8. ledna 2018

Recenze - První

Název: První
Autor: Kierra Cass
Knižní série: Selekce
Díl: 3
Počet stran: 280
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: září 2015
Anotace: Když byla America vybrána do Selekce ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

----------------------------------------------------------

Pouze čtyři dívky včetně naší hlavní hrdinky postoupily do finále Selekce. Jedna z nich má tak možnost vyhrát korunu, stát se První a také manželkou prince Maxona. Jenže rebelové stále útočí na palác a je potřeba se začít bránit. 

Podobně jako v předchozím díle se dozvídáme něco víc o tomto dystopickém světě (přesto to podle mého názoru není dost). Amarica se zapléta do politických dramat královské rodiny díkyž čemu blíže poznáváme Maxonovi rodiče - královnu Amberly a krále Clarksona. Což jsou svým údělem a postavením podobné postavy, ale co se týče povahy tak jsou jako olej a voda. Díky bohu za to! Královna je laskavá žena plná pochopení, dobrosrdečnosti a také má srdce na správném místě. Roli královny zastává perfektně. Naproti tomu její manžel, král Clarkson, je velice tvrdý muž se a všechno musí jít podle jeho představ a ne jinak. Je to král, takže to jistým způsobem chápu, ale některé je činy v této sérii se mi zdají nejmenším "nehodný krále" (lépe to vyjádřit neumím). 
Velkým překvapením pro mě v tomto díle byla Celeste. Konečně jsme se o ní dozvěděli něco víc. Přesto, že nově získané informace neospravedlňují to jak se v průběhu této série, tak jsem se na ni začala dívat jinak. Když už nic jiného tak přestala být tou otravnou a zákeřnou "mean girl".

Co se týče milostného trojuhelníku, který procházel celou serií, tak ten se v závěrečné knize ještě rozšířil o další postavu a je z toho čtyřúhelní. Což je jistým způsobem k popukání (ale rozhodně ne v době, kdy jsem První četla). Nevím co autory přiměje přidávat do YA knih propletené milostné kdovíkolikúhelníky. V mnoha případech jsou naprosto zbytečné a knihy nebo sérii by byly lepší bez nich. Každopádně už je to tak a my s tím nic moc neuděláme. 
Přesto musím říct, tato kniha má podle mého názoru spoustu světlých stránek. Jako první bých zmínila to nejočvidnější a něco co ani neovlivní požitek ze čtení a to jsou obálky. Zmiňuji je vždy a asi vždycky budu, ale ony jsou prostě nádherné a v knihovně se přímo vyjímají! Ale teď už k obsahu. Příběh odsýpá opravdu rychle a vy se ani nenadějete a knihu máte přečtenou (což zatím platilo pro všechny díly). Navíc Maxonův plán na změnu kast se mi zdá jako nelepší možné proveditelné řešení. Navíc si myslím, že z něj bude dobrý král.

První je třetí knihou ze série Selekce a podle původních plánů měla být i poslední. Nakonec se tato série rozrostla ještě o další dva díly a to o Dceru a Korunu. První je každopádně jakési ukončení první části příběhu. Má tedy uzavřený konec a pokud na pokračování nemáte chuť, tak s touto knihou můžete končit. 

5 komentářů:

  1. Já se nedostala ještě ani k Elitě. Ale Selekce nebyla úplně hrozná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se líbila :) Beru to jako odpočinkovou četbu a přesně to i tahle série je. Navíc se čte moc dobře :)

      Vymazat
  2. Clarkson mě štval celou sérii... četla jsi i soubor povídek? Tam jsem ani nevěřila, že to je skutečně jedna a táž postava :D Nevím, jak to mají jiní autoři, ale z mého pisatelského pohledu to je i pro mě neskutečně složité vybrat jednoho jediného, s kým nakonec hlavní hrdinka skončí, že se celou sérii rozhupuju, takže se to tam holt nějak objevit musí :D A ano, obálky jsou vskutku nádherné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soubor povídek jsem ještě nečetla, ale určitě se na ně chystám. Jo, když ani autor neví koho pro hlavní postavu vybere, to je jiná :D Většinou je to zajímavější, protože autor se to nějak snaží proplést. Bohužel tady bylo naprosto jasné s kým skončí a já se jen modlila, aby si to autorka nerozmyslela :D Některým knihám ty milostné trojúhelníky sedí a v jiných jsou naprosto zbytečné.

      Vymazat
  3. Doporučím každému, kdo hledá obchodní úvěr, Le_Meridianovi, který mi pomohl s úvěrem na čtyři miliony USD na spuštění mého podniku Quilting a bylo to rychlé. Mohou financovat až do výše 900.000.000.000 dolarů (devět set milionů dolarů) v každém regionu světa, pokud je možné zaručit na projektech 1,9% ROI. Proces byl rychlý a bezpečný. Rozhodně to byla pozitivní zkušenost. Vyhněte se podvodníkům a kontaktujte Le_Meridian Funding Service On. info@lemeridianfds.com WhatsApp ... + 19893943740. pokud hledáte obchodní úvěr, díky.
    Leslie,

    OdpovědětVymazat