25. ledna 2016

Recenze - Jackaby

Název: Jackaby
Autor: William Ritter
Knižní série: Jackaby
Díl: 1
Počet stran: 300
Překlad: Vratislav Kadlec
Nakladatelství: Host
Datum vydání: listopad 2015
Anotace: Příběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese
Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá.

----------------------------------------------------------

Již od malička chtěla Abigail Rooková jít se svým otcem na archeologické vykopávky a pokaždé jí bylo řečeno ne. Podle jejího otce vykopávky nejsou vhodné pro mladé dámy. Proto utekla z domova a přidala se k jedné archeologické expedici mířící do Karpat, kde zůstala několik měsíců. Bohužel tato výprava neproběhla tak jak si Abigail přestavovala a tak se si v jednom německém přístavu koupila lístky na loď směřující do Ameriky, konkrétně do Nového Fiddlehamu. A právě tady potká  R. F. Jackabyho - soukromého detektiva a poradce se zaměřením na nevysvětlené jevy. V průběhu jejího "pohovoru" k zaměstnání je zavlečena až na místo vraždy. Oběť měla rozpáraný hrudník avšak zvláštní na ní bylo, že tělo bylo zbaveno velkého množství krve. Jackaby si je jistý, že vrahem není člověk.

Abigail a Jackaby se ve vyšetřování skvěle doplňují. Abigail je sice pouze sedmnáct, ale na svůj věk je poměrně vyspělá, inteligentní a velice všímavá. Všímá si obyčejných věcí, přesně takových které Jackabymu unikají. Její postava je svým způsobem unikátní, protože se opravdu zajímá o vyšetřování, dobrodružství a hlavně si při každé příležitost nestěžuje! Což je vážně osvěžující. Abigail si prostě nejde nezamilovat a stejně tak si nejde nezamilovat Jackabyho.
Jackaby je jasnovidec (nebo si tak alespoň říká), což znamená, že vidí svět bez iluzí. Vidí všechny ty nadpřirozené bytosti a ostatní lidé si myslí, že je tak trochu blázen. Při vyšetřování všímá pouze nadpřirozených vodítek, proto je pro něj důležité, že Abigail si všímá obyčejných věcí. Jak anotace napovídá tak Jackaby je taková směska Sherlocka a Doktora Who. Já bych do mixu přidala ještě Lenku Láskorádovou z Harryho Pottera, kterou mi svým chováním také připomíná.


William Ritter vytvořil svět plný nadpřirozených bytostí, které známe z příběhů a mýtů. Setkáme se například s duchem, trollem a bánší. Přičemž Jackaby vždy vysvětlí podstatu dané bytosti a my tak zůstáváme v obraze. 
Je tu sice mírná dávka romance, ale ne mezi hlavními postavami, což velice oceňuji. Nejen že by to byl velmi zvláštní pár, ale také je docela možné, že v budoucnu by to této sérii mohlo i trochu ublížit (když se někam motají city, tak to většinou nedopadá dobře). Doufám tedy, že autor zůstane u "páru", který se začal tvořit právě v této knize. 
Jediné mínus na této knize je to, že je poměrně předvídatelná, což někomu může opravdu vadit. Já jsem odhalila vraha během několika kapitol a můžu říct, že to vážně nebylo nic těžkého. Nicméně to nemělní nic na tom, že tato kniha je neskutečně čtivá a její čtení jsem si užívala až do konce.  

Jedná se o příjemnou, nadpřirozenou a velice čtivou knihu se špetkou humoru a mohu ji doporučit každému, kdo má rád historickou fantasy, nadpřirozené bytosti a je fanouškem (v anotaci zmíněných) Sherlocka a Doctora Who. Oba dva jsem v této knize určitým způsobem našla. Mě už nezbývá nic jiného než trpělivě čekat až u nás vyjde i druhý díl.

Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum a knihu si můžete zakoupit tu.

Ukázka z knihy: "Nenechte se zabásnout!" nabádala jsem ho naléhavě tím nejhlasitějším šepotem.
"To mi připomíná," řekl Jackaby a zastavil se, "že u mě v kanceláři je sklenice nadepsaná 'kauce'. Kdybyste ode mě do večera nedostala žádnou zprávu, tak ji prostě přineste na stanici v Mason Street, ano? Bývám v první nebo v druhé cele. Budete hodná. Brzy na shledanou!"
Potom zmizel v okně celý a ve mě začala klíčit dobře známí pocit. Až do té chvíle se události onoho dne vyvíjely novým a nevšedním způsobem, ale s tím, že mě někdo nechce vzít někam vzít s sebou, už jsem měla bohaté zkušenosti.
    - strana 74

14 komentářů:

  1. Tuto knížku bych si hrozně ráda přečetla. Sice jsem byla hodně na vážkách jestli do ní jít nebo ne, ale přesvědčila mě tvá recenze, tak jo koupím si ji. :) Skvělá recenze :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som už veľa počula a teší ma, že ju hodnotíš dobre :-) Námet ma zaujal a hlavná postava skombinovaná z DW, SH a Luny to znie výborne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jackaby je úžasná postava a ty tři mi opravdu připomíná :)

      Vymazat
  3. Tuto knihu bych si také chtěla přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě dvě stě stránek Serafiny a jdu na Jackabyho taky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Každá recenze mě přesvědčuje o tom, že bych si měla Jackabyho přečíst. Takže si ho musím co nejdřív koupit, děkuji za recenzi. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem zrovna dočetla. :) A moc se mi líbila. ♥ :) Pěkná recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! To jsem ráda, že se ti líbila :)

      Vymazat
    2. Jinak na blogu už je recenze :D tak kdyby ses chtěla podívat budu jen a jen ráda ♥ :D
      http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

      Vymazat