17. června 2012

Recenze - Padlí andělé

Název: Padlí andělé a Leviatan
Autorka: Thomas E. Sniegoski
Knižní série: Padlí andělé
Díl: 1 (1-2)
Počet stran: 413
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: říjen 2011
Překlad: Anna Vondřichová
Anotace: Aaron Corbet je celkem normální kluk, trochu samotář, sirotek s problematickou minulostí, který ale doufá, že snad konečně našel náhradní rodinu, přátele i smysl života. To všechno se ale změní na jeho osmnácté narozeniny; začne najednou rozumět portugalštině, latině a dokonce i svému psovi, a jeho závěr je celkem logický - totálně se zbláznil!
Pak se ale objeví dva velice podivní muži, kteří mu prozradí, že je Nephilim - syn smrtelnice a anděla, padlého anděla. Aaron tomu nevěří a popírá své nadpřirozené schopnosti. Ale musí se se svým dědictvím vyrovnat - a to rychle. Temné síly nabývají na moci a jsou odhodlány jej zničit...

!! Obsahuje malé spoilery !!
Knížka je rozdělena do dvou částí - Padlí andělé a Leviatan - a každá část má svůj příběh.
První část nás seznamuje s Aaronem, jeho rodiči a autistickým bratrem Steviem. Zabývá se jeho první proměnou a bitvou s anděli.
Aaron žije normální život. To se ale změní jakmile oslaví své 18. narozeniny. Ze začátku má Aaron zvláštní sny, poté začne rozumět cizím jazykům, kterým nikdy nerozuměl a ani je neovládal a také se dozví, že rozumí zvířatům. Seznamuje se s padlým andělem Ezichielem, který se mu snaží ukázat jeho andělskou podstatu. Aaron ji však odmítá. Příjme ji až ho i jeho rodinu napadnou Mocnosti v čele s Verchielem.
V druhé části si Aaron zadává důležitý úkol, najít svého mladšího bratra, ale vše není jak si naplánoval.
Aaron spolu s Gabrielem a Camaelem odjíždí z města. Jejich podvědomí je táhne do malého městečka Blithe. Kde se setkávají s veterinářkou Katie, která hledá svého přítele. Spolu zjistí, že tu není něco v pořádku, ale mezitím se Camael, Gabriel i Katie ztratí a Aaron to musí vyřešit sám.

Postavy
Aaron Corbet je sympatický mladý hrdina, který to neměl v životě lehké. Putoval z rodiny do rodiny než skončil v té pravé. Miluje svoje pěstounské rodiče i svého autistického mladšího bratra Stevieho. Má kladný vztah ke zvířatům a zvláště ke Gabrielovi. Není smířené se svojí andělskou podstatou a tak ji potlačuje - a to se mi na něm právě líbí. Není jako všichni ostatní hrdinové z knih, kteří svoji "zvláštnost" přímou okamžitě a ani nad tím nemrknou. Aaron se s tím pere jako opravdový teenager - zapírá, zapírá a ještě jednou zapírá.
Moji nejoblíbenější postavou však není Aaron, ale jeho pejsek Gabriel. Je to živý pejsek, který sežere všechno na co přijde. Líbí se mi jak se snaží lidi přemlouvat, aby mu dali něco ze svého talíře - řekla bych, že to bude velice přesvědčivý pejsek.
A nesmím zapomenou na Camaela, padlého anděla, který Aarona prování a snaží se najít Aerii. Autor udělal dobře, když vedle sebe postavil Aarona a Camaela. Mají naprosto odlišné charaktery, Camael je poněkud staromodné (co byste ale chtěli od několik tisíc let starého padlého anděla) a uzavřené, ale když promluví tak to většinou stojí za to. Hodně mi připomíná Castiela z Lovců duchů.

Sečteno a podtrženo
Celkově se mi tato knížka líbila. Je to příběh o poslání, hledání sama sebe a samozřejmě boji dobra se zlem. Kniha má rychlý spád, akci a napětí. Co mi ze začátku vadilo bylo, že je kniha psaná z více pohledů a já se tak trochu ztrácela. Na to jsem si ale za chvilku zvykla a knížka mi začala rychle ubývat pod rukama.
Tuhle knihu bych doporučila každému, kdo má rád seriály typu Lovci duchů (Supernatural).

3 komentáře:

  1. Vyzerá to fajn, ak si nájdem čas, určite si to prečítam.

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně někdo, kdo taky četl tak fantastickou knihu!

    OdpovědětVymazat