmosféru, nechybí akce ani vyšetřovatel s kousavými poznámkami. A pokud máte rádi severské detektivky, tak si Ženu v kleci určitě nenechte ujít. 


Za poskytnutí audio knihy na recenzi děkuji eshopu Audioteka.cz

7 komentářů:

  1. I když hrozně chci, stále jsem se nedostala k tomu abych si taky nějakou audioknihu pořídila. Musí to být neuvěřitelný zážitek, a pokud to doporučuješ, už bych se k tomu mohla vážně dokopat. Příběh jinak vypadá dobře, jen nevím jestli je to to právě pro mě. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že jsem to zkusila! Je super, že je můžu poslouchat ať už dělám v podstatě cokoli :)
      Děkuju! :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, i když jak nejsem na detektivky, tak se bez této asi obejdu. :) A souhlasím, audioknihy jsou fajn, po delší době jsem se dostala k tomu, abych si taky nějakou poslechla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy od tohoto autora úplně zbožňuji! Knihu jsem četla jako jednu z prvních krimi, co jsem kdy vůbec četla a doteď ji považuji za tu velice dobrou, ba dokonce za nejlepší. Nevím, nevím, já na audio knihy moc nejsem, už jenom kvůli tomu, že po chvilce vždy ztratí vypravěč mou pozornost... avšak kdybych už chtěla jít do nějaké audio knihy, jdu vždy do krimi! Vážně pěkně napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Touto recenzí jsi mě na přečtení této knihy maximálně nalákala. Musím si jí co nejdřív přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Z audioknihy mám trochu strach, ale ráda bych si Ženu v kleci přečetla alespoň v papírové podobě :)

    OdpovědětVymazat