20. července 2016

Recenze - Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru

Název: Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru
Autor: Benjamin Alire Sáenz
Počet stran: 368
Překlad: Světlana Ondroušková
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: říjen 2015
Anotace: Aristoteles je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět. Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného.
Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové to, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.

----------------------------------------------------------

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru je kniha, kterou si zamilovalo obrovské množství lidí a na internetu najdete bezpočet nadšených recenzí a videí. Jedná se o knihu s LGBT tématikou (Lesbian, Gay, Bisexual a Transgender) a v roce 2013 také vyhrála Lamda Literary Award, což je nejprestižnější cena pro autory, jejíchž postavy a příběh se dotýká LGBT tématiky. 

Jak už název vypovídá, hlavními hrdiny toto příběhu jsou Aristoteles a Dante. Jsou to dva osamělí teenagery, kteří se potkají na koupališti v létě roku 1987. Aristoteles Mendoza je osamělý a naštvaný teenager, který je k sám sobě otevřený a upřímný, ale pro zbytek světa je uzavřený. Neví proč se cítí tak jak se cítí a proto je zmatený. A dokud se neobjevil Dante, tak neměl žádné přátele.
Dante je pravým opakem Ariho. Je otevřený, ukecaný a nesnáší nošení bot. Docela ho vystihuje jeden idiom - Má srdce na dlani. Je taky jedním z mála lidí, který dokáží Ariho rozesmát.


Díky nadšeným recenzím a celkově pozitivním ohlasům jsem na tuto knihu měla velice vysoká očekávání. Musím bohužel konstatovat, že se má očekávání ani zdaleka nenaplnila. Moje zklamání ovlivnilo hned několik věcí. Jako první musím označit autorův styl. Autor píše jednoduše, dalo by se říct, že i poetičnost této knize nechybí. Kamenem úrazu je pro mě časté opakování vět a filozofování. Navíc se v první polovině knihy nic moc neděje a i potom se mi to zdálo, že mi čtení moc rychle neubíhá. Dalo by se říct, že autor na příběhu trochu šetřil. Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru totiž není kniha zaměřená na příběh. Hlavní jsou tu myšlenky, dospívání, přátelství a pochopení sama sebe. 


"Jasně," řekl jsem. Nenáviděl jsem dobročinné práce. 
Celý problém s mým životem spočíval v tom, že jsem si ho nevymyslel já.
"Co budeš dnes dělat?" Znělo to jako výzva.
"Přidám se k nějakýmu gangu."
"To nebylo vtipné."
"Jsem Mexičan. Copak se to takhle u nás nedělá?"
"To nebylo vtipné."
"To nebylo vtipný," řekl jsem. Dobře, tak to nebylo vtipný.


Ale abych nebyla jen negativní, tak musím připustit, že rodiče obou chlapců jsou milionový. Ve spoustě YA knihách jsou rodiče zanedbatelnými postavami. Buď už zemřeli nebo je to brzy čeká nebo je autor rovnou šoupne na druhou kolej a zmiňuje se o nich jen vyjímatelně. V této knize tomu je jinak. Rodiče tu hrají velkou roli a jsou důležitou součástí životů obou hlavních hrdinů. Vztah Ariho a Dante k rodičům je rozhodně silnou stránkou knihy.

Na závěr bych ještě chtěla dodat, že Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru je kniha se zajímavým tématem i postavami. Bohužel mi nesedl styl autorova psaní, což je velice důležitou součástí knihy a jeden z hlavních důvodů proč knize dávám nízké hodnocení. 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Albatrostmedia.

16 komentářů:

  1. O knihe som už dosť počula a mrzí ma, že nenaplnila tvoje očakávania. Tá jednoduchosť by vadila zrejme aj mne aj tá absencia akcie a deja, ja osobne nie som veľmi na také úvahové knihy zo života. Takže toto asi nebude nič pre mňa :-). Každopádne recenziu si napísala pekne, vďaka za tvoj názor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to mrzí, ale co se dá dělat. Já právě nečetla příliš recenzí, kde by zmiňovali, že tahle kniha je založená na úvahách. Kdybych to věděla, tak se do ní asi ani nepouštím :/ Děkuju :)

      Vymazat
  2. Knížku samozřejmě znám, zní to výborně, akorát jsem se k ní ještě nějak nedostala. Ale podle skvělé recenze to zní moc pěkně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já z ní tedy byla trochu zklamaná, ale doufám, že tobě se bude líbit :) Znáš to - Sto lidí, sto chutí :D

      Vymazat
  3. O knížce jsem už také slyšela, ale vůbec mě neláká. :/

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ni byla naopak hodně natěšená. No, a takhle to dopadlo :(

      Vymazat
  4. Mně se nelíbila vůbec a hvězdičku jsem jí dal jednu, dokonce jsem to ani nedočetl. :D Já jí teda četl v angličtině a plánuji jí zkusit ještě v češtině, ale moc tomu šance nedávám (v angličtině už nějakou dobu čtu). Každopádně se mi na tom nelíbila taková ta strojenost a poetičnost - příliš statické, opakující se a umělé dialogy atd. Uvidím co na to řeknu příště. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že nejsem sama :D Já jsem tam našla pár věcí, které se mi líbily viz. rodiče, takže jsem jednu dát nechtěla, ale chápu proč jsi dal pouze jednu :D v češtině to bude to samé a možná ještě horší, protože v překladu se strašně moc věcí ztratí.

      Vymazat
  5. Mně autor právě hrozně sedí, ale chápu :) Radši od něj mám ale jinou knihu - The Last Night I Sang To The Monster - ale ta je snad ještě více svojská než Ari a Dante, takže jestli se ti nelíbila tahle, asi se do ní nepouštěj :) Nic nesedne každému, takže je jasný, že ani tohle se nemůže líbit všem. Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jasný, že každý má rád něco jiného a kdyby to tak nebylo, byla by na světě nuda :D Do té druhé knížky se po téhle už asi nepustím, ale děkuju za tip, alespoň vím, co můžu někomu doporučit v případě, že se Ari a Dante někomu líbil :) Děkuju :)

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Já pořád nevěděla jestli se do knihy pustit nebo ne...No ted vidím, že nejspíš o nic nepřicházím :) Takže zatím nebudu pokoušet štěstí a knihu číst nebudu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ono za zkoušku asi stojí všechno, ale pokud jsou tam věci, které na knížkách normálně nemáš ráda, tak je asi lepší ji vynechat.

      Vymazat
  7. Kniha musí čtenáře oslovit, musí mu sednout. Mně se například moc líbila, ale tvůj názor je taky zajímavý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Mě právě vůbec nesedl autorův styl psaní, což je v knížce dost podstatný :D Jsem ráda, že se ti líbila :)

      Vymazat
  8. Skvělá recenze! :)
    Já jsem četla snad je jednu jedinou pozitivní recenzi, jinak vše negativ, takže knihu v plánu nemám. Navíc mě ani nějak neupoutala :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já právě četla jen ty opěvné recenze a ty negativní jsem skoro neviděla.

      Vymazat