16. března 2014

Recenze - Rudá jako rubín

Název: Rudá jako rubín
Autorka: Kerstin Gier
Knižní série: Drahokamy
Díl: 1
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: únor 2012
Překlad: Tereza Pecková
Anotace: Život v rodině, která je samé tajemství není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř o sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

----------------------------------------------------------

Gwendolyn měla, na rozdíl od své sestřenice Charlotte, normální dětství. Nikdy se nemusela učit historii, šermovat, tanec, jezdit na koni ani jak se správně chovat. Jenže také nikdo nepředpokládal, že právě Gwendolyn bude nositelkou cestovacího genu, díky kterému může cestovat časem (do minulosti). Měla to být Charlotte. 
Když Charlotte poprvé začne dostávat příznaky (nevolnost, motání hlavy, atd...), které se objevují těsně před skokem časem, jsou všichni štěstím bez sebe. A jen očekávají, kdy ta chvíle přijde. Jenže neskočí Charlotte, ale Gwendolyn. Tím se vše komplikuje ne jen pro ni, ale i pro celou její rodinu a jeden tajný spolek.

Gwendolyn je postava, kterou není těžké si zamilovat. Je to sympatická hrdinka, která se snaží vypořádat se svou nově nabytou schopností. Z počátku je samozřejmě hodně vyděšená, postupem času se ale její strach trochu zmírní.  Mě se na ní líbí i její smysl pro humor. Často jsem se jejím hláškám zasmála nebo se nad nimi minimálně pousmála. 
Její nejlepší kamarádkou je Leslie, což je správné třeštidlo. Leslie se jí snaží pomáhat jak jen to jde a zdá se jako správná kamarádka.
Na první "setkání" s Gideonem, Gwendolyn jen tak nezapomene a mě to přišlo k popukání. Každopádně se Gideon zdá jako typický frajírek, který ji rád popichuje. A normálně si spolu mohli promluvit v podstatě až ke konci.

Rudou jako rubín jsem si chtěla přečíst už od jejího vydání, a že je to pořádná doba. Navíc po všech těch pochvalných recenzích moje očekávání vystoupalo pomalu až do nebeských výšin. Knížka mě ale rozhodně nezklamala. Ano, byla sice předvídatelná, ale i přesto měla něco, co se mi strašně líbilo. Úžasné postavy, vtip a cestování časem.

Tohle je první knížka, ve které jsem se setkala s cestování napříč časem (vlastně ne ještě je tu Harry Potter, ale tam to byla jen chvilková záležitost). Samozřejmě jsem už od začátku věděla do čeho jdu a strašně se na to těšila. Autorka toto téma moc dobře promyslela a zpracovala. Vysvětlila nám vše potřebné k tomu, abychom věděli jak to vlastně funguje a navíc autorka píše stylem, který nás do knížky vtáhne a nepustí nás, dokud ji nemám přečtenou.
Před začátkem každé kapitoly najdete pokaždé nějakou báseň nebo úryvek ze zápisků, které nám přibližují děj.

Je to kniha spíše pro mladší čtenáře než jsem já, ale i tak jsem si knížku užila a myslím, že si ji oblíbí i ti, kteří nezapadají do cílové skupiny.

8 komentářů:

  1. Super recenze! :)) Mně se Rudá jako rubín taky moc líbila! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu jsem zatím nečetla, ale rozhodně ji mám v plánu někdy přečíst :). Pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
  3. Každý ju ospevuje, chcem si ju prečítať za každú cenu :)
    Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju za pochvaly :) A Rudou si určitě přečtěte, je to vtipná knížka, která by se vám mohla líbit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Strašně moc bych chtěla celou sérii drahokamů. Ty obálky? Něco neskutečného! A recenze se mi na ně taky líbí, prostě je musím mít! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já ji četla před nedávnem s věkem 21 :D a pohoda. Byla to sranda. Tahle série dovede padnout do noty i ne zrovna puberťákům. Před pár dny jsem dočetla druhý díl. Hned jak půjdu do knihovny, beru třetí.

    OdpovědětVymazat
  7. Už dlouho uvažuji, že bych si ji přečetla, ale teď toho mám moc a stejně si nejsem jistá, jak moc by mě knížka bavila, ale třeba někdy.. :)

    OdpovědětVymazat
  8. petice divergence na fbc → https://www.facebook.com/events/781548528524985/?ref_newsfeed_story_type=regular

    OdpovědětVymazat