27. března 2016

Recenze - Noční můry!

Název: Noční můry!
Autor: Jason Segel a Kirsten Miller
Knižní série: Noční můry!
Díl: 1
Počet stran: 376
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatelství: XYZ
Datum vydání: únor 2016
Anotace: Charlie se už tři měsíce pořádně nevyspal. Sotva začne podřimovat, ocitne se ve světě, kde se to hemží čarodějnicemi, skřety, hady, upíry a všemožnými jinými hrůzostrašnostmi, jaké si lidská fantazie dokáže vymyslet. Straší tu i klauni nebo huňatí bílí králíčci! Jedna noční můra je ale ze všech nejhorší a Charlie se s ní musí vypořádat, jinak se totiž z říše zlých snů už nikdy nedostane a přivede do záhuby i své kamarády, rodinu a celé město.

----------------------------------------------------------

Když bylo Charliemu osm let, tak mu umřela máma a stále se mu po ní stýská. Proto nemůže přenést přes srdce, že se jeho táta znovu oženil a museli se přestěhovat do fialového zámečku na kopci v Cypřišovém potoku, který jeho nová macecha zdědila. Jenže od doby, co se přestěhovali do toho zvláštního domu, tak Charlieho pronásledují noční můry. V jeho snech ho navštěvuje čarodějnice, která ho zavírá do klece ve vysoké věži a nejradši by si ho dala k večeři. Nejhorší na tom je, že mu připomíná jeho macechu, kterou z celého srdce nesnáší.
Všichni si myslí, že noční můry nejsou skutečné, protože se lidé vždy probudí. Ale co když existuje místo, kde se stávají skutečností a když se tam dostaneš, tak už se nemusíš vrátit zpět.


Co se mi na této knížce opravdu líbilo, jsou postavy. V knihách s mladými hrdiny, se postavy většinou chovají mnohem dospěleji, než by se k jejich věku hodilo. Tady se ale chovají přesně, tak jak byste od dětí v jejich věku čekali a to je u mně velké plus. Také tu blíže poznáme některé z nočních můr.
Charlie je dvanáctiletý kluk, který trpí nedostatkem spánku a díky tomu je nepříjemný na své okolí. Je to velmi statečný, i když trochu zbrklý a tvrdohlavý kluk, který by pro svoji rodinu (s vyjímkou své macechy, tu za rodinu nepovažuje) i přátele udělal vše. 
Jeho mladší bráška Jack se stal moji nejoblíbenější postavou. V jedné z Charliího krabic narazil na kostým Kapitána Ameriky a od té doby si ho nesundal. Chodí v něm i do školy. Jack je roztomilý klučina a snad bude mít v dalším díle trošku víc prostoru.

Svět nočních můr je nazýván Podsvět a přesně tam se vydává lidské podvědomí, když se nám zdá zlý sen. V tomto světe se uskutečňují všechny naše nejhorší noční můry, ať už se jedná o strach ze tmy, švábů, školního testu nebo klaunů. A pokud byste svému strachu snad chtěli utéct, tak mi věřte, že až se až se následující noc vrátíte, tak si pro vás noční můry připraví něco ještě děsivějšího! Čím větší fantasii člověk má, tím horší se můžou stát noční můry.
Abych byla upřimná, tak Podsvět se určitě nestal mým oblíbeným ani tím nejděsivějším knižním místem. Přesto představa, že je v Podsvětě místo, které nese "moje jméno" a jsou tu všechny mé nejhorší noční můry je přinejmenším zneklidňující.


Noční můry! by se daly přirovnat k jednomu animovanému filmu a to k Příšerkám, s.r.o. Noční můry, stejně jako příšerky, straší děti v noci a vlastně je to jejich práce. Ve chvíli, kdy jsou děti vzhůru, tak si žijí vlastním životem. Je tu ale jeden podstatný rozdíl. Noční můry se snaží dětem pomoct postavit svému strachu! Což je jedna z hlavních myšlenek této knihy. Ovšem ne všechny noční můry jsou "hodné". Jsou tu i takové, které by nejradši převzaly kontrolu i nad naším světem a udělaly z něj pro nás jeden velký horor. 

Dalším plusem této knihy je určitě její vizuální stránka a zpracování. Pokud budete v knihkupectví, tak se vám na téhle knížce určitě zastaví zrak a je jedno jestli bude ležet složená hezky v komínku nebo založená v poličce. Celá obálka je totiž nádherná a ten hřbet se bude vyjímat kdekoliv! Není to pouze vnější stránka knihy, co vás zaujme. Součástí knihy jsou totiž i ilustrace, které příběh doplňují. 


Noční můry! jsou prvotinou Jasona Segela, kterého většina z vás bude znát ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku. Nápad na tuto knihu nosil autor v hlavně již od svého dětství, kdy ho také trápily noční můry. Jason ovšem není jediným autorem, ještě je tu Kirsten Millerová. Kniha se čte velice rychle. Je totiž čtivá, má velká písmenka a také obsahuje ilustrace. 

Kniha Noční můry! je hezká knížka, kterou si určitě zamilujete a jsem přesvědčena, že cílové skupině čtenářů (tedy čtenářům okolo dvanácti let) se bude líbit. A ještě se naučí postavit se svému strachu čelem, najít za ním důvod a také se naučí vážit si své rodiny! Protože když jste všichni pohromadě, tak jste silnější.
Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Albatrostmedia.

16 komentářů:

  1. Kniha vypadá zajímavě. hned si jí píšu na seznam.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju dětské knihy a tahle vypadá krásná - i těmi ilustracemi. Navíc se mi moc líbí námět - myslím, že možnost pohlížet na noční můry nejen jako na něco zlého, ale i jako na možnodt postavit se svým děsům by mohla dětem které na ně trpí trochu pomoci. Super recenze i fotky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět se mi právě také moc líbí. Navíc je pravda, že děti se z téhle knížky i mohou něco naučit, což je samozřejmě další plus :) Děkuju!

      Vymazat
  3. Kniha bude určitě zajímavá. Má krásnou obálku !

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Na knížku jsem koukala v knihkupectví a zaujaly mě ty krásné ilustrace :) Asi se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ilustrace má moc pěkné, ale tahle knížka by fungovala i bez nich :)

      Vymazat
  5. To vypadá dobře, hlavně se mi dost líbí ta obálka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je nádherná, ale i ten příběh je moc hezký :)

      Vymazat
  6. V knihkupectví jsem si ji vzala do ruky a už jsem bez ní nechtěla odcházet. :D
    Podsvět jsem si zamilovala. Hlavně Fernanda. <3 :D
    Doufám, že u nás vyjdou brzy další díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že budou brzy! Druhý díl už v originále vyšel a ten třetí díl má vyjít někdy v září.

      Vymazat