31. srpna 2015

Recenze - Jedna malá lež

Název: Jedna malá lež
Autor: K. A. Tucker
Knižní série: Deset malých nadechnutí
Díl: 2
Počet stran: 336
Překlad: Jana Pacnerová
Nakladatelství: Baronet
Datum vydání: květen 2015
Anotace: Livia byla vždycky „slečna Dokonalá“, ale po nástupu na prestižní univerzitu zjišťuje, že to s ní zase tak skvělé není. Musí zvládnout první porážky, deziluzi, přizpůsobit své plány do budoucnosti a hlavně změnit přístup sama k sobě. A do toho se jí ještě připlete láska… není divu, že v tom víru změn natropí pár chybiček. Jenže chyby jsou od toho, aby se napravovaly, a nová Livia bude možná ještě mnohem zajímavější osobnost než ta, za kterou se kdysi považovala.

----------------------------------------------------------

Rodiče Liv zemřely při automobilové nehodě, při které málem ztratila i svou sestru. Po téhle události byla Liv donucena rychleji dospět, aby se o sebe dokázala postarat. Nad svým životem má absolutní kontrolu - nepije, nebere drogy, má vynikající známky a dostala se na školu svých snů, na Princeton. Jenže její sestře, Kacey, připadá až moc dokonalá a tak zavolá svému psychiatrovi, aby s ní promluvil a Liv slíbí, že až zavolá, tak zvedne telefon. Doktor Stayner není typický psychiatr, jeho metody jsou poněkud netradiční (popravdě jsou trochu bláznivé). 
Léto před nástupem na vysokou i během studia dostává malé úkoly, které musí plnit. Jako například zažít pořádnou vysokoškolskou párty. A té potká Ashtona...

Liv je sympatická a trochu naivní hrdinka této knihy. Ve svém životě toho už hodně prožila a tak se snaží mít nad vším kontrolu, ale je to jen člověk a lidi dělají chyby. Ashton je jednoduše řečeno playboy. Holky se mu téměř vrhají k nohám, aby se na ně jen podíval a on toho umí využít. Můj "vztah" k Ashtovi by se dal popsat jako love and hate. Velkou část knihy jsem ho prostě nemohla vystát, ale když jsem se dozvěděla pár klíčových informací o něm, tak jsem došla k určitému porozumění. 
I když jsem Ashtona zpočátku měla zrovna v lásce, tak musím uznat, že mezi ním a Liv to jiskřilo a kdyby postavy byly napsané jinak, tak by to prostě nebylo ono a samotná knížka by mě ani tak nevtáhla.  

Jedna malá lež je knížka, po které jsem sáhla, po přečtení ukázky. A nakonec nebyla zrovna taková jaká se na začátku zdála být. Což není špatně. Já si po přečtení první kapitoly myslela, že to bude  jen další vtipná knížka a v tom jsem se spletla. Kniha se kromě hlavní dějové linky zaměřuje taky na jak Liv poznává samu sebe.  

Jedna malá lež se odehrává několik let po knize Deset malých nadechnutí. Musím se přiznat, že předchozí díl jsem nečetla. To že Jedna malá lež má nějaký první díl jsem zjistila až jsem ji začala číst. Takže pokud vás první díl nezaujal, ale do toho druhého byste se pustily, tak s chutí do toho! Jsou tu sice různé maličkosti, které se k prvnímu dílu odvolávají, ale pokud byste se časem první díl rozhodly číst, tak vám toho ten druhý ani moc nenaspoileruje (dozvěděla jsem se jen velmi hrubou kostru toho, co se stalo). 
   Autorka K. A. Tucker píše moc pěkně. Její styl psaní vás vtáhne do děje, přičemž čte a čte a najednou jste na konci knihy ani nevíte jak. Já jsem tuhle knížku přečetla za jediný den a to jsem byla na dovolené!
Co by někomu mohlo vadit je to, že Jedna malá lež je v podstatě jedno velké klišé. Máme tu milostný trojúhelník, vztah mezi "good girl" a "bad boy" a nemůžou tu chybět ani fráze ve stylu "...ten vysoký, obří Adonis s vlnitými vlasy, opálenou pokožkou a tělem, které by uvedlo v pokušení i slepou jeptišku...měl jazyk v mých ústech.". Já nemůžu říct, že by mi to v této knížce vadilo a to docela šokuji i sama sebe.  

Celkově můžu říct, že se mi knížka, až na některé maličkosti, moc líbila. Má vtipný začátek, zajímavé postavy a je napsána stylem, který se úžasně čte. Takže pokud máte rádi romantické knížky a nevadí vám klišé, tak Jednu malou lež vám určitě můžu doporučit. 


Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum a knihu si můžete zakoupit tady.

8 komentářů:

  1. Na tuto knihu si dělám zálusk už delší dobu, ale ještě jsem si ji ani nekoupila. Doufám, že se mi kniha bude líbit a že mě nezklame. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. mám doma 3 díli tak cekam az se bude blížit vydání 4 na podzim a vsechny za sebou si je prectu :) podle tebe to zní více nez dobre :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle se mi moc líbil a ten další zase tolik ne :D Tak mi pak dej vědět, jak se ti budou líbit :)

      Vymazat
  3. Ta Tucker je všude! :D Už abych se do ní taky pustila :D

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze. :) Já jsem zatím nečetla, ale postupně nad tím začínám uvažovat, obzvlášť po tvojí recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Jednu malou lež si určitě přečti, čte se to skoro samo :D

      Vymazat