13. července 2015

Recenze - Sága

Název: Sága
Autor: Brian K. Vaughan, Fiona Staples
Knižní série: Sága
Díl: 1
Počet stran: 168
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: BB/art
Datum vydání: březen 2015
Anotace: Magie válčí s vědou, měsíc s planetou – a široko daleko ve vesmíru není kam se před válkou ukrýt… Marko a Alana se o to přesto pokusí.
Je to fantasy? Je to SF? Kdo vlastně ví... a koho to vlastně zajímá! Je to Sága, jedna z nejlepších původních komiksových sérií nového tisíciletí.
Spolu s davy fanoušků po celém světě sledujte osudy Marka a Alany, milenců a čerstvých rodičů, kteří přestali být vojáky v dlouhé válce, jež zachvátila skoro celý vesmír, a stali se dezertéry, které nemilosrdně pronásledují obě strany konfliktu. Protože pro mocipány by nebylo moc příjemné, kdyby se svět dozvěděl, že zástupci dvou nesmiřitelných ras se mohou nejen milovat, ale také plodit potomky…

----------------------------------------------------------

První díl Ságy jsem napjatě očekávala už od chvíle, kdy jsem tento komiks poprvé uviděla ve videu jedné zahraniční youtuberky a následně se dozvěděla, že u nás také vyjde. Na druhou stranu jsem se trochu obávala toho, že mé očekávaní a nadšení je tak vysoké, že budu zklamaná. A jak to u mě nakonec dopadlo? 

Pevnina je ve válce s jedním ze svých měsíců Girlandem. Lidé na Pevnině se spoléhají na vědu a na zádech mají křídla podobná těm hmyzím. Naproti tomu lidé z Girlandu mají rohy a používají magii. Válka mezi těmito dvěma kulturami se již stala samozřejmostí a stejně tak i nenávist, kterou obyvatel cítí k rase se kterou válčí.  
Marko a Alana patří právě k těmto znepřáteleným druhům a přesto si k sobě našli cestu. Navíc se jim právě narodila dcera Hazel, jenže díky tomu se staly nepřítelem číslo jedna pro obě rasy. Aby Marko s Alanou zachránili svoji dceru dávají se na útěk. Za nimi se vydává, ale vydává několik nájemných vrahů. 


Jak je z popisu děje poznat příběh je o Markovi, Alaně a Hazel, jsou to hlavní postavy. Je tu ale i vedlejší linka, ve které se dozvíme něco o jednom z nájemných vrahů, Vůli (tu jeho kočku bych chtěla taky). Je to část, která se mi zdála mírně zneklidňující (na obrázku máte důvod), ale tohle všechno do světa, který Vaughan vytvořil prostě patří. Nejsou u jen "hlavy s nohama", ale všechny rasy v tomto komiksu jsou pozoruhodné a unikátní.  
Co by řekla, že je naopak neoriginální a poměrně často používaný prvek je Romeo a Julie. Často v knihách čtu o tom jak postavy nemohou být spolu, protože jejich rodiny/rasy se nesnáší nebo jsou úhlavními nepříteli. V některých knihách to funguje a v těch zbylých bohužel ne. Sága je naštěstí ta světlá vyjímka, ve které to nejen že funguje, ale funguje to i bez toho, aby jeden druhého od sebe odháněli.  


Tento komiks má na svědomí duo Briana K. Vaughana, který napsal samotný příběh a Fiony Staples, která měla na starosti kresbu. Byla to moje první zkušenost s oběma "autory".  Brian K. Vaughan ale není ve světě komiksu žádný nováček, na svědomí má ještě například Y: Poslední z mužů nebo Smečku z Bagdádu. Podle Comic Book Resources patří dokonce mezi deset nejlepších autorů komiksů všech dob.  
O Fioně Staples jsem před tím sice vůbec neslyšela, ale několik komiksů už má za sebou také (DV8: Gods and Monsters, T.H.U.N.D.E.R. Agents). Její kresba se mi neskutečně líbí a ty barvy! Prostě si myslím, že k příběhu se perfektně hodí.  

Když jsem začala číst, tak jsem se opravdu obávala toho, že budu zklamaná a zprvu to tak i vypadalo, ale jak se příběh začal rozvíjet, tak i já jsem začala být unesená. Ta kresba, ty postavy, tolik různých ras a ta touha po přežití. Po první části jsem už jednoduše věděla, že nějaké to zklamání vůbec nehrozí a že se spíš mám bát toho, že až Ságu dočtu, tak druhý díl je stále v nedohlednu.  


Jednoduše řečeno, pokud máte rádi komiksy, tak vám Sága určitě nesmí uniknout. A i přesto, že si u komiksů nejste jistí, jestli by se vám líbily. Tak se samy sebe zeptejte jestli máte rádi fantasy a sci-fi a taky by vám asi nemělo vadit násilí v knihách, protože i to se tu objevuje. Z sebe mohu tento komiks vřele doporučit! 

Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum a knihu si můžete zakoupit tady.

2 komentáře:

  1. Máte tam chybku, měsíc se správně jmenuje Girland... ale jinak hezký článek, jsem rád, že se Sága líbí :)

    OdpovědětVymazat