3. května 2016

Recenze - Volání kukačky

Název: Volání kukačky
Autor: Robert Galbraith
Knižní série: Cormoran Strike
Díl: 1
Počet stran: 480
Překlad: Ladislav Šenkyřík
Nakladatelství: Plus
Datum vydání: únor 2014
Anotace: Když se supermodelka Lula Landryová zřítí z balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, policie dojde k závěru, že šlo o sebevraždu. Její bratr má však pochybnosti – aby zjistil pravdu o její smrti, najme si soukromého detektiva. Cormoran Strike je válečný veterán, který opustil službu v Afghánistánu po těžkém zranění. Během řešení případu proniká do světa vysoké módy a mediálních celebrit, londýnské smetánky, ale i spodiny.

----------------------------------------------------------

Před pár měsíci spadla modelka Lula Landryová ze svého balkonu a policie její smrt uzavřela jako sebevraždu. Ovšem její bratr si myslí, že šlo o vraždu a má svědka, který tuto verzi potvrzuje. Proto se rozhodne najmout soukromého detektiva Cormorana Strika.  Což je bývalý člen vojenské policie, kterému se momentálně nevede moc dobře. Právě se rozešel se snoubenkou, musí přespávat ve své kanceláři a bohužel ani klientů nemá nazbyt. Teď to ale vypadá, že má konečně klienta, který by mu za jeho služby opravdu zaplatil. Společně se svojí novou asistentkou Robin se snaží zjistit pravdu za smrtí známé modelky.


Postavy jsou silnou stránkou této knihy a soukromého detektiva, Cormorana Strika, vykreslil autor (autorka) dokonale. Strike je bývalý armádní policista, který při jednom vyšetřování ztratil nohu. Své nejlepší dny má za sebou a na krku má dluhy. 
Robin už jako malá snila o práci detektiva. Teď se jí to díky agentuře, která poskytuje dočasná pracovní místa, splní. I když z ní Strike není přímo nadšený, tak ona si se rozhodne z této zkušenosti, získat všechno co může. Tahle práce se ale nelíbí jejímu snoubenci, který to dává hlasitě najevo.

Po té co jsem se dozvěděla, že tuto knihu napsala J. K. Rowlingová pod pseudonymem, tak jsem věděla, že Volání kukačky si prostě přečíst musím. Knihu jsem si vzápětí koupila, ale na poličce mi ležela dobré dva roky než jsem si ji přečetla. Měla jsem velká očekávání a tak jsem čekala až má očekávání trochu vychladnou. Mrzí mě, že jsem se čtením čekala tak dlouho, protože jsem přesvědčená o tom, že by se mi líbila i tehdy. 


Co se mi na knize nesmírně líbilo je to, jakým stylem bylo vyšetřování vedeno. Strike si totiž vše dělal sám (dobře, Robin byla nezbytným členem týmu) a jeho vyslýchání se vedla skoro v přátelském duchu a přesto mu toho vyslýchající řekli nezvykle mnoho. Strike totiž umí číst řeč těla, takže i to co mu neprozradili, tak si nějakým způsobem od vodil nebo ho postrčili určitým směrem. To že jsme součástí každého kroku vyšetřování mě velice bavilo.
Musím vás upozornit, že Volání kukačky se čte poměrně pomalu. Začátek je trošku roztahaný a mě trvalo delší dobu než jsem se pořádně začetla, ale poté to bylo pomalé čtení. To nemění nic na tom, že jsem si to čtení užila, alespoň jsem si tuhle knihu a všechny její aspekty mohla náležitě vychutnat. I ten konec. Zajímavé je, že mi všichni říkali, že tahle kniha nemá překvapivý konec a že vraha není vůbec těžké odhalit. Já jsem asi četla špatně vodítka, která nám autorka po celou dobu dávala a vraha jsem tak neuhodla. Na konci mě tedy čekalo menší překvapení, ale po vysvětlení mi najednou všechno dávalo smysl. 

Volání kukačky můžu tedy vřele doporučit. vše, co by správná detektivka měla mít a ještě něco navíc. A to neuvěřitelnou chemii mezi Cormoranem a Robin. Interakce těch dvou jsem si nesmírně užívala a jsem zvědavá, jak se tento vztah bude vyvíjet v následujících dílech. 

14 komentářů:

  1. Zaujímavá kniha a pekná recenzia! :) Som rada, že sa ti páčila. Detektívky veľmi nemusím ale táto vyzerá zaujímavo! :) Prajem pekný zvyšok dňa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Knížka určitě stojí za přečtení :) Taky přeji krásný zbytek dne :)

      Vymazat
  2. Právě poslouchám, už skoro finišuju. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc povedená recenze :) Mně se Volání líbilo, je to taková ta klasická anglická detektivka, která je prostě trochu poklidnější :) Už se těším na Hedvábníka, kterého chci číst právě v květnu a pak i na třetí díl :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Žádné velké zvraty tu nejsou, to je fakt. Na Hedvábníka se už také moc těším :) Taky se měj pěkně :)

      Vymazat
  4. Kniha to nebyla špatná a nejsi sama, vraha jsem až do posledních stránek neodhalila... Nicméně jsem dala o hvězdičku míň kvůli te rozvleklosti a docela nudnosti...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že nejsem jediná :D Mě ta roztahanost vadila jen na začátku než jsem se začetla, potom už to bylo v pohodě :)

      Vymazat
  5. Mě se kniha také velmi líbila a hltala jsem stranku za stránkou a musím říci ze vrah byl na mém seznamu podezřelých od začátku ale ještě tam byla jedna osoba, takže mne vlastně tak nějak závěr také překvapil a druhý díl je také super. Věřím, že bude i třetí, i když jsem se k jeho přečtení ještě nedostala. Cormorana a Robin zbožňuji a vubec vše ve stylu psaní autorky a i samotné vedení jednotlivých případů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho ani nepodezřívala :D Na druhý díl se strašně těším zvlášť, když na něj všude slyším chválu. Způsob jakým Cormoran vede své případy je jedna z mých nejoblíbenějších věcí na této knize! Před tím už je jen jeho "vztah" s Robin :D

      Vymazat
  6. Táto kniha sa mi tiež páčila, Rowlingová dokáže svojim postavám vdýchnuť život a urobiť ich úplne reálne a to sa mi veľmi páčilo :-) Celkovo dej bol možno menej akčný, čo by mohlo niekomu vadiť, ale mne to neprekážalo. I tak sa mi však o niečo málo viac páčil Hodvábnik, pokračovanie, ktoré určite odporúčam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím naprosto souhlasím. Rowlingová dokáže vytvořit ty nejlepší a hlavně uvěřitelné postavy! Na Hedvábníka se určitě chystám a stejně tak i na Ve službách zla. Ani jednu si nenechám ujít :)

      Vymazat
  7. Hodně dlouho už mě knížka láká, takže už bych s tím měla něco udělat, když vyšel třetí díl :) Moc pěkná recenze :)

    mujknizniraj.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat