13. ledna 2018

Knižní plány na rok 2018

Před nějakou dobou jsem se hodně zapojovala do různých knižních výzev, read-a-thonů a stanovovala jsem si cíle, které jsem málokdy splnila. Důvodů bylo několik, ale tím hlavní bylo to, že jsem si nestanovovala reálné cíle. Většina z nich mě asi měla dokopat k přečtení více knih a najití příběhu, které mě opravdu budou bavit a možná by to tak i bylo. Jenže v mnoha případech jsem se prostě přecenila. Ohlížela jsem se na to, jaké cíle si dávají ostatní místo toho abych se soustředila na sebe a v některých připadech to došlo tak daleko, že byly ovlivněny i mé názory. Tento rok jsem se rozhodla, že to bude jiné. Kašlu na to, co si myslí ostatní i na to jaké cíle si dávají. Tentorkát jsem se zamyslela nad tím, co chci číst já a stanovením reálný cílů.

1. Goodreads výzva
S vyjímkou loňského roku jsem se do ní zatím zapojuji pravidelně. Nutno podotknout, že za tu dobu co jsem na goodreads jsem svůj původní cíl splnila pouze jednou a to v roce 2012 (mém prvním roce). V ostatních letech jsem si sice na začátk roku nějaký cíl stanovila, ale cca v září jsem ho zase snižovala. Tentokrát jsem si řekla ne. Svůj cíl už snižovat nebudu, maximalně tak zvyšovat. Proto jsem si letos stanovila k přečtení "pouze" 26 knih. 
Není to nějak vysoké číslo, ale já jsem těch knih nikdy za rok nepřečetla tolik co ostatní. Což je v pořádku. Mám prostě pomalejší tempo a ráda říkám, že si ten příběh prostě vychutnávám. 
Do levého panelu jsem vložila banner se svoji goodreads výzvou, takže můžete sledovat jak si vedu a jestli tento cíl náhodou neměním. 

2. Nepřečtené knihy
Budu upřímná a řeknu, že před tím než jsem si založila blog, tak jsem si málokdy kupovala knihy. Většinou to bylo tak, že jsem chodila každý měsíc do knihovny nebo jsem si nějaké vybrala k narozenim a na vánoce. Doma jsem obykle měla cca 5 knih, které nebyly přečtené. A už tehdy mi to přišlo jako docela vyské číslo. Pak jsem se rozhodla založit blog.
Zhruba rok po tom co jsem si založila blog, jsem na něj vložila příspěvek s fotkou svých nepřečtných knih. Bylo ji 25. Něktré z těchto knihy jsem přečtla, jiných jsem se zbavila, protože jsem ztratila chuť na jejich přečtení a taky se mi změnila vkus, a některé jsou v mojí knihovně stále nepřečtené. Což rozhodně není něco, čím bych se měla chlubit. 
Nebudu sem dávat fotku aktuálně nepřečtných knihy, které v knihovně mám, protože si nejsem jistá jeslti by se vešly na jednu fotku. Každopadáně alespoň napíšu, že jich mám momentálně 106. Což je docela šílený číslo. Proto jsem se ho rozhodla v roce 2018 snížit a to ať už je přečtu nebo ne. Číslo které bych si na konci roku představovala je 60. Ano vím, že je to hodně a že je více než pravděpodobné, že nové knihy budu nakupovat, ale musím být k sobě upřímná. Spoustu těchto nepřečtených knih ani číst nebudu. Takže moje knihovna bude muset projít čistkou. Netěším se na to, ale bude to potřeba.

3. Knižní série
V poslední době jsem si všimla, že mám rozečtených poměrně dost sérií. V roce 2018 bych na tom tedy chtěla zapracovat a pomalu ale jistě je dočíst. Nebo alespoň ty jejichž díly už všechny vyšly. Na goodreads jsem si tedy vytvořila dvě nové záložky a to odložené série a dočtené série. Do těchto záložek jsem roztřídila přečtené knihy a zjistila, na kterých sériích musím zapracovat. Vím, že u některých sérií se konce nikdy nedočkám a teď to nemyslím špatně, ale třeba u detektivek nebo trillerů ty knihy prostě budou vycházet pořád. Takže v tomto případě budu za dočtenou sérii považovat tu jejiž vyšlé díly jsem přečetla všechny (pouze detektivky a nekonečné série). 

4. Read-a-thon
Zapojování do čtecích maratonů mě vždycky bavilo, ale málokdy jsem se stihla zapojit do toho, který mě opravdu ujal. Často jsem se o zajímavých maratonech dozvěděla až skončily a některý ze zahraničních booktuberů na to udělal video. Letos jsem udělala menší průzkum a zjistila si, které readathony se pořádají a kdy. Momentálně mám poznačené dva a jeden z nich je koncem ledna. Což znamená, že o něm brzy uslyšíte! 
Nevím jak moc v nich budu uspěšná, ale chci se zapojit a bavit se. Takže hurá do toha a budu ráda, když se někdo z vás zapojí se mnou!
 
5. Facebook a Instagram
Kromě toho, že jsem opět začala přišpívat na blog, tak bychá zároveň chtěla být více aktivní na facebooku a instagramu. A teď nemyslím jen stránkách tohoto blogu, ale i ve skupinách. Chci přispívat, kometnovat a celkově se zapojit. 

6. Užívat si čtení
Myslím, že tento bod nemusím moc rozebírat. Píšu ho sice jako poslední, ale za to si myslím, že je nejdůležitější. Když si nebudu to čtení užívat, tak nebudu mít chuť ke čtení, nebudu číst a nesplním ani jeden z výše vypsaných plánů. Pro čtení si chci najít čas, mít na to chuť a hlavně se bavit!


Tak to jsou všechny mé prvotní plány do roku 2018. Prvotní hlavně proto, že nepochybuji o tom, že se ještě rozrostou. Pokud jste dočetli až do konce, tak vám tleskám, protože to je opravdu vyčerpávající článek. A abych nezapomněla. Do roku 2018 vám přeji spoustu krásných knih ke čtení a hlavně ať si to čtení užíváte!

Jaké jsou vaše knižní plány?

11 komentářů:

  1. Budu držet palce ať zvládneš vše co chceš. Read-a-thony mě také zajímají, takže budu očekávat čerstvé informace a pokud jen to půjde, zapojím se také. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Jak se nějaký read-a-thon přiblíží, tak dám určitě vědět buď tady nebo na facebooku a budu ráda, když se ke mně přidáš :)

      Vymazat
  2. Co říct jiného než že držím palce, ať se ti to povede a ať si to především užiješ. :) Taky bych se chtěla zapojit do nějakého read a thonu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak to je super! Jeden bude teď na přelomu ledna a února. Cca týden před tím bych k tomu buď sepsala nějaký článek nebo to dala na facebook. Budu moc ráda, když se přidáš :)

      Vymazat
  3. V první řadě wow..těch nepřečtených knih máš vážně hodně...
    určitě držím palečky co se týče výzev, předsevzetí a tak.. (mě to nikdy nevyjde) :D
    A poslendí bod je určitě nejdůležitější.. sama sem zjistila že když se do ničeho nenutím, tak nejen že toho přečtu víc, ale daleko víc si to čtení užívám..v mém případě je to tedy na úkor recenzí, kterých u mě ubývá...ale co už.. žiju jen jednou a nejsem povinná na cokoli co přečtu psát recenzi..:) Takže tak.. hodně úspěchů a budu se těšit na FB příspěvky i ty blogové..:) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo!? Když jsem to počítala, tak jsem myslela, že mě normálně klepne :D Přesně, když se člověk nutí, tak to nedopadá nejlíp a hodně často si vybuduje i odpor. Důležité je, že tě to takto baví! :)

      Vymazat
  4. Taky mám pár knih, které jsem nečetla, číst asi ani nebudu, ale nemám to srdce se jich zbavit...
    Já si poslední dobou čtení ani tolik neužívám, není totiž dost času... Snad se to zlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude to stát hodně úsilý, ale když vím, že ty knížky už asi nikdy číst nebudu, tak s tím něco musím udělat. A hlavně na to budu muset jít vážně kriticky.
      S časem je to bída, ale určitě je lepší se do ničeho nenutit, abys pak neměla nějaký blok. Snad se to brzy zlepší! :)

      Vymazat
  5. Pěkné plány, držím palce, ať se ti je podaří co nejvíc dodržet :))
    Já si nějaké úplné plány ani nedělala, snad kromě té Goodreads výzvy, kterou mám nastavenou na 50 knih, tak uvidím, jak se mi ji podaří plnit, ale zatím si vedu celkem dobře :) Jinak já mám taky v knihovně velkou část knih nepřečtenou a vím, že novým přírůstkům se bránit nebudu, ale zároveň jsou to knihy, kterých se zbavovat rozhodně nechci a dřív nebo později na ně řada určitě přijde. Každopádně pokud víš určitě, že některé knihy číst nebudeš, tak je určitě nejlepší varianta to protřídit a darovat/prodat dál, takhle se určitě dostanou k někomu, komu udělají velkou radost :)

    já chci POEzii

    OdpovědětVymazat
  6. Tak plány jsou parádní. Já mám plán, že blogu vytvořím Facebook a taky se zapojím :-) chtěla bych, aby byl blog více vidět, chci více číst a více psát recenze. Žádné číslo si nedávám, nikdy to nedodržím. A máš pravdu v tom, že nejdůležitější je si čtení prostě užít :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Doporučím každému, kdo hledá obchodní úvěr, Le_Meridianovi, který mi pomohl s úvěrem na čtyři miliony USD na spuštění mého podniku Quilting a bylo to rychlé. Mohou financovat až do výše 900.000.000.000 dolarů (devět set milionů dolarů) v každém regionu světa, pokud je možné zaručit na projektech 1,9% ROI. Proces byl rychlý a bezpečný. Rozhodně to byla pozitivní zkušenost. Vyhněte se podvodníkům a kontaktujte Le_Meridian Funding Service On. info@lemeridianfds.com WhatsApp ... + 19893943740. pokud hledáte obchodní úvěr, díky.
    Leslie,

    OdpovědětVymazat