19. června 2013

Čtenářský deník: Nora (Domov loutek)

!!Pokud nechcete přesně vědět, co se v knize stane, tak nečtěte děj!!
Děj: Nora Helmerová se šťastná vrací z nákupů dárků pro své děti. Její dobrou náladu nenaruší ani setkání s přítelkyní Kristinou, která neměla snadný život. Nora jí vypráví o tom, jak zachránila svému muži život. Před lety jí lékaři doporučili, aby jej vzala na jih, proto si musela půjčit peníze a pak se uskromňovat jak se dalo. Po Kristině k Noře přijde ještě podvodník Krogstag a začne ji vydírat za podvržený podpis jejího otce na smlouvě, protože nutně potřebuje peníze nebo příslib, že nebude vyhozen z práce. Na směnce totiž zfalšovala podpis svého otce a napsala datum, kdy už byl po smrti.
Nora se bojí o svůj dosavadní život a neustále hlídá poštovní schránku. Na manželovi se snaží vyprosit, aby změnil svůj názor na vyhození Krogstada, ale marně. Naštvaný Torvald ihned vhodí jeho výpověď pošťákovi. Proto ji vyděrač znovu navštíví. Nora se snaží situaci zachránit, ale Krogstad se nenechá přemluvit. Nora jako poslední možnost vysvětlí vše Kristině, která jí slíbí pomoc. Nora následně odejde s manželem na večírek.
Kristina se setká s Krogstadem a navrhne mu manželství, aby se mohla starat o jeho tři děti, když je sama mít nemohla. Krogstad chce Noře nabídnout pomoc, ale Kristina ho zadrží, protože se Torvald musí dozvědět pravdu. Torvald si nadšený tancem a šampaňským přečte dopis. K Noře se otáčí zády. Slibuje jí, že ji nenechá vychovat její děti, ale nerozvede se s ní, protože by utrpěla jeho pověst. Když mu přijde směnka s falešným podpisem, chová se jakoby se nic nestalo. Nora si uvědomí, že v manželství nebyla sama sebou. Byla jen loutkou a žila v iluzi. Nakonec se rozhodne svou rodinu opustit.
!!Dál už by to mělo být v pořádku!!

Charakteristika postav:
Nora: je manželkou Torvalda Helmera. Nora nikdy nežila sama - nejdříve se starala o svého otce a později o svého manžela. Je impulzivní, materialistická a naivní. Ke konci se jeví jako nezávislá žena, která odmítá předstírání šťastného manželství.

Torvald: je Nořiným manželem. Na začátku hry je povýšen na manažera banky. Torvald vybudoval svou "střední třídu",  protože tvrdě pracoval, ne pomocí rodinného jmění. Zaměřuje se na obchod a většinu svého času tráví ve své pracovně. Sám sebe vidí jako odpovědného za finanční blaho své rodiny.

Doktor Rank: je to rodinný přítel a lékař. Je morálním příkladem pro všechny postavy ve hře. Ve druhém dějství přiznává svou lásku k Noře.

Paní Lindová: bývalá chůva Nory, která se vrací po smrti svého manžela. Díky Noře dostane práci jako Torvaldova asistentka.

Krogstad: muž, od které si Nora půjčila peníze na cestu do Itálie, když byl její manžel nemocný. Jeho práce v bance je ohrožena a tak Noru vydírá, aby neztratil svou práci.

1. Plán tematický
          -   Drama o třech dějstvích

Hlavní téma: Pohlaví (Tato hra se zaměřuje na roli ženy ve společnosti. Torvald věří, že povinností ženy je být dobrou manželkou a matkou. Je to také v otázce peněz - dokud Torvald věří, že peníze, které jim byly poskytnuty na cestu do Itálie byly od Nořina otce.)

Námět: Ibsen se seznámil se ženou, která se provdala za Dána. Její manžel onemocněl, žena se kvůli němu a bez jeho vědomí zadlužila. Když se to muž dozvěděl, vypořádal se s tím jako Helmer v "Noře" a žena se nervově zhroutila.

Vedlejší téma: Materialismus (Torvald se zaměřuje na peníze a materiální statky nikoli na člověka. Podle něj mužnost závisí na množství peněz, které vlastní)

Prostředí: celý děj se odehrává v domě, ve kterém Nora, Torvald a jejich děti žijí

Autorův postoj: kritika konvenční morálky
-        autor se snaží oživovat dialogy

2. Plán jazykový
Řeč postav: dlouhé dialogy
-        působí živě a realisticky
Slovní zásoba: Anafory (ach, Toravalde)
-        Efenismus (budu ležet pod drnem)
-        Slova citově zabarvená (šelmička, punčošky, tatínek, skřivánek, ramínka, pokojík)
-        Přísloví (Sejde z očí, sejde z mysli)
-        Zvukomalba (Pst! Ah!)
-       Přirovnání (tančila jako víla při měsíčku, tančíš jako by ti šlo o život)
Jazykové prostředky: pomlky v přímé řeči pomáhají dramatizovat děj (Noro - musíš svému muži všecko povědět)
Jazykové zvláštnosti: různé typy písma (v závorkách a kurzívou je popsáno, co určitá postava právě dělá = scénické poznámky)

3. Plán kompoziční
  -     Jedná se o divadelní hru
Časová kompozice: Chronologická i rámcová
Uspořádání literárního díla:
Úvod: seznámení s Norou manželkou Torvalda Helmera
Zápletka: Nora si půjčila peníze a zfalšovala podpis svého otce na půjčce

Vyvrcholení děje: Krogstad, od kterého si peníze půjčila, zjistil že je podpis zfalšovaný a tak Noru vydírá - Nora se musí přimluvit u svého manžela

Zvrat: Torvald se dozví, že si Nora půjčila peníze a zakáže jí vídat se s jejich dětmi
Závěr: Nora odchází od své rodiny

Protikladné jevy: muži X ženy

4. Můj názor
Domov loutek se nečetl špatně, jen to nebylo moc záživné čtení. Žádná z postav mi nepřirostla k srdci, spíše mi byly lhostejné. A řekla bych, že právě postavy z velké části tvoří knihu. Domov loutek tedy nemohu zařadi mezi ty knihy z povinné četby, které mě uchvátily ani mezi ty, které se vůbec nelíbily. Je to takový horší střed.

3 komentáře:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost výhry

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat
  2. Doporučím každému, kdo hledá obchodní úvěr, Le_Meridianovi, který mi pomohl s úvěrem na čtyři miliony USD na spuštění mého podniku Quilting a bylo to rychlé. Mohou financovat až do výše 900.000.000.000 dolarů (devět set milionů dolarů) v každém regionu světa, pokud je možné zaručit na projektech 1,9% ROI. Proces byl rychlý a bezpečný. Rozhodně to byla pozitivní zkušenost. Vyhněte se podvodníkům a kontaktujte Le_Meridian Funding Service On. info@lemeridianfds.com WhatsApp ... + 19893943740. pokud hledáte obchodní úvěr, díky.
    Leslie,

    OdpovědětVymazat
  3. POTŘEBUJETE PŮJČENÍ NEBO CHCETE UDĚLAT VAŠE DOMY, VYPLATIT BILLY, ROZŠÍŘIT VÁŠ OBCHOD S 3% ÚROKEM? HLEDEJTE DALŠÍ KONTAKT Via: Peterheymannloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat