8. ledna 2016

Recenze - Krycí jméno Verity

Název: Krycí jméno Verity
Autor: Elizabeth Wein
Knižní série: Krycí jméno Verity
Díl: 1
Počet stran: 312
Překlad: Petr Eliáš
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: září 2015
Anotace: 11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí svou misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví.
A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.
Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?

----------------------------------------------------------

Krycí jméno Verity se odehrává během druhé světové války na území Anglie a Francie. Je to příběh dvou přítelkyň Verity a Maddie, které se potkaly během války. Jedna byla telegrafistka a ta druhá radistka. Obě ale jsou ambiciozní a houževnaté, proto se rychle získávají vyšší postavení. Z Maddie se stala pilotka a z Verity špionka. 
Rozdělí je zřícení letadla. Netrvá dlouho a Verity je zajata Gestapem. Podmínky, ve kterých je držena jsou příšerné. Její spoluvězni jsou mučeni a vyslýcháni. Ale mezi Verity a jejími zajatci vznikne dohoda. Ona jim dá šifrovací klíče a napíše všechno, co ví o britské válečné politice a oni jí na oplátku vrátí oblečení, také ji dají papír, inkoust a dva týdny času na napsaní všeho, co potřebuje. Stane se kolaborantkou. Ví, že jí tak jako tak zabijí, ale tohle je její šance napsat svůj příběh.

Kniha je rozdělena na dvě části, Verity a Kittyhawk, přičemž každá z nich má jiného vypravěče. Jak si asi odvodíte, tak první část vypráví Verity prostřednictví příběhu, který píše v zajetí. Styl vyprávění je tu podle mě neobvyklý, protože její příběh je psaný z pohledu Maddie. Tudíž se tu skáče mezi dvěma pohledy. Podobný styl je i v druhé části, ovšem vypravěčem je někdo jiný. 


Abych byla upřímná, tak knihy které se odehrávají za druhé světové války nejsou četbou, kterou bych vyhledávala. Přesto mě anotace této knihy zaujala na tolik, že jsem si ji prostě musela přečíst a na její vydání u nás jsem trpělivě čekala. Po jejím přečtení musím konstatovat, že Krycí jméno Verity skvělá kniha se silným příběhem

Úspěch této knihy netkví pouze v příběhu, ale také v postavách. Autorka přivedla k životu postavy, u kterých se nedá jinak než si je zamilovat - Verity, Maddie, Jamie, Lady Beaufort-Stuartová a také její chlapci. Některé z postav v tomto příběhu ani nemuseli hrát větší roli a přesto jsem si je zapamatovala. Samozřejmě nesmím zapomenout ani na záporáka von Lindena, který vede Veritin výslech a zároveň drží svoji dceru stranou chráněnou před svojí prací i válkou. 
Verity je Skotka (ne Angličanka na což s oblibou upozorňuje) s vysokým společenským postavením. Je velice silná osobnost. Byla svlečena do naha, mučena a přesto se dokázala vysmát svým věznitelům , své situaci i sama sobě. A i když že její situace nevypadá dobře a že pravděpodobně zemře, tak stále zůstává pozitivní
Maddie naopak nepochází z vyšších vrstev, ale je vnučkou majitele obchodu s motorkami. Právě díky tomu to umí s motorem a celkově je v tomto odvětví technicky zdatná. Je to skvělá pilotka, která se přidala k WAAF. 
Obě dívky jsou vědomi toho, že nebýt války, tak by se pravděpodobně nikdy nepotkaly a jejich přátelství by nikdy nevzniklo.


Krycí jméno Verity je příběh právě tohoto velkého přátelství, které vzniklo díky válce. Proto je tato kniha tak vyjímečna, je o přátelství ne o romantické lásce. Autorka při psaní této knihy odvedla dobrou práci. Musela si spoustu informací nastudovat, aby odpovídaly tomu, jak to za války opravdu vypadalo. Autorka se tedy snažila, aby ve své knize neměla příliš historických nepřesností (ale i tak je tam najdeme). Přestože jsou všechny postavy vymyšlené, tak za poměrně velkým počtem událostí stojí skutečný příběh. Jako příklad mohu uvést způsob jakým Gestapo zajalo Verity nebo poruchy lysanderu. 
Asi bych našla pár věcí, které by někomu při čtení mohli vadit. Například to, že začátek se trochu vleče, je tam spousta popisů a díky tomu je poměrně těžké se do této knížky začíst. Nebo také ty popisy v první části knihy, díky kterým se sice dozvíme spoustu informací o letectví a roli žen ve válce, ale mohou být zdlouhavé. Mě sice ani jeden z těchto bodů nevadil, ale dokážu si představit, že někdo s tím může mít problémy. Já jsem naopak ocenila to, že jsem se něco dozvěděla o úloze žen ve válce. 

Pokud máte rádi historické romány nebo hledáte knihu o přátelství a zároveň knihu jejíž hrdinové jsou "badass", tak vám rozhodně mohu doporučit Krycí jméno Verity!
Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Albatrostmedia.

9 komentářů:

  1. Asi by som mala pouvažovať o prečítaní. Znie to veľmi dobre :). Pekné fotky a super recenzia :)!

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha je zkrátka úžasná. :) Dostala se na můj seznam nejlepších knih za rok 2015 a úplně mě okouzlila. :) Hlavně druhá polovina, když se to trochu rozjelo, byla úžasná a Maddie si mě úplně získala.

    Moc se těším na druhý díl, ale mám trochu strach, aby si to autorka nezkazila. Budu doufat, že se mi kniha bude líbit stejně jako první díl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se těším na další díl. Já jsem právě slyšela, že je ještě lepší než Krycí jméno Verity, tak jsem na něj hodně zvědavá :)

      Vymazat
  3. Nad touto knihou přemýšlím od té doby, co vyšla. Tak uvidím, jestli si ji někdy pořídím :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nad touto knihou přemýšlím od té doby, co vyšla. Tak uvidím, jestli si ji někdy pořídím :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat