21. října 2015

Recenze - Čtyři vteřiny rozhodnou

Název: Čtyři vteřiny rozhodnou
Autor: K. A. Tucker
Knižní série: Deset malých nadechnutí
Díl: 3
Počet stran: 440
Překlad: Jana Pacnerová
Nakladatelství: Baronet
Datum vydání: červenec 2015
Anotace: Cain Ford zasvětil poslední léta svého života pomoci ženám, které zaměstnává ve svém striptýzovém klubu. Touží se zbavit dávného pocitu viny, ale zvolil opravdu správnou cestu, když obětoval vlastní osobní život? Charlie Rourkeová potřebuje zmizet ze světa a začít znovu, pokud nechce zemřít násilnou smrtí nebo skončit ve vězení – jenže jí přijde do cesty nečekaná překážka: láska, která ohrozí nejen ji, ale i muže, který pro ni znamená všechno.

----------------------------------------------------------

Charlie Rourkeová se snaží utéct od svého života, který poslední dobou nabírá nebezpečný směr. Její nevlastní otec trvá na tom, aby se zapojovala v jeho byznysu - prodeji drog. Pokud ale bude pokračovat v tom, co dělá, tak ji čeká smrt nebo vězení a to rozhodně nejsou ty nejlepší vyhlídky. Musí rychle vydělat peníze a zmizet. Ale jak vydělat velký obnos peněz za poměrně krátkou dobu? Charlie nezbývá nic jiného než zkusit striptýz v Penny's Palace.

Tentokrát se můžete těšit na dva úhly pohledu. Budete vědět, co si myslí jak Charlie, tak Cain. Což nemusí být vždy výhoda, ale v tomhle případě se dozvídáme jak se z nich stali lidé jací jsou právě teď. Charlie v podstatě vychovával její nevlastní otec, o kterém si až do nedávna myslela, že ji miluje jakoby byla jeho vlastní dcera. Po jistých událostech, ale přišlo rozčarování a Charlie tak nějak neví, jak se s tou to situací vyrovnat, A to hlavně proto, že pro svého nevlastního otce teď proti své vůli prodává drogy. Charlie je dívka, která se sice navenek chová drsně a nepřístupně, ale uvnitř je to po předávkách uzlíček nervů.
Cain to také v životě neměl jednoduché. Jeho rodiče nebyli zrovna ukázkoví, přesto si jejich vraždu a vraždu svojí sestry dává za vinnu. Rozhodl se, že se svým životem něco udělá a bude pomáhat dívkám jako byla jeho sestra. Založil strip club, ve kterém může pomoci dívkám, které jsou na dně než se postaví na vlastní nohy.

Kniha Čtyři vteřiny rozhodnou se na seznam mých oblíbených knihy sice nedostala, ale to neznamená, že byla úplně špatná. Je drsnější a temnější než předchozí díl a to hlavně proto, že se zabývá "těžším" tématem. Prodej drog, mafie, vraždy, striptérky a prostituce tu nejsou jen na okraji, ale jsou hlavním tématem.
Autorčin styl psaní je stále krásně plynulý a čte se opravdu rychle. Zdá se mi, ale že se spíše než na postavy (jak tomu bylo v předchozím díle) zaměřila na prostředí. Autorka se téhle temnější strany tedy určitě nebála, ale za sebe musím říct, že mi tato kniha ani moc nesedla, jak tématem, tak ani postavami. Byly tu samozřejmě i chvíle, kdy jsem si četní opravdu užívala, ale většinou se pak stalo něco, co mě rozladilo. 

Co mě na téhle knížce iritovalo byl konec. Takhle jsem si to při čtení tedy opravdu nepředstavovala. Je velký rozdíl mezi koncem, ve kterém se vše vyřeší téměř přirozeně (autor nad koncem nejen přemýšlel, ale tuhle myšlenku taky dotáhl dokonce a není tak uspěchaný) a koncem, u kterého se zdá, že ho autorka vymyslela na poslední chvíli. A tady se mi zdá, že je to právě ta druhá možnost. Už z anotace se zdá téměř nemožné, se z téhle situace vymotat bez poskvrnky a autorka to ukončí takhle? To je vážně k smíchu...

Celkově tedy musím říct, že jsem z knihy Čtyři vteřiny rozhodnou docela zklamaná. Předchozí díl se mi totiž hodně líbil, ale tady jsem našla více záporů než pozitiv. Přesto pokud vás knížka zaujala, ale předchozí díly jste ještě nečetli, tak vás můžu ujistit, že tuto sérii můžete číst klidně na přeskáčku (nemusíte se bát, žádné velké spoilery vás nečekají).


Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum a knihu si můžete zakoupit tady.

7 komentářů:

  1. Poslední dobou mi přijde, že je problém najít knihu, která bude mít skvělý promyšlený konec, posledních několik knih ten konec prostě totálně zkazil :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to tak připadá a tak nějak si ani nemůžu vzpomenout, kdy naposled jsem četla knížku s koncem, který by se mi vážně líbil. Což je docela smutný :/

      Vymazat
  2. Mám na to podobný názor jako Ty. Mě se tedy líbilo to odlišné téma a prostředí drog a prostituce - bylo to takové jiné a nezvyklé. Ale obzvlášť konec knihy mě vážně zklamal. Bylo to šíleně přeslazené a plné klišé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celou dobu jsem si myslela, že téhle knížce dám alespoň 3 hvězdičky, ale přes ten konec se bohužel vážně nemůžu přenést!

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. :) Nad touhle knížkou jsem dlouho přemýšlela, ale po tom, co jsem si tady přečetla, už ji asi definitivně odepíši. Ale kdoví. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Pokud tě zaujalo téma, tak bych ji úplně neodepisovala, ale možná bych se zastavila v knihkupectví a jednu nebo dvě kapitoly přečetla, abych zjistila jestli mi to sedne. Mě bohužel to téma nesedlo a pak to dorazil konec, navíc po předešlém díle jsem měla poměrně vyšší očekávání, což taky zrovna nepomohlo.

      Vymazat
  4. mě se tento díl líbil více nez ty predchozí :-)

    OdpovědětVymazat