2. března 2016

Vyjde v březnu 2016

Už je to skoro 3 roky od té doby, co jsem napsala článek toho typu. Ta doba uběhla neskutečně rychle! A napadlo mě, že bych se k těmto článkům mohla vrátit už z toho důvodu, že takhle budu mít přehled o zajímavých knihách, které mají vyjít a zároveň bych se s vámi mohla podělit o knihy, na které se ten daný měsíc těším.

Vyjde: 1. 3. 2016
Název: Skleněná těla
Autor: Erik Axl Sund
Nakladatelství: Knižní klub
Švédsko zaplavila vlna sebevražd. Umírají mladí lidé, ze světa scházejí těmi nejděsivějšími způsoby. U všech se našly staré kazety s hudbou z osmdesátých let. Stockholmský detektiv Jens Hurtig zjistí, že všechny patřily jediné ženě. Nedlouho poté začne někdo brutálně zabíjet vlivné osobnosti. Souvislost obou případů je hrozivější, než si kdo vůbec dokáže představit…
Skleněná těla vyprávějí napínavý příběh o hudbě, touze a nenávisti – příběh o tom, čeho všeho je člověk schopen kvůli umění a jak extrémní prostředky je ochoten k tomu použít. Skleněná těla jsou návykový román, jehož čtení bolí, ale nejde zastavit.

Vyjde: 2. 3. 2016
Název: Sochař
Autor: Scott McCloud
Nakladatelství: Jota
Sochař jménem David Smith byl vypuzen z newyorské umělecké scény. Dealeři umění ho kdysi nazývali „tím druhým Davidem Smithem“, aby ho odlišili od Davida Smithe, kralujícího v uměleckém centru Storm King; teď mu neříkají nijak. Bez peněz a zoufalý se setkává s duchem svého prastrýce Harryho a na jeho otázku „co bys dal za své umění?“ David odpoví „svůj život“. A Ďábel v podobě Harryho mu nabídne schopnost vytvořit holýma rukama cokoli – z betonu, oceli, lidského těla – a dá mu dvě stě dnů, aby si svou schopnost užil, než zemře.  
Ale rozhodnutí, co má vlastně tvořit, je těžší, než si představoval. Když navíc v hodině dvanácté nalezne svou životní lásku, bude to mít ještě obtížnější!

Vyjde: 2. 3. 2016
Název: Volba
Autor: Nicholas Sparks
Nakladatelství: Knižní klub
Travis Parker má vše, co by si muž mohl přát – dobrou práci, krásný dům a spoustu kamarádů na trávení volného času. Je si téměř jist, že romantický vztah by jeho pohodlný život jen zkomplikoval. Názor změní ve chvíli, kdy se jeho novou sousedkou stane Gabby Hollandová. 
Přestože se k Travisovým pokusům o sblížení nejprve staví nepřátelsky, jeho nezdolnost je nakonec svede dohromady. Ale to je teprve začátek jejich dlouhé společné cesty, na jejímž konci bude jeden z nich muset volit: Jak daleko se smí zajít, aby naděje na lásku zůstala živá?

Vyjde: 4. 3. 2016
Název: Zamilovaná Hypnotizérka
Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: Knižní klub
Hypnoterapeutka Ellen se přes internet seznámí se sympatickým Patrickem a jejich vztah se od začátku vyvíjí až podezřele dobře. Když Ellen napadne, že by Patrick mohl být tím pravým, překvapí ji její milý nečekanou zprávou – už roky jej prý pronásleduje jeho expřítelkyně Saskia. Jenomže Ellen, kterou odjakživa zajímalo, co lidi vede k takovému chování, to neodradí, ba naopak. Popadne ji totiž zvláštní soutěživost a snaha dokázat, že ona je rozhodně lepší partie. Čím více toho o Saskii slyší, tím víc se s ní touží potkat. Netuší ovšem, že už se tak stalo – Saskia totiž už nějakou dobu k Ellen chodí pod falešným jménem jako klientka, protože se stále nedokáže od Patricka odpoutat, a tak se touží dozvědět všechno o ženě, která ji nahradila. Saskia proniká čím dál tím hlouběji do světa své terapeutky a působí jí také čím dál větší problémy. Neškodné zprávy a „náhodná“ setkání v restauracích jsou jí brzy málo. Jaké hranice je Saskia schopná překročit, aby dosáhla svého?

Vyjde: 7. 3. 2016
Název: Šťastní lidé čtou a pijí kávu
Autor: Agnes Martin-Lugand
Nakladatelství: Motto
Dá se vyléčit zlomené srdce? Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zoufalá mladá žena se zcela uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života.

Vyjde: 9. 3. 2016
Název: Pád
Autor: R. J. Pineiro
Nakladatelství: Baronet
Jack Taylor odjakživa potřeboval k životu dobrodružství a adrenalin. Pro vládu testoval výzbroj a výstroj v nejrůznějších drsných prostředích, od vyprahlých pouští přes hlubiny oceánů po ledové vrcholky hor. Až mu byla i samotná Země malá… Dalším krokem v Jackově slibné kariéře je zvlášť extrémní kousek – na vlastní kůži vyzkouší možnost strategických výsadků z kosmu. A nejde o „pouhý“ skok ze stratosféry, jaký absolvoval Felix Baumgartner nebo Joseph Kittinger. Jack se chystá vrhnout se do prázdna až z nesmlouvavé žhavé termosféry, překonat rychlost zvuku a čelit řadě předvídatelných nebezpečí: vzplanutí v atmosféře, selhání výstroje či vlastního organismu. Jenže na to, co ho čeká dole na Zemi, ho žádný výcvik nepřipravil!

Vyjde: 9. 3. 2016
Název: Co ta holka chce?
Autor: Lindsey Kelk
Nakladatelství: BB/art
Být zatčená ve vlastní ložnici, to není dobrý začátek léta. Tess Brookesová si opravdu musí udělat jasno ohledně své spolubydlící – a života.
Má riskovat vše a vzít novou práci fotografky, která se jí naskytla, nebo skočit po nabídce od dlouhodobé tajné lásky a nejlepšího kamaráda Charlieho a rozjet s ním vlastní firmu – a nejen to? Je tu jen jedna maličkost, o níž se nezmínila. Vlastně ne tak malá a dost ošemetná záležitost. Pohledný, rozčilující Nick…
Tess si poprvé v životě musí vybrat mezi tím, o čem vždycky snila, a budoucností, jakou ani nepovažovala za možnou. Londýn, Milán, špičková móda, pokleslé mravy… Bude se muset rozhodnout – co ta holka vlastně chce?

Vyjde: 14. 3. 2016
Název: Vážka
Autor: Michel Bussi
Nakladatelství: Motto
Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových? Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct let pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?

Vyjde: 17. 3. 2016
Název: Měsíc nad Soho
Autor: Lindsey Kelk
Nakladatelství: Argo
Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.

Vyjde: 21. 3. 2016
Název: Serafína a černý plášť
Autor: Robert Beatty
Nakladatelství: CooBoo
Serafina vždy poslouchala svého tatínka a toulala se pouze po usedlosti Biltmore. Ale i tam – na chodbách obrovského domu – bylo vždy co objevovat, jen ji nikdo nesměl spatřit. Ale když začnou v domě mizet děti, jedině ona ví, kdo za tím stojí: hrozivý muž v černém plášti, který se po nocích toulá chodbami. Při děsivých zmizeních se Serafina spřátelí s Braedenem, synovcem majitelů usedlosti. Společně musí odhalit, kdo se pod černým pláštěm skrývá, dříve, než polapí všechny děti. Pátrání je ale přivede do lesa a teprve tam přijde Serafina na to, kým je, a zjistí, že jen ona může zachránit všechny děti. Ale podaří se jí přemoci tajemného muže v černém plášti?

Vyjde: 21. 3. 2016
Název: Smolná sezóna
Autor: Moira Fowley-Doyle
Nakladatelství: CooBoo
Pohřbený strach. Zakázaná láska. Z každého tajemství se může vyklubat nebezpečí a za kdejakým rohem číhá smůla. Smolná sezóna. Tohle je, co o ní víme: Přichází každý rok ve stejnou dobu. Mojí rodině se stávají zlé věci. Děje se to jen nám. Nevíme proč.
Smolná sezóna je součástí Cařina života tak dlouho, jak si jen pamatuje. Vždycky koncem října. Už spousta jejích příbuzných v tuhle dobu přišla o život. Cařina rodina je nevysvětlitelně náchylná k nejrůznějším nehodám. Proto schovávají nože, ostré hrany stolů omotávají vatou a vypínají elektrické spotřebiče – ale nehody je pronásledují na každém kroku a ze smolné sezóny se pomalu stává obsese a jejich největší strach.
Ale proč jsou takhle prokletí? Mohou se z toho začarovaného kruhu vymanit? Opojný, zničující a intenzivní příběh s opravdu šokujícím závěrem
.

Vyjde: 21. 3. 2016
Název: Vězeň noci a mlhy
Autor: Anne Blankman
Nakladatelství: CooBoo
Mnichov 30. let 20. století skrývá mnohá tajemství a za každým rohem číhá nějaké nebezpečí. 
Gretchen vyrostla mezi národními socialisty pod ochranným křídlem „strýčka“ Adolfa. Její otec totiž padl, aby zachránil Hitlerův život. Nebo alespoň tak jí to nacisté vyprávěli. A Gretchen tomu také věří, dokud nepotká odvážného a pěkného židovského novináře Daniela Cohena. Gretchen by měla Danielem opovrhovat a vůbec by s ním neměla mluvit, avšak z nějakého důvodu nedokáže neposlouchat jeho vysvětlení otcovy smrti – že její otec, nacistický mučedník, byl zabit někým ze strany. A už vůbec nedokáže odolat přitažlivosti, která ji k Danielovi táhne…
Gretchen začne na vlastní pěst pátrat a prověřovat lidi, které považovala za rodinné přátele. Zvolí si Gretchen raději pohodlný život Hitlerovy oblíbenkyně, anebo dokáže poslechnout své srdce a zavrhnout vše, čemuž do té doby věřila?

Vyjde: 21. 3. 2016
Název: Neslyšno
Autor: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království. Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem. Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu - sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.

Vyjde: 31. 3. 2016
Název: Větrné duše
Autor: Mons Kallentof
Nakladatelství: Host
Vzduch se chvěje horkem. Na Linköping se žene neobvyklá letní bouřka. V pečovatelském domě je nalezen mrtvý devětasedmdesátiletý Konrad Karlsson, oběšený na kabelu od zdravotního alarmu.
Okolnosti nasvědčují sebevraždě, ale všichni, kdo mrtvého znali, o něm mluví jako o muži, jenž měl i přes zdravotní problémy silnou vůli žít. Mezi personálem byl oblíbený a pro Malininu dceru Tove, která je v domově na letní brigádě, se stal jakýmsi náhradním dědečkem.
Podezření, že Konrad nespáchal sebevraždu, posilují i výsledky pitvy. Vyšetřování je v plném proudu, ale zdá se, že do sebe nic nezapadá. Informace si protiřečí, průběh událostí je zmatený. Co mohl kdo získat smrtí nemocného starce, dokonce i ve společnosti, kde se kvůli penězům přestává dbát na lidskou důstojnost?

Vyjde: 31. 3. 2016
Název: Švadlena
Autor: Rosalie Ham
Nakladatelství: Mladá fronta
Po dvaceti letech, které strávila jako švadlena v předních módních evropských salonech, se Tilly Dunnageová vrací do malého australského městečka, z nějž musela v dětství prchnout. Hodlá se jen podívat za nemocnou matkou a zase odjet. Nakonec se však Tilly rozhodne zůstat, a přestože je stále vyděděncem, luxusním a okázalým róbám z její dílny nedokážou upjaté ženy z Dungataru odolat. Díky krejčovskému umění, přátelství
se seržantem Farratem – jediným policistou v městečku a nebývalým znalcem rozmanitých látek – i počínajícímu vztahu s Teddym, tamní hvězdou australského fotbalu, na jehož rodinu se ostatní dívají skrz prsty podobně jako na tu její, ji místní mezi sebe, i když se zdráháním, nakonec přijmou. 
Spolu se závistí a řevnivostí, které vyvolávají v městečku její šaty, však vyplouvají na povrch i staré křivdy a začíná být zřejmé, že Tilly tajně kuje temnější plán: pomstít se těm, kteří jí ublížili, a to způsobem opravdu velkolepým...

Vyjde: 31. 3. 2016
Název: Zeď vzpomínek
Autor: Anthony Doerr
Nakladatelství: Moba
Povídková kniha Anthonyho Doerra se odehrává na čtyřech světadílech. Titulní novela získala ocenění National Magazine Award v kategorii krásné literatury, druhá povídka byla označena za „mistrovské dílo vynikajícího pozorovatele a ukázku intuitivního smyslu pro poetiku“, čtvrtá povídka dostala Cenu O. Henryho a za pátou povídku autor obdržel cenu The Pushcart za rok 2011. U proslulého autora a čerstvého držitele Pulitzerovy ceny se ostatně není čemu divit. Navzdory tomu, že Doerr získal prestižní Pulitzerovu cenu za román, považují někteří kritici právě povídky a novely za vrchol jeho dosavadní tvorby.


V březnu vychází spousta zajímavých knih a já se těším na velkou část z nich! Ale po vzoru svých starší článků vyberu pouze svoji TOP 3 knih, na které už se prostě nemůžu dočkat. A těmi jsou - Sochař, Pád a Zeď vzpomínek.


Na jaké knihy vycházející v březnu se nejvíce těšíte vy?

14 komentářů:

  1. Já se nejvíce těším na Zeď vzpomínek a Zamilovanou hypnotizérku. Pád jsem včera přečetla a rozhodně doporučuji si ji koupit. Skvělí článek. :) (Minulí komentář jsem musela smazat, protože se mi odeslala jen půlka)
    Blog:Reading With Lucy
    Blog:Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Zeď vzpomínek jsem hodně zvědavá, ale prvně musím přečíst Jsou světla, která nevidíme od stejného autora :) Tak to se na Pád určitě podívám!

      Vymazat
  2. Nejvíce se asi těším na Neslyšno. :) Jinak i Měsíc nad Soho vypadá zajímavě, ačkoliv jsem Řeky Londýna ještě nečetla. :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řeky Londýna jsem také ještě nečetla, ale strašně mě ta kniha láká! :D Hlavně mě zajímá to přirovnání k dospělému HP.

      Vymazat
  3. Nutně musím mít Neslyšno, Zamilovanou hypnotizérku a Pád :) Na Pád si brousí zuby i víc lidí z naší čtenářské rodiny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Neslyšno jsem také zvědavá, ale moje nadšení opadlo po přečtení pár recenzí na goodreads. Stejně si ji přečtu :D Tak to je super, že čte i zbytek tvojí rodiny!

      Vymazat
  4. Láká mě Zeď vzpomínek, i když jsem ještě nečetla ani Jsou světla, která nevidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou světla, která nevidíme jsem také ještě nečetla, ale na Zeď vzpomínek se těším :D

      Vymazat
  5. Neslyšno ma zaujalo. Hlavne kvôli autorke :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neslyšno vypadá vážně zajímavě. Já osobně s autorkou moc zkušeností nemám (četla jsem pouze 4 díly VA), ale vím, že spousta čtenářů ji má velice ráda :)

      Vymazat
  6. Tolik skvělých knih! Větrné duše vypadají hrozně dobře, na ty se fakt těším :) Vězeň noci a mlhy také nevypadá špatně, i Soho si chci přečíst ... zdá se, že v březnu zkrachuju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyjde jich opravdu hodně! Taky si říkám, že v březnu budu asi bez peněz :D

      Vymazat
  7. Volbu už mám doma a přečtenou, Zamilovanou hypnotizerku mám na cestě a moc se těším na Švadlenu :-) snad její vydání opět neposunou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty teda jedeš! To posouvání vydání mě docela mrzí, snad už to tentokrát vyjde :)

      Vymazat