11. května 2016

Recenze - Sochař

Název: Sochař
Autor: Scott McCloud
Počet stran: 496
Překlad: Simoneta Dembická
Nakladatelství: Jota
Datum vydání: březen 2016
Anotace: Jedná se o faustovskou legendu. Sochař jménem David Smith byl vypuzen z newyorské umělecké scény. Dealeři umění ho kdysi nazývali „tím druhým Davidem Smithem“, aby ho odlišili od Davida Smithe, kralujícího v uměleckém centru Storm King; teď mu neříkají nijak. Bez peněz a zoufalý se setkává s duchem svého prastrýce Harryho a na jeho otázku „co bys dal za své umění?“ David odpoví „svůj život“. A Ďábel v podobě Harryho mu nabídne schopnost vytvořit holýma rukama cokoli – z betonu, oceli, lidského těla – a dá mu dvě stě dnů, aby si svou schopnost užil, než zemře. 
Ale rozhodnutí, co má vlastně tvořit, je těžší, než si představoval. Když navíc v hodině dvanácté nalezne svou životní lásku, bude to mít ještě obtížnější!

----------------------------------------------------------

David Smith je sochař, který si před pár lety prožil svých patnáct minut slávy a pak se na něj zapomnělo. David je sice na dně své umělecké kariéry, bez peněz a téměř bez přátel, ale umění je jeho život. A to doslova. Za to aby mohl tvořit by dal svůj život. Uzavře tedy dohodu se Smrtí. Získá schopnost vytvářet sochy z jakéhokoli materiálu jen pomocí svých rukou, ale má posledních dvě stě dní života. Už je jen na něm jak využije své nově nabyté schopnosti a prožije své poslední dny...


David není ani zdaleka dokonalý. Je sebestředný, společensky neobratný a pro svůj sen by udělal cokoli. A díky tomu všemu je z něj neskutečně lidská postava, do které se pravděpodobně dokáže vcítit mnoho z nás. Kdo netouží po tom po sobě něco zanechat, aby se na nás nezapomnělo?  
Meg je další důležitou postavou. Dívka, která se snaží pomáhat všem ztraceným existencím, pomůže i Davidovi. Bez ní by Sochař nefungoval.

Autorovi Scottu McCloudovi trvalo pět let než tento grafický román dokončil, což je na této knize opravdu poznat. Po grafické i příběhové stránce je to tato kniha velice povedená. Styl kresby Scotta McClouda je minimalistický, ale důrazný. Pomocí své kresby dokáže vyjádřit pocity postav, tak že vše budete vnímat s nimi. Autor využívá pouze tří barev a to černé, bílé a modré, což v tomto případě bohatě stačí. Na vše co bylo potřeba zvýraznit použil tmavší odstíny a okolí zesvětlil, takže nám neunikne žádná důležitá část příběhu. 


Sochař je grafický román o téměř pěti set stránkách s příběhem, který budete chtít přečíst "na posezení". Sochař je tak čtivý, že to ani jinak nejde. O tom jsem se také přesvědčila, když jsem si na čtení dala hodinku a pak jsem měla v plánu jít spát. Ale jakmile jsem se do čtení pustila, tak jsem skončila až jsem měla hotovo. Přestože se jedná o tlustou a těžkou knihu, tak jsem ji měla přečtenou za takové tři a půl hodinky, takže se toho určitě nebojte.
A připravte se, že tento příběh vás dostane. Upřímně jsem nečekala, že by mě grafický román nebo komiks mohl někdy dohnat k slzám, ale je tomu tak. Ať už za to mohla Davidova smutná minulost, podpora jeho rodičů či samotný konec této knihy. Nepamatuji si kdy naposledy jsem se po přečtení knihy cítila tak emočně vyždímaná. 


Sochaře doporučuji všem i těm, kteří si nejsou jistí zda by je tento typ knih bavil. Bežte do toho, je to skvěle zpracovaný příběh. Jsem přesvědčena o tom, že tahle kniha bude na konci roku na seznamu mých nejoblíbenějších knih za rok 2016. A věřte mi, když píšu, že tohle rozhodně nebylo naposledy, co jsem Sochaře četla. 

Za knihu na recenzi děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum a knihu si můžete zakoupit tu.

11 komentářů:

  1. Kniha vypadá zajímavě. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Jů, tak to mě láká, asi využiju na Světě knihy blogerské slevy u Joty. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slev budu využívat také :) A Sochaře vřele doporučuju :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Knížka nevypadá špatně :) Pořád váhám jestli se do ní pustit, grafický román jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Určitě doporučuju, tohle byl také můj první grafický román a bylo to neskutečné překvapení.

      Vymazat
  5. Zrovna čtu! A je sice trochu zvláštní, respektive jeho hlavní hrdina, ale líbí se mi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se ti líbí! A souhlasím je trochu zvláštní, hlavně teda s tím plněním slibů, ale o to víc je ta kniha zajímavá :)

      Vymazat
  6. Takže se ti nakonec líbil, prima:)

    OdpovědětVymazat