22. února 2016

Recenze - Elita

Název: Selekce
Autor: Kierra Cass
Knižní série: Selekce
Díl: 2
Počet stran: 280
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: duben 2015
Anotace: Třicet pět dívek přišlo do paláce soutěžit v Selekci. Všechny až na šest byly poslány domů. A jen jedna se provdá za prince Maxona a bude korunována princeznou Illey.
America si pořád není jistá, kde leží její srdce. Když je s Maxonem, nechává se unášet jejich novou dechberoucí reakcí a nesní o ničem jiném, než být s ním. Ale kdykoliv vidí Aspena vykonávajícího práci strážce v paláci, je strhávána vzpomínkami na společný život, který si plánovali. Jak se skupinka zmenšila na Elitu, jsou ostatní dívky ještě odhodlanější získat Maxona - a Americe běží čas na rozhodnutí.
Právě když si je America jistá, že se rozhodla, zničující ztráta ji donutí znovu o všem začít pochybovat. A zatímco se snaží představit si budoucnost, agresivní rebelové odhodlaní svrhnout monarchii nabývají na síle a jejich plány by mohly zničit její šanci na jakýkoliv šťastný konec.

----------------------------------------------------------

America se dostala mezi Elitu, posledních šest dívek, které mají šanci stát se princeznou, manželkou prince Maxona a zároveň První. Přestože má America o prince Maxona zájem, tak si není úplně jistá, zda by byla správnou volbou pro království. Stojí tedy před volbou, kterou ji nikdo nehodlá ulehčit.


Na rozdíl od předchozího dílu, se konečně dozvídáme něco o historii a vzniku tohoto systému kast. Doufám, že v podobném duchu se ponese i První, protože historie je tu vykreslena opravdu zajímavě a já bych se ráda dozvěděla víc. Navíc máme tu máme příležitost více poznat i Maxonovi rodiče, což jsem také uvítala.

V Elitě se plně rozvíjí milostný trojúhelník, který v předešlém díle nebyl zase tak významný. V případě, že jste se při čtení Selekce nemohli rozhodnout, kterému z dvou mužský protagonistů fandit, tak věřím, že se rozhodnete. A proto ty, kteří si již svůj team vybrali, tak je čeká překvapení (a ne pouze jedno). Už vám ale neprozradím jestli bude příjemné nebo ho naopak shledáte nepříjemným. Každopádně věřím, že některé události změní váš pohled na velikou část postav.
Jak už bývá zvykem u knih, které obsahují milostný trojúhelník, tak i v tomto případě je hlavní hrdinka nerozhodná. A když už se konečně rozhodne pro Maxona nebo Aspena, tak toto rozhodnutí netrvá příliš dlouho. Zase jej změní. V YA knihách je takové chování poměrně normální a byla bych více překvapená kdyby America nerozhodná nebyla. V tomto žánru jsem na to prostě zvyklá. Nelíbilo se mi ale jakým způsobem se k nim chovala, hlavně tedy k Aspenovi. Z jejího chování jsem došla k názoru, že ho Amerika bere jako svůj plán B a očekává, že na ni bude čekat. Přitom s Maxonem tráví většinu času.


Elita je také předvídatelná kniha. Poměrně dost vám prozradí i samotné názvy knih, ale při samotném čtení poznáte jakým směrem příběh spěje. I přes moji mírnou nespokojenost s chováním postav a lehkou předvídatelnost, jsem si čtení této knihy velice užívala. Stejně jako u prvního dílu, tak i čtení Elity ubíhá neskutečným tempem. Jeden den jsem začala číst a ten druhý ji dočetla. Autorka má jednoduchý a svižný styl psaní, díky kterému nebudete mít problém se začíst, ale rozhodně budete mít problém se od knihy odtrhnout! 

Celkově bych mohla říct, že čtení této série je návykové! A už se těším až si přečtu další díl.

6 komentářů:

  1. Elitu jsem četla ale nebyla jsem moc spokojená s tímto dílem :D Předchozí byl podle mě o dost lepší :)
    Jinak s kamarádkou jsme si udělali blog kde dáváme recenze na knihy a filmy, tak kdyby ses podívala a napsala svůj názor co bysme mohli zlepšit nebo tak :) http://u-vlcic.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně. Selekce mi přišla lepší, ale to hlavně díky chování hlavních postav. Jinak se mi Elita moc líbila :)
      Na blog se určitě kouknu :)

      Vymazat
  2. S tím výrazem návykové naprosto souhlasím :D. Nemohla jsem se knížky naprosto odtrhnout. Moc pěkná recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já právě také ne a už se těším až se vrhnu na další díl :)

      Vymazat
  3. Selekce má pro mě dosti nostalgickou hodnotu. Vím, že za normálních okolností by to nebyl můj šálek čaje, ale byla to první kniha/série, kterou jsem četla v originále "svým tempem". Měla jsem je přečtené během týdne a pěkně jsem kvůli tomu zanedbala paralelku z matematiky. ^▽^ Je to milá oddechová série, takové člověk občas potřebuje a jsou potom těmi nejlepšími. ^.^
    (a když už je tu ta sebepropagace, která mi naprosto nejde, tak se přidám: mám také blog! ^▽^ foxi-bookshelf.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat