14. listopadu 2012

Recenze - Jméno hvězdy

Název: Jméno hvězdy
Autorka: Maureen Johnsonová
Knižní série: Stíny Londýna
Díl: 1
Počet stran: 328
Nakladatelství: Levné knihy
Datum vydání: září 2012
Překlad: Jakub Volný
Anotace: Nad Londýnem se stahují mračna strachu a Rory je jediným klíčem k vrahově identitě...
Roryiny rodiče se rozhodnou pracovat v Anglii a své milované dceři nabídnou jedinečnou příležitost: rok studia na prestižní škole v centru Londýna. Rory se příliš dlouho nerozhoduje a za pár týdnů už směřuje z ospalého louisianského městečka do evropské metropole, kde se v té chvíli začíná opakovat nepříjemná historie. Kdosi vraždí po vzoru nikdy nedopadeného, nikdy neodhaleného Jacka Rozparovače. Všechna těla jsou nacházena tam, kde je původní vrah znetvořil v roce 1888 - ve východní části Londýna, v jejímž srdci stojí i Roryina nová internátní škola.

---------------------------------------------------------- 

Rory se stěhuje z Ameriky do deštivého Londýna. Stěhuje se do internátní školy, ve které by měla strávit poslední rok. Zrovna v době jejího příjezdu se stala brutální vražda, která se až příliš nápadně podobá první vraždě Jacka Rozparovače a ještě navíc se stala v okolí školy, do které právě nastupuje. Další vražda se opět stane ve stejný dne a na stejném místě jako druhá vražda Jacka Rozparovače. A i když má Londýn jeden z nejlepších a nerozsáhlejších kamerových systémů, tak kamery nic nezachytili. Tedy skoro nic. To co zachytili je totiž považováno za podvrh nebo si myslí, že se záznamem někdo manipuloval. Samotná vražda na něm totiž vidět je, ale vrah nikoli. 
V den kdy se má stát třetí a čtvrtá vražda se Rory s se svojí kamarádkou vyplíží ven s internátu a jdou na chlapeckou kolej, kde mají společně s jejich kamarádem čekat a sledovat Londýn ze střechy. Když se vracejí zpátky potká Rory záhadného muže. A když se další den probudí, tak zjistí, že na pozemku školy našli další oběť. Zvláštní na tom je, že její kamarádka toho muže neviděla a tak Rory může být dalším terčem.

Tak abych něco napsala k postávám. Jak vám asi došlo, tak hlavní postavou této knihy je Aurora neboli Rory. Mě přišla docela sympatická, i když možná trošičku roztěkaná. Ze začátku se mi zdálo, že ty vraždy tak trochu ignoruje, protože si nemyslí, že zrovna ona nebo její kamarádky by se mohli stát jednou z obětí, když v Londýně žije přes sedm miliónů obyvatel. Ale jak děj postupoval, tak i ona začala mít pochybnosti a bála se.
Pak je tu Rorina kamarádka/spolubydlící, tu jsem zas tak ráda neměla. Přišla mi trochu otravná. I když jsem si Jazzu neoblíbila, tak jedna věta kterou řekla se mi docela zaryla do paměti, dokonale totiž vystihuje tuhle knihu - "Každý se bojí. Jediný chlap, a vyděsil celý Londýn."
Dost jsem si oblíbila Calluma, což je jeden z mála členů Stínové policie. Je to sympaťák a je s ním sranda, co víc bych mohla chtít :)

Když jsem zjistila, že je to knížka o Jacku Rozparovači, tak jsem ji hrozně chtěla. Nedá se říct, že by mě zklamala, jen jsem očekávala něco trochu jiného. Je velice čtivá kniha, jejíž stránky jsem obracela opravdu rychle. Líbí se mi, že ne celá kniha je napsaná z pohledu Rory. Je tam totiž i pár kapitol, které se nám snaží něco objasnit. Třeba hned ta úvodní nás vnese do děje a jiná nám zase ukazuje jak ta vražda asi vypadala. Autorka tak udělala knihu maličko uvěřitelnější, jinak bych asi nevěřila, že se bojí opravdu cel Londýn.

Nemůžu si pomoct ale zdá si mi, že do všech knížek které poslední dobou čtu, jsou nějak propojeny s nadpřirozenem (ať jsou to upíři, vlkodlaci, prodávaní se do snů nebo kniha, která vám ukáže co se stane zítra) a myslela jsem si, že tahle knížka bude jiná. Doufala jsem, že to bude "obyčejná" detektivka, ve které se bude hledat vrah, který je neobyčejně opatrný a bude těžké ho odhalit. No, spletla jsem se. Nenapíšu, co přesně se tu objevovalo, protože to byste vlastně přišli o pointu příběhu, ale i tak na to sami asi přijdete.

Z čeho jsem byla zklamaná byla romance (jestli se tomu v téhle knížce vůbec dá říkat) mezi Rory a Jeromem. Když už autorka chtěla aby tam nějaká byla, tak si myslím, že to nemělo vypadat tak, že se ti dva spolu chtějí jen vyspat a konec. Prostě mi přišlo, že mezi nimi víc nebylo, i když Rory si myslela asi něco jiného.

Abych nebyla zase tak negativní, tak co se mi na knížce opravdu líbilo, byl konec, který autorka moc dobře vymyslela a ten zvrat na konci byl pro mě pomyslnou třešničkou na dortu a krásně mě navnadil na další díl, protože mě zajímá jak si s tím autorka poradí.

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze!! :) Tahle knížka by nemusela být špatná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze. Na knihu už nějakou dobu koukám, ale nikde nebyly žádné recenze. No, ale teď tu je, tak si knížku možná obstarám.

    OdpovědětVymazat