29. července 2016

Recenze - Stínová královna

Název: Stínová královna
Autor: C. J. Redwine
Knižní série: Havraní říše
Díl: 1
Počet stran: 360
Překlad: Jiřina Stárková
Nakladatelství: Baronet
Datum vydání: červenec 2016
Anotace: Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.
Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky... 
Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.


----------------------------------------------------------

Lorelei Diederich je korunní princeznou Havraní říše a tedy právoplatnou dědičkou trůnu. Jenže když byla Lorelei ještě dítě, přišla nejprve o matku a následně i o otce. Trůnu se nakonec zmocnila její macecha, Irina, mocná marduška z Morkantu a Lorelei se svým mladším bratrem musela uprchnout. Irina svého nově nabytého postavení využívá a pomocí své magické moc vysává z celé Havraní říše sílu. 
Od doby co Lorelei spolu se svým bratrem osiřeli, tak ve svém životě mají pouze dva cíle. Ten první je udržet své blízké naživu a ten druhý je zničit Irinu a navrátit Lorelei trůn.


Lorelei je dívka s bojovným duchem, která je neuvěřitelně odhodlaná získat zpět své království a dát do pořádku vše, co Irina napáchala. Naproti tomu je tu Kol, který u Iriny hledá pomoct. Po smrti svých rodičů a staršího bratra je Kol, celým jménem Kolvanismir Arsenjevněk, novým králem Elderu. A jeho země je zužovaná válkou s obry, kteří jsou odolní proti všem zbraním, které Elder má. Proto také vyhledá pomoc u Iriny. Interakce mezi Lorelei a Kolem jsou jedna z věcí, které mě na této knize velmi bavily. Jejich vztah se vyvíjí postupně a přestože dělají chyby, tak se za ně neodsuzují. 
Myslím, že na Irinu se neskutečně hodí jedna věta, kterou jsem nedávno četla. Zlé královny jsou princezny, které nikdo nezachránil. A přesně to si myslím i já o Irině. V podstatě každou maličkost vidí jako zradu. Takto ji zradil v podstatě každý v jejím životě - její sestra, otec, strýc i Lorelei. Irina se nebojí vzít si zpátky vše, co jí podle ní náleží ať už to stojí cokoli. Nevidí nic kromě svojí pomsty. A právě díky její pomstychtivosti, odhodlání a mocné magii se zní stala skvělá zlá královna. Kapitoly psané z jejího pohledu, příběh rozhodně obohatily. Bez nich by Stínová královna neměla takový ráz. 

Královo pousmání přešlo v úsměv. Pootevřel ústa, jako by se chystal promluvit. Lorelei provedla elegantní pukrle - což bylo s ohledem na její momentální oděv poměrně komické - a pronesla první větu, která jí přišla na jazyk.
"Dnes jste mimořádně rozkošný, můj pane."
Mohutný eldrianský mladík si odfrkl. Kol vykulil oči a úsměv mu zmrzl na rtech. A Leo - se svou obvyklou drzostí - vydal přidušený zajíkavý zvuk, který svědčil o tom, že se zoufale snaží potlačit smích.

Stínová královna je retellingem Sněhurky, jedné z nejslavnějších pohádek. Vždy když si na Sněhurku vzpomenu vybaví se mi Zlá královna, její zrcadlo, lovec, trpaslíci, jablko a polibek z pravé lásky. Tohle jsou pro mě charakteristické prvky této pohádky a ve Stínové královně je všechny, do určité míry, najdeme. Ovšem najdeme tu i nové prvky a zvraty, které tomuto příběhu dodají nový rozměr. Dobrá zpráva je to zejména pro milovníky draků. Král Kol a celý jeho lid má dvě srdce a jedno z nich je dračí, což znamená, že se v draky mohou měnit prakticky kdykoli se jim zamane.


Jak už jsem výše zmínila, je to kniha psaná z více úhlů pohledu. Největší část příběhu si přečteme z pohledu Lorelei a Kola, ale občas se tam objeví pohled královny Iriny. Z autorčiny strany to byl velice chytrý tah, zařadit i třetí úhel pohledu. Díky němu je čtenáři objasněna velká řádka událostí a příběh tak nabírá nový směr. 
C. J. Redwine napsala velice působivý příběh se silnými postavami a s dostatečným vykreslením světa. Díky čemuž si dokážeme přestavit jak to v Havraní říší funguje i vypadá. Navíc jakmile začnete číst, tak Stínovou královnu neodložíte, dokud nebudete na samotném konci. 

Na závěr bych napsala, že Stínová královna je zdařile napsaný retelling, plný akce, zvratů, magie a urputného boje o trůn. Pokud máte rádi příběhy, které se prakticky čtou samy, skvělé postavy a draky, tak vám tuhle knížku mohu s radostí doporučit. Já sama se už teď těším na pokračování této série a tentokrát si autorka vezme do hledáčku Rampelníka (Rumplrciprcampr).
Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Baronet.

12 komentářů:

  1. Kniha má krásnu obálku a aj obsahovo ma zaujala, takže by som si ju naozaj rada prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do ní zkus jít a pak dej vědět, jak se ti líbila :)

      Vymazat
  2. Hrozně hezký fotky! :) Já trochu váhám, retellingy totiž prostě nemám moc ráda, a trochu se bojím, že ani tenhle by nebyl výjimka. Ale možná to přeci jen zkusím .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Je fakt, že retellingy jsou trochu předvídatelný, ale to je spousta knih. Jinak si myslím, že tento retelling je moc povedený :)

      Vymazat
  3. Já tu knihu prostě potřebuju. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! :)
    Já teď s mojí bojuji. Neumím se o této úžasnosti normálně vyjádřit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já s ní taky bojovala, takže to určitě zvládneš a brzo ji budeš mít na blogu :)

      Vymazat